Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Ελλάδα: Η οικογένεια Μητσοτάκη επιστρέφει στην εξουσία

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γιορτάζει τη νίκη του και την επιστροφή της οικογένειας του στην πολιτική εξουσία, τα προβλήματα όμως δεν θα αργήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες μετανάστευσαν στην περίοδο της κρίσης. Θα ξαναγυρίσουν άραγε; Μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει ένα μέλλον που δεν βασίζεται στην υπεροχή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την άρνηση καταβολής φόρων από τους πλοιοκτήτες και τους έχοντες;
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες μετανάστευσαν στην περίοδο της κρίσης. Θα ξαναγυρίσουν άραγε; Μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει ένα μέλλον που δεν βασίζεται στην υπεροχή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την άρνηση καταβολής φόρων από τους πλοιοκτήτες και τους έχοντες;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη


του Denis MacShane*

Οι πολιτικές δυναστείες μπορεί να είναι σε κάμψη στην Ινδία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα είναι πίσω με πλήρη ισχύ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι γιος πρώην πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερή του αδελφή είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και ο ξάδερφός του είναι δήμαρχος της Αθήνας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ και είναι απόγονος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ιδρυτή της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος και εγγονός δύο Ελλήνων πρωθυπουργών αντίστοιχα, έχοντας διατελέσει και ο ίδιος καθήκοντα πρωθυπουργού, έθεσε επίσης υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου οι οποίες και εκθρόνισαν από την εξουσία την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκστρατεία υποσχόμενος τον εκσυγχρονισμό τόσο της ελληνικής πολιτικής όσο και της οικονομίας.

Ένα τιτάνιο έργο

Τώρα που όχι μόνο εξελέγη, αλλά έχοντας και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να κάνει πράξη τα λόγια του. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του μοντέλου διακυβέρνησης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης με το δίχως τέλος δίκτυο ειδικών συμφερόντων, καθίσταται δύσκολη.

Το κλειδί για κάτι τέτοιο είναι τόσο η δημιουργία νέων επιχειρήσεων όσο και οι ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα, βέβαια, μόνο έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δεν έχει. Αντιθέτως, στη χώρα υπάρχουν πολλοί διακεκριμένοι οικονομολόγοι και βραβευθέντες με Νόμπελ τόσο στα οικονομικά όσο και σε άλλους τομείς, αλλά οι περισσότεροι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες μετανάστευσαν στην περίοδο της κρίσης. Θα ξαναγυρίσουν άραγε; Μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει ένα μέλλον που δεν βασίζεται στην υπεροχή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την άρνηση καταβολής φόρων από τους πλοιοκτήτες και τους έχοντες;

Το ελληνικό χρηματιστήριο τα έχει πάει πολύ καλά και το ελληνικό χρέος καθίσταται πλέον φθηνότερο για τους επενδυτές από τα ιταλικά ομόλογα.

Άραγε η ιστορία θα επαναληφθεί;

Όμως, το ερώτημα τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη τώρα είναι το εξής: Θα δούμε μια επανάληψη της παλιάς πολιτικής ιστορίας, όπου ένα κεντροαριστερό κόμμα τακτοποιεί το οικονομικό χάος που κληρονόμησε από τους προκατόχους του – και εν συνεχεία όχι μόνο δεν ανταμείβεται παίρνοντας ψήφους στις εκλογικές κάλπες αλλά βλέπει τους συντηρητικούς ανταγωνιστές του να φέρνουν τα πάνω κάτω στην οικονομία με τις φορολογικές περικοπές οι οποίες δεν προσφέρουν σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη;

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπρεπε να αποβάλλει τον παραδοσιακά αριστερό – αντι-αμερικανισμό από την ρητορική του καθώς οι ολοένα εντεινόμενες αλυτρωτικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο της Τουρκίας του Ερντογάν, επέβαλαν τη στενότερη σχέση της Ελλάδος με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Προς τιμήν του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 51 ετών, έχει προσφέρει ευκαιρίες σε φιλελεύθερους ρεφορμιστές πολιτικούς όπως ο Χάρης Θεοχάρης- πρώην επικεφαλής της αρχής δημοσίων εσόδων στην Ελλάδα- ο οποίος εκδιώχθηκε από τη δουλειά του με αφορμή την ενέργειά του να ξεσκεπάσει την επί χρόνια φοροδιαφυγή των πλούσιων σε περιουσιακά στοιχεία φοροφυγάδων με τους τελευταίους να καθιστούν το φορολογικό σύστημα της Ελλάδος άκαρπο.

Ωστόσο, αν το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να ξεκινήσει την αποδυνάμωση των συνδικάτων εργασίας και την περικοπή των δημόσιων και κοινωνικών προγραμμάτων, ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια αναζωογονημένη- επανερχόμενη ολοκληρωτική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διαδηλώσεις καθώς και μια στρατηγική έντασης ενάντια στη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Ο λαϊκισμός κυριάρχησε

Παρ ’όλους τους ισχυρισμούς από το 2016, ότι δηλαδή η Ευρώπη παρασύρεται από μια ομάδα αντι-ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως η Μαρίν Λε Πεν, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι υποτίθεται ότι κατά κάποιο τρόπο είναι πιόνια του Στηβ Μπάνον, η νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα δείχνει ότι ο λαϊκισμός δεν κυριάρχησε στο έθνος που γέννησε τη δημοκρατία.

Συμπέρασμα

Μπορεί ο Μητσοτάκης να γιορτάζει τη νίκη του και την επιστροφή της οικογένειας του στην πολιτική εξουσία, τα προβλήματα όμως δεν θα αργήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα που είχε πριν από 30 χρόνια, όταν ένας Μητσοτάκης και πάλι κυβερνούσε.

*Συντάκτης στην ‘Globalist’. Ήταν Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Ευρώπη από το 2002 ως το 2005 και είναι ο συγγραφέας του: “Brexit No Exit: Why Britain Won’t Leave Europe.”

Ευρώπη

Η Ευρώπη επιδιώκει μια ενιαία στρατηγική για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της

Το άγχος για το μέλλον της οικονομίας μας παρουσιάζει μόνον αυξητικές τάσεις, καθώς η Κίνα ανοίγει το δρόμο για την οικονομική της υπεροχή μέσω αθέμιτων πρακτικών και μαζικών επιδοτήσεων

Οικονομία

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος της Γης

Με διαστημική ταχύτητα γυρίζει πάνω από τα κεφάλια δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη

Γνώμη

Για μιαν άλλην ευρωπαϊκή ταυτότητα

Από: Athanase Papandropoulos

Ένα σημαντικό κείμενο του έγκριτου καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόση Π. Τάσιου, που προτείνει τη διαρθρωμένη ετερότητα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)