Edition: International | Greek

Αρχική » Διεθνή

Βαρανάσι: Η «κολυμπήθρα» των Ινδιών!

Ένα θέαμα φανταστικό, εξωπραγματικό για εμάς τους «Έυρωπαίους»: Πως είναι δυνατόν να μην παθαίνει κανείς Ινδός τίποτα από τα βρώμικα νερά του Γάγγη; Η Βραχμαπουράνα, το ιερό κείμενο των Ινδιών έχει όμως την εξήγηση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
«Όσοι ακούνε τον ιερό ποταμό, τον επιθυμούν,τον βλέπουν,τον αγγίζουν,τον υμνούν και λούζονται σε αυτόν, εξαγνίζονται αμέσως,γνωρίζοντας την τελειωτική απελευθέρωση. Ακόμα και εκείνοι που ζουν μακριά του, με απλή επίκληση του ονόματός του απαλλάσσονται από τις αμαρτίες που έχουν διαπράξει στην διάρκεια των τριών προηγούμενων υπάρξεων…»
«Όσοι ακούνε τον ιερό ποταμό, τον επιθυμούν,τον βλέπουν,τον αγγίζουν,τον υμνούν και λούζονται σε αυτόν, εξαγνίζονται αμέσως,γνωρίζοντας την τελειωτική απελευθέρωση. Ακόμα και εκείνοι που ζουν μακριά του, με απλή επίκληση του ονόματός του απαλλάσσονται από τις αμαρτίες που έχουν διαπράξει στην διάρκεια των τριών προηγούμενων υπάρξεων…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Διεθνή

του Φάνη Ζουρόπουλου*

«Όσοι ακούνε τον ιερό ποταμό, τον επιθυμούν, τον βλέπουν, τον αγγίζουν, τον υμνούν και λούζονται σε αυτόν, εξαγνίζονται αμέσως,γνωρίζοντας την τελειωτική απελευθέρωση. Ακόμα και εκείνοι που ζουνμακριά του, με απλή επίκληση του ονόματός του απαλλάσσονται απότις αμαρτίες που έχουν διαπράξει στην διάρκεια των τριών προηγούμενων υπάρξεων…»

Το Βαρανάσι είναι η ιερή πόλη των Ινδουϊστών, η αρχαιότερη πόλη της Ινδίας, η πόλη με τους 1600 ναούς που κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (η παλαιά του ονομασία ήταν Μπεναρές).Ο πλούτος του Βαρανάσι και η θρησκευτική του σημασία συνδέονται με την επιβίωση της πόλης, παρά την παρέλαση διαφόρων κατακτητών που πέρασαν από εκεί (κυρίως μουσουλμάνων) , επιβίωση που οι Ινδουιστές αποδίδουν στα ιερά νερά του Γάγγη, του ιερού ποταμού της Ινδίας που πηγάζει από τα Ιμαλάια και τα νερά του περιέχουν 100 διαφορετικά μέταλλα.

Στην εύφορη περιοχή της Δυτικής όχθης του Γάγγη που βρίσκεται η πόλη, καλλιεργούνται ζαχαροκάλαμα και δημητριακά ενώ η πόλη είναι διεθνώς γνωστή για τα μεταξένια υφάσματα και υφαντά, που στολίζονται με λεπτά νήματα από χρυσό και ασήμι,αλλά και για το ξύλινα χειροτεχνήματα, το επεξεργασμένο ελεφαντόδοντο και τα βραχιόλια από φυσικό γυαλί.Κάθε μέρα, όλο το χρόνο στο Βαρανάσι συρρέουν ανυπολόγιστα πλήθη από όλη την απέραντη Ινδία,κάθε φύλου και κάθε ηλικίας,κάθε κάστας.

Το όνειρο κάθε Ινδουιστή είναι να πλυθεί έστω και μια φορά στη ζωή του στο Γάγγη και αποτελεί θεία τύχη να πεθάνει στο Βαρανάσι αφού θα πάει κατευθείαν στον παράδεισο…25 ολόκληρους αιώνες το Βαρανάσι είναι το θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ινδίας, από εκεί (την περιοχή Σαρνάθ) ξεκίνησε την διδασκαλία του ο Βούδας, εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ινδίας ειδικευμένο στις σανσκριτικές σπουδές, εκεί υπάρχει διάχυτη η κουλτούρα της Ανατολής.

Κάθε μέρα,πάντα το χάραμα,στα παμβρώμικα,πλην ιερά,νερά του Γάγγη,μπροστά στα ογκώδη ιστορικά κτήρια του Βαρανάσι (τα περισσότερα δωρεές πλουσίων Ινδών στο ιερό ποτάμι),ένα πολύχρωμο πλήθος περιμένει να βρει ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο για να μπει το ιερό ποτάμι,να λουστεί,να πιεί νερό,να απαλλαγεί από όλες τις αμαρτίες της προηγούμενης ζωή του…

Ένα θέμα φανταστικό, εξωπραγματικό για εμάς τους Έυρωπαίους,δυνατό υποβλητικό, ανεπανάληπτο… αλλά συνάμα ανεξήγητο: Πως είναι δυνατό κανένας να μην παθαίνει τίποτα από τα βρώμικα νερά του ποταμού,στον οποίο φαίνονται να επιπλέουν νεκρές αγελάδες και δεκάδες άλλα ζώα,άρρωστοι από ανίατες ασθένειες, ετοιμοθάνατοι που μπορεί να πεθάνουν εκεί και τόνοι λάσπης που κατεβάζει ο ποταμός από τις κατολισθήσεις των Ιμαλάιων… Η εξήγηση που μπορεί να δώσει ένας δυτικός ,που έζησε από κοντά όλο αυτό το πράγμα, είναι μόνο αυτή που δίνει η Βραχμαπουράνα το πανάρχαιο ινδικό κείμενοτων Ινδών, που είναι εξόχως αποκαλυπτική…

*Επίτιμος εκτελεστικός Πρόεδρος τηςΕνωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τέως Πρόεδρος της Ενωσης Επαρχιακού Τύπου

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο στηρίζει την ευρωπαϊκή έρευνα και το Erasmus

Οι νέοι και η έρευνα κορυφαίες προτεραιότητες του ΕΚ. Έγκριση για την επιστροφή στα κράτη μέλη πλεονάσματος 1.8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018

Οικονομία

O Κόσμος που έρχεται...

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση( σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως... σκουπίδια !

Γνώμη

Austerity: Ένα βιβλίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: Athanase Papandropoulos

Τρεις Ιταλοί καθηγητές και οικονομολόγοι, έπειτα από μελέτη και ανάλυση 200 περιπτώσεων εφαρμογής πολιτικής λιτότητας, σε 16 χώρες, διαλύουν μύθους και ιδεοληψίες.AUSTERITY είναι ο τίτλος

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)