Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Πνέουν τα λοίσθια και κάνουν αντισυνταγματικές πράξεις

Το χτύπημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ιδιαίτερα βαρύ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Η παρούσα κυβέρνηση, πριν από το τέλος της θητείας της, προχώρησε στο θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση του διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η επιλογή προ της λήξης της θητείας της παρούσης ηγεσίας του ΑΠ, δεν μπορεί να επικυρωθεί από τον ΠτΔ. Υπάρχει και προηγούμενο μια και ο Π. Παυλόπουλος δεν το είχε κάνει στην υπόθεση της σημερινής Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου. Το ΠΔ κράτησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπόγραψε το Διάταγμα την επομένη της λήξης της θητείας της απελθούσης.
Η παρούσα κυβέρνηση, πριν από το τέλος της θητείας της, προχώρησε στο θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση του διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η επιλογή προ της λήξης της θητείας της παρούσης ηγεσίας του ΑΠ, δεν μπορεί να επικυρωθεί από τον ΠτΔ. Υπάρχει και προηγούμενο μια και ο Π. Παυλόπουλος δεν το είχε κάνει στην υπόθεση της σημερινής Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου. Το ΠΔ κράτησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπόγραψε το Διάταγμα την επομένη της λήξης της θητείας της απελθούσης.

Του Τάσου Παπαδόπουλου

Το χτύπημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Κι αυτό γιατί δεν είδαν έγκαιρα την κατάρρευση μιας κυβέρνησης, που την συνθέτουν πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι . Στο τέλος είχαν καταφύγει σε καφετζούδες, που με την μορφή δημοσκοπήσεων της πλάκας, τους διαβεβαίωναν ότι κλείνει η ψαλίδα.

Μετά το χαστούκι της διαφοράς των εννέα και πλέον μονάδων, κλείστηκαν για ώρες στην Κουμουνδούρου και περί τα μεσάνυχτα έβγαλαν τον μέχρι εκείνη την ώρα άνετο Τσίπρα, που πριν μιλούσε για ντέρμπι, να δηλώσει ότι εγκαταλείπει το σχέδιο ολοκλήρωσης της θητείας του και αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο δηλ. κατά το κοινώς λεγόμενο στις 3 Ιουνίου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να εισηγηθεί την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Με βάση την συνταγματική πρόνοια και τις προθεσμίες, θα έπρεπε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου. Όμως μετά το σοκ της οδυνηρής ήττας, το ξανασκέφθηκαν. Και είδαν ότι θέλουν χρόνο προκειμένου να αλλάξουν την ηγεσία της δικαιοσύνης και να περάσουν και μερικά νομοσχέδια προσλήψεων και μεγάλων προμηθειών.

Και επιστράτευσαν τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είπαν στους πολίτες που χαρακτήρισαν μάζες που δεν συνειδητοποίησαν τι ψήφισαν, μια και δεν κατάφεραν να χωνέψουν τα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης και δεν είδαν στο ψηφοδέλτιο του Σύριζα να γράφει στην προμετωπίδα του 13η σύνταξη, ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις επιβάλουν, η προσφυγή στις κάλπες, να πάει πίσω κατά μια εβδομάδα, δηλ. στις 7 Ιουλίου.

Οι περίφημες εξετάσεις που θα έχουν στην ουσία ολοκληρωθεί αφορούν δύο ειδικά μαθήματα μουσική και ιταλικά στα οποία μετέχουν ελάχιστοι υποψήφιοι.

Πέρα από την καρέκλα, που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν με τίποτα, σκέφθηκαν να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους, που ήταν η τοποθέτηση των νέων Ανωτάτων Δικαστών από τους εν αποδρομή κυριάρχους του παιχνιδιού, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Που ξέρεις. Μπορεί να βρεθεί κάποιος νεοδημοκράτης Πολάκης, που να θελήσει να τον μιμηθεί και να πει, να βάλουμε μερικούς Συριζαίους στη φυλακή, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Τι κι αν είπαν εγκυρότατοι συνταγματολόγοι, που δεν έχουν σχέση με την Νέα Δημοκρατία, όπως οι Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Χρυσόγονος, ότι πρόκειται περί καταδολίευσης του άρθρου 90 του Συντάγματος, μια και η κυβέρνηση είναι οιονεί υπηρεσιακή, τι κι αν ξεσηκώθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αγρόν ηγόρασε.

Προχώρησε στην αντικατάσταση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου τοποθετώντας στην Εισαγγελία, όχι ένα πρόσωπο που προερχόταν από τον εισαγγελικό κλάδο και που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους κατά την ακρόαση του στη σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, αλλά μια Αντιπρόεδρο που κατά σύμπτωση είχε εισηγηθεί την επικύρωση της αναίρεσης για τις άδειες Κουφοντίνα, που είχε ασκήσει η σημερινή Εισαγγελέας περί την δωδεκάτη νυχτερινή.

Αλλά υπάρχει και το προηγούμενο με τον Άρειο Πάγο. Η επιλογή της Βασιλικής Θάνου ως Προέδρου έγινε επίσης μεσάνυχτα, διαπερνώντας ολόκληρη την ιεραρχία. Και είδαμε την ουδετερότητα της. Αφού γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι με την επιχείρηση παράτασης της θητείας της πέραν του ορίου ηλικίας των 67 ετών, διορίσθηκε την επομένη της εξόδου της από το μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και αφού περάτωσε και στο πρωθυπουργικό γραφείο επιτυχώς την θητεία της, προωθήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με πολυετή θητεία. Το επιχείρημα της λεγόμενης ουδετερότητας πήγε περίπατο.

Η παρούσα κυβέρνηση, πριν από το τέλος της θητείας της, προχώρησε στο θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση του διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Η επιλογή προ της λήξης της θητείας της παρούσης ηγεσίας του ΑΠ, δεν μπορεί να επικυρωθεί από τον ΠτΔ. Υπάρχει και προηγούμενο μια και ο Π. Παυλόπουλος δεν το είχε κάνει στην υπόθεση της σημερινής Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου. Το ΠΔ κράτησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και υπόγραψε το Διάταγμα την επομένη της λήξης της θητείας της απελθούσης.

Το ίδιο λένε πηγές του Προεδρικού Μεγάρου, θα πράξει και τώρα. Όμως πως θα γίνει αυτό την 1η Ιουλίου, όταν διανύουμε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα; Θα εκτεθεί σε ένα τέτοιο ατόπημα ο ανώτατος πολιτειακός παράγων, στο παρά ένα των εκλογών;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που έχει περάσει από τη Νομική, μας λέει το υποκριτικό ότι δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο ένα από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας. Ξεχνάει ότι το 2015 τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και το Ελεγκτικό συνέδριο έμεινε χωρίς Πρόεδρο για ένα ολόκληρο τετράμηνο.

Και ίσως να μην γνωρίζει ο νεαρός και άπειρος περί το Δημόσιο και Συνταγματικό Δίκαιο εκπρόσωπος, ότι δεν μείνει ακέφαλο ένα δικαστήριο μια και τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα αναπληρώνει σε οποιαδήποτε περίπτωση ο αρχαιότερος στην ιεραρχία δικαστής.

Τέλος στην προκειμένη περίπτωση, με βάση τις συνταγματικές επιταγές, παραίτηση κυβέρνησης μετά από αποδοκιμασία από τον λαό, δεν συνιστά μείζον εθνικό θέμα, όποτε η κανονικότητα επιβάλει την ανάληψη υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου να διεξαγάγει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε πολλά μιμείται, ως καρικατούρα ο Τσίπρας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στα μπάνια του λαού τον ξέχασε. Ο πανικός είναι κάκιστος σύμβουλός…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H ώρα της Ευρώπης

Από: EBR

Σε αυτό τον ασταθή κόσμο, στη σκιά ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ευρώπη καλείται να ορθώσει το ιστορικό της ανάστημα και να διεκδικήσει τον χώρο που της αναλογεί

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Σήμερα η Επιτροπή ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ το 46% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron