Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Αδύνατη η αποταμίευση και μηδενική ανάπτυξη

Πέρα από την κρατικοποίηση των νοικοκυριών μέσω της υπερφορολόγησης τους, η μείωση της εσωτερικής αποταμίευσης, κάνει όνειρο απατηλό και την ανάπτυξη της χώρας

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Έκτος και μια άλλη κυβέρνηση αποφασίσει με θάρρος και σοβαρότητα να φέρει τα πάνω κάτω.Το έργο αυτό είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο γιατί από τη μια πλευρά η αποχωρούσα κυβέρνηση προχωράει σε παροχές, υποσχέσεις και επιδοτήσεις που υπονομεύουν τις οποίες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, από την άλλη, ανοίγει πόρτες στις ομάδες της βίας για έκτροπα και άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες.
Έκτος και μια άλλη κυβέρνηση αποφασίσει με θάρρος και σοβαρότητα να φέρει τα πάνω κάτω.Το έργο αυτό είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο γιατί από τη μια πλευρά η αποχωρούσα κυβέρνηση προχωράει σε παροχές, υποσχέσεις και επιδοτήσεις που υπονομεύουν τις οποίες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, από την άλλη, ανοίγει πόρτες στις ομάδες της βίας για έκτροπα και άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η συνεχής υπερφορολόγηση, όπως ήδη έχουμε υπογραμμίσει από τις στήλες αυτές, πέρα από την όμηρο ποίηση των νοικοκυριών, απορροφά πλέον και μέγα μέρος της εσωτερικής αποταμίευσης.

Και το πιο οδυνηρό αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι η για πολλά χρόνια υπονόμευση της οποίας ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει η χώρα. Σε συνδυασμό δε και με τις μόνιμες αντί επενδυτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, η έξοδος της από τη σημερινή συνολική της κρίση χρέους είναι πλέον όνειρο απατηλό.

Έκτος και μια άλλη κυβέρνηση αποφασίσει με θάρρος και σοβαρότητα να φέρει τα πάνω κάτω.
Το έργο αυτό είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο γιατί από τη μια πλευρά η αποχωρούσα κυβέρνηση προχωράει σε παροχές, υποσχέσεις και επιδοτήσεις που υπονομεύουν τις οποίες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, από την άλλη, ανοίγει πόρτες στις ομάδες της βίας για έκτροπα και άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Υπό αυτές τις διόλου αισιόδοξες συνθήκες, διεθνείς Οργανισμοί και παρατηρητές, προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της Ελλάδας σε νέα περίοδο κρίσης χρέους, η οποία θα επιδεινωθεί και από ήδη οξύτατα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό για παράδειγμα.

Για να επανέλθουμε όμως στο πρόβλημα της αποταμίευσης,επισημαίνουμε,ότι όπως προκύπτει από έρευνα της Pulse RC η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) η πλειονότητα των πολιτών δεν μπορεί να αποταμιεύσει. Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 απαντάει ότι δεν έχει καταφέρει να αποταμιεύσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο ή έστω μικρό ποσό.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank σε πρόσφατο εβδομαδιαίο σχόλιό της επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η φορολογία εμποδίζει την αποταμίευση κάτι που αποδεικνύει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λυγίζουν υπό το βάρος της μείωσης των μισθών, των υπέρογκων φόρων, αλλά και των επιβαρύνσεων.

Γίνονται υποζύγια του κράτους με αλλά λόγια και εφεξής θα περιμένουν μόνον ρυθμίσεις όπως ο διψασμένος περιμένει νερό.
Το γεγονός όμως ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν επηρεάζει και την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας, καθώς οι καταθέσεις αποτελούν την κύρια πηγή τραπεζικού δανεισμού.

Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά 1,5 δισ., αντανακλώντας αυξημένες ανάγκες πληρωμών και μείωσης διαθεσίμων.

Όλα αυτά όμως δεν είναι θέματα που σήμερα απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία κύριο μέλημα έχει την αποφυγή μιας εκλογικής ήττας η οποία θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο τα οράματα του πρωθυπουργού για κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

 

Ευρώπη

Στα Βαλκάνια η Ε.Ε. επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αξίζουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. πρέπει να επιβραβεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δύο χωρών και να τις κρατήσει μακριά από τη σφαίρα επιρροής άλλων δυνάμεων

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Απολύτως εφικτή η αναπτυξιακή έκρηξη

Από: Athanase Papandropoulos

Στα δέκα χρόνια ύφεσης και απαισιοδοξίας, η χώρα έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο δυναμικό αξίας, που περιμένει να γίνει αναπτυξιακή βολίδα

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)