Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Μεγάλη Βρετανία: Τί ακολουθεί;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες υποτίθεται ότι δεν θα συνέβαιναν ποτέ, έφεραν ένα αποτέλεσμα που ναι μεν πολλοί περίμεναν σίγουρα όμως ήταν μια τραυματική εμπειρία

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

μέγεθος [–] [+]
Υπάρχει μόνο μία λύση για την επιβίωση των Συντηρητικών και αυτή είναι να γίνουν κατηγορηματικά το κόμμα της Αποχώρησης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα χάσουν την στήριξη όσων, στους κόλπους τους, επιμένουν για το αντίθετο, όμως πλέον έχουν καταλάβει, με μεγάλο κόστος, ότι το να προσπαθείς να βρεις μια μέση λύση είναι κάτι ανώφελο.
Υπάρχει μόνο μία λύση για την επιβίωση των Συντηρητικών και αυτή είναι να γίνουν κατηγορηματικά το κόμμα της Αποχώρησης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα χάσουν την στήριξη όσων, στους κόλπους τους, επιμένουν για το αντίθετο, όμως πλέον έχουν καταλάβει, με μεγάλο κόστος, ότι το να προσπαθείς να βρεις μια μέση λύση είναι κάτι ανώφελο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση


του N. Peter Kramer

Για το κυβερνών κόμμα (Συντηρητικό Κόμμα) το γεγονός ότι συγκέντρωσε ποσοστό κάτω από το 10% της λαϊκής ψήφου είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Το επόμενο εξάμηνο είναι και αυτό που θα καθορίσει εάν θα υπάρχει μέλλον για αυτούς ή εάν θα πέσουν στην αφάνεια.

Για το Εργατικό Κόμμα, οι εκλογές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Το εν λόγω κόμμα πήγε οριακά καλύτερα από το κόμμα των Συντηρητικών συγκεντρώνοντας μόλις το 14% των ψήφων. Όμως, σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, όπως η Σκωτία, η Ουαλία και ο Βορράς, το Εργατικό Κόμμα είναι ήσσονος σημασίας.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του Brexit, είχε ένα ξεκάθαρο, δημοκρατικό μήνυμα: ‘’Έγινε ένα δημοψήφισμα, το Brexit νίκησε και παρόλα αυτά, τα δύο κυρίαρχα κόμματα της Βρετανίας αρνούνται να το εφαρμόσουν’’. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LibDems) ήταν επίσης ξεκάθαροι: ‘’Μπορεί η χώρα να ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, όμως κάτι τέτοιο ήταν λάθος και τώρα αυτό που θέλουμε είναι να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση’’. Και αυτό, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι κατά βάση αντιδημοκρατικό. Αλλά φυσικά στους χαμένους του δημοψηφίσματος άρεσε να ακούνε κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μόνο μία λύση για την επιβίωση των Συντηρητικών και αυτή είναι να γίνουν κατηγορηματικά το κόμμα της Αποχώρησης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα χάσουν την στήριξη όσων, στους κόλπους τους, επιμένουν για το αντίθετο, όμως πλέον έχουν καταλάβει, με μεγάλο κόστος, ότι το να προσπαθείς να βρεις μια μέση λύση είναι κάτι ανώφελο. Ο Νάιτζελ Φάρατζ και το κόμμα του έχουν καταφέρει μέσα σε έξι εβδομάδες όχι μόνο να ‘ξεφυτρώσουν από το πουθενά’ αλλά να είναι και νικητές. Σε περίπτωση εθνικών εκλογών το φθινόπωρο, οι Συντηρητικοί οφείλουν να βρουν ένα τρόπο να αποδεχτούν τόσο τον ίδιο όσο και την κατάσταση που έχει δημιουργήσει.

Αυτό συμβαίνει όταν τα κυρίαρχα, συστημικά κόμματα χάνουν την επαφή με τους πολίτες. Στη Γαλλία, τόσο η παλιά αριστερά όσο και η δεξιά ηττήθηκαν από το κόμμα ‘Δημοκρατία Μπροστά‘ του Εμμανουέλ Μακρόν και τον ‘Εθνικό Συναγερμό’ της Μαρίν Λε Πεν. Στην Ιταλία, η ‘Λέγκα του Βορρά’ και το ‘Κίνημα Πέντε Αστέρων’ έχουν επίσης αντικαταστήσει τα παλιά κόμματα. Το ίδιο λοιπόν μπορεί να συμβεί και στη Βρετανία ...

Ευρώπη

Brexit χωρίς συμφωνία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε απολογισμό των προετοιμασιών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου (άρθρο 50)

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου (άρθρο 50), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε χθες απολογισμό –στην πέμπτη ανακοίνωσή της σχετικά με την ετοιμότητα για το Brexit– των μέτρων ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Το ναρκοπέδιο είναι έτοιμο

Από: Athanase Papandropoulos

Πίσω από τις «συγγνώμες» και τις μελιστάλακτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, κρύβεται μια ζοφερή πραγματικότητα, που απαιτεί μεγάλη προσοχή και εγρήγορση

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)