Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Έξι σενάρια για τις συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τώρα που οι πολίτες μίλησαν με την ψήφο τους, έρχεται το ζήτημα της δημιουργίας συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου καμία ομάδα δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφήνοντας τόσο τους Πράσινους όσο και τους Φιλελεύθερους σε θέση ισχύος

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Τώρα που οι πολίτες μίλησαν με την ψήφο τους, έρχεται το ζήτημα της δημιουργίας συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου καμία ομάδα δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφήνοντας τόσο τους Πράσινους όσο και τους Φιλελεύθερους σε θέση ισχύος.
Τώρα που οι πολίτες μίλησαν με την ψήφο τους, έρχεται το ζήτημα της δημιουργίας συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου καμία ομάδα δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφήνοντας τόσο τους Πράσινους όσο και τους Φιλελεύθερους σε θέση ισχύος.

 

Είναι η πρώτη φορά από το 1979, που δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Με 180 και 152 έδρες αντίστοιχα, τα δύο κόμματα απέχουν πολύ από το σύνολο των 376 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Επομένως, οφείλουν να δημιουργήσουν συμμαχίες, κυρίως με την ‘Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών’ για την Ευρώπη (ALDE), η οποία συγκέντρωσε το 13,98% των εδρών αλλά και με τους Πράσινους οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 8,92%.

1ο Σενάριο : Μια ευρεία συμμαχία

Ακόμη και στην περίπτωση που τόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται σε ψήφους με ποσοστό σχεδόν 24% και 20,24% των εδρών αντίστοιχα, μια ευρεία συμμαχία της τάξεως του 67,2%, με την σύμπραξη των Φιλελεύθερων και των Πράσινων, θα διασφάλιζε ότι οι πλειοψηφίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν ανεξάρτητα των νομοθετικών κειμένων και την απροθυμία ορισμένων εθνικών αντιπροσωπειών.

2ο Σενάριο : Μια συμμαχία με τους κεντρώους

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι συντηρητικοί δεν χρειάζονται απαραίτητα έναν συνασπισμό με τους Πράσινους. Μια συμμαχία με τις δυνάμεις του Γκι Φερχόφστατ και του Εμμανουέλ Μακρόν, θα καθιστούσε δυνατή την επίτευξη μιας πλειοψηφίας με ποσοστό περίπου 58,19% των ψήφων.

3ο Σενάριο : Μια υπό περιορισμούς συμμαχία

Επίσης πιθανή είναι και μια συμμαχία μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλδημοκρατών η οποία θα συγκέντρωνε ποσοστό 53,13% των εδρών.

Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν μια ‘ευάλωτη’ πλειοψηφία και φαντάζει αδύνατο για τους κεντρώους Φιλελεύθερους να μείνουν εκτός συμμαχίας. Παρόλα αυτά, αυτό θα επέτρεπε στον πρόεδρο του γαλλικού κόμματος των Πρασίνων της Ευρώπης (Ευρωπαίοι οικολόγοι – Πράσινοι) , Yannick Jadot , να επιβεβαιώσει την ρητορική του αλλά και να ζητήσει να γίνει η οικολογία το νέο ‘κέντρο βάρους’ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4ο Σενάριο : Μια συμμαχία μειονότητας

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να βαδίσουν μαζί, όμως κάτι τέτοιο είναι μια υπόθεση που φαντάζει απίθανη τόσο για ιδεολογικούς λόγους όσο και για το γεγονός ότι τα εν λόγω κόμματα βρίσκονται σε σταθερή πτώση. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να δημιουργήσουν συμμαχία μειοψηφίας η οποία θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ψήφους που θα λαμβάνουν κατά περίπτωση από Φιλελεύθερους και οικολόγους.

5ο Σενάριο : Μια κεντροαριστερή συμμαχία

Με ποσοστό περίπου 48,3% μια συμμαχία που εκτείνεται από το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα ‘Ανυπότακτη Γαλλία’( LFI) μέχρι και τους ευρωβουλευτές του κόμματος ‘ Η Δημοκρατία μπροστά’- Δημοκρατικό κόμμα θα προσέγγιζε την πλειοψηφία .

Ωστόσο η κυριότερη δυσκολία δεν εντοπίζεται τόσο στο να συναφθεί μια συμφωνία συνασπισμού, αλλά στους αρχηγούς των εθνικών κομμάτων που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μια τέτοια συμμαχία.

Μολονότι τέτοιου είδους συμμαχίες έχουν επιτευχθεί για Ευρωπαϊκά νομοθετικά κείμενα τα οποία καλύπτουν θέματα κοινωνικής πολιτικής, για τα οικονομικά θέματα, το ιδεολογικό φάσμα φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο. Φυσικά και είναι δύσκολο να δει τους Ευρωβουλευτές της ‘Ανυπότακτης Γαλλίας’ (LFI) να συμφωνούν με τους οπαδούς του Μακρόν.

6ο Σενάριο : Μια συμμαχία μεταξύ δεξιών και εθνικιστών

Η ευρωσκεπτικιστική ομάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο προσθέτοντας 19 μέλη σε αυτές τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμα όμως , απέχει πολύ από το να είναι στην πλειοψηφία, παρά τις υποσχέσεις για νίκη από τους αρχηγούς του κόμματος ‘Εθνικός Συναγερμός, Μαρίν Λε Πεν και Ζορντάν Μπαρντελά.

Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, οι ευρωσκεπτικιστές δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μιας ενιαίας ομάδας, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες από τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι. Τόσο μεταξύ ευρωσκεπτικιστών και αντι-Ευρωπαίων όσο και μεταξύ φιλελεύθερων και κρατιστικών, ο σχηματισμός συμμαχίας μοιάζει αδύνατος.

Μέχρι το 2014, το ποσοστό τους ήταν μόλις 20%. Όμως, από τα μεχρί στιγμής αποτελέσματα που προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ποσοστό τους ανέρχεται στο 22,90%. Αυτό οφείλεται στην περιορισμένη παρουσία τους σε πολλές χώρες, παρά τα θετικά τους αποτελέσματα στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, συμμαχώντας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι άλλωστε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, οι Συντηρητικοί και οι Ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν σχεδόν το 47% των εδρών.

*First published in Ouest-France 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Για δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα δέκα προηγούμενα χρόνια...

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron