Edition: International | Greek

Αρχική » Μάνατζμεντ

Η ώρα των νεοφυών επιχειρήσεων

Είναι η λύση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του οικοσυστήματος των startups συμμετέχοντας στην ανάπτυξη προϊόντων και χρηματοδοτώντας προγράμματα mentoring. Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και κρατικών υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των startups και να τους παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του οικοσυστήματος των startups συμμετέχοντας στην ανάπτυξη προϊόντων και χρηματοδοτώντας προγράμματα mentoring. Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και κρατικών υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των startups και να τους παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Μάνατζμεντ

του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι φυσικοί πόροι έχουν την ιδιότητα να είναι σπάνιοι και όσοι από αυτούς προσφέρονται εν αφθονία, η αξία τους είναι συνάρτηση της χρήσης τους. Άλλη αξία έχει ένα ποτήρι νερό σε κάποιο καφενείο της Αθήνας και άλλη το ίδιο ποτήρι στην έρημο της Σαχάρας. Αναφορικά δε με την αξιοποίηση των πόρων και την μετατροπή τους σε πλούτο, η δημιουργική ικανότητα του ανθρώπου παίζει τεράστιο ρόλο.

Όσο περισσότερο λοιπόν αυτή η δημιουργικότητα αναπτύσσεται και επεκτείνεται, τόσο το καλύτερο για το σύνολο μια κοινωνίας. Σήμερα, λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότερες χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στις αποκαλούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, από τις οποίες έχουν ..εκκολαφθεί και ξεπηδησει τεράστιοι τεχνολογικοί και παραγωγικοί μετασχηματισμοί. Από την άποψη αυτή, σημαντική είναι μια τελευταία έκθεση της εταιρίας συμβούλων BostonConsultingGroup (BCG) για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, στην οποίαν παρουσιάζονται στρατηγικές και δράσεις, ικανές να βοηθήσουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης (Βας. Αντωνιάδης, Χρ. Καβουνίδης, Μ. Γιακουμέλος, Θ. Πετκάκης και Ζαχαρίας Ζαχαριά), στην υλοποίηση της μεταμόρφωσης αυτής, συμβάλλει το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), μια επενδυτική πλατφόρμα που ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. To Equifund αναμένεται να διαθέσει έως 3 δισεκατομμύριο ευρώ για χρηματοδότηση αρχικού σταδίου (early stage) και σταδίου ανάπτυξης (growthstage) ελληνικών startups έως το 2022· για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις για επενδύσεις ύψους περίπου 260 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η εισροή κεφαλαίου θα ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες startups και θα βοηθήσει τους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν νέες εταιρείες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Επισημαίνουν ωστόσο οι ερευνητές ότι παρ’ ότι το κεφάλαιο αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη, η βιωσιμότητα του οικοσυστήματος των startups δεv μπορεί να αρκεστεί στο ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του οικοσυστήματος των startups συμμετέχοντας στην ανάπτυξη προϊόντων και χρηματοδοτώντας προγράμματα mentoring. Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και κρατικών υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των startups και να τους παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στην έκθεση,εξετάζονται έτσι τα εμπόδια στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία μετοχικού κεφαλαίου σε ελληνικές startups, συμπεριλαμβανομένων της περιορισμένης πρόσβασης σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, της ανεπαρκούς ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας και του περιοριστικού και σύνθετου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αντιπαραγωγικής διάρθρωσης της αγοράς.

«…Για να ξεπεράσει τις προκλήσεις αυτές και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο οικοσύστημα για τις startups, η Ελλάδα χρειάζεσαι μια νέα προσέγγιση. Το Host-UpGreece συνδυάζει τολμηρό όραμα, μια πρόσκληση ανάληψης δράσης από τον ιδιωτικό τομέα, μια σειρά από προτάσεις για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, που ενθαρρύνουν την καινοτομία, με σκοπό την τροφοδότηση της κινητήριας δύναμης των startups στην Ελλάδα….», τονίζουν οι ερευνητές.

To Host-Up Greece στηρίζεται σε τέσσερις διαρθρωτικούς αυλώνες:

Συνεργατικό δίκτυο καινοτομίας.

Επιχειρηματικά περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη.

Ανθρώπινο δυναμικό.

Βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ευρώπη

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: η διαφθορά θεωρείται λιγότερο διαδεδομένη στην ΕΕ από ότι το 2013

Σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα για τη στάση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Νέοι καιροί, νέα ήθη, νέες τάσεις

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες μπαίνουν σε μια περίοδο «λελογισμένης κατανάλωσης», η οποία θα επηρεάσει και τον κόσμο των λιανικών πωλήσεων

Γνώμη

Διεθνής Νομιμότητα και άλλα παραμύθια…

Από: EBR

Συχνά πυκνά ακούμε στα ΜΜΕ για την Διεθνή Νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία και για τις ανάλογες προς το θέμα ανακοινώσεις που εκδίδουν διάφορες χώρες, καταγγέλλοντας τις εκτός νόμου ενέργειες της Άγκυρας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)