Edition: International | Greek

Αρχική » Διεθνή

ο Σουλτάνος μηνύει το ’’ΛΕ ΠΟΥΑΝ’’

Επειδή σε εξώφυλλό του τον αποκάλεσε «Ξερριζωτή», ο Τούρκος πρόεδρος μήνυσε το γνωστό γαλλικό περιοδικό

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Το άρθρο ήταν καταπέλτης. Για τον Τούρκο πρόεδρο Ρέτζιο Ταγίπ Ερντογάν αφ’ ενός και για τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τράμπ αφ’ ετέρου. Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος κατηγορήθηκε από το γαλλικό περιοδικό «…για προδοσία των Κούρδων μαχητών που επί πέντε χρόνια έδωσαν σκληρές μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τείνοντας έτσι πολύτιμη χείρα βοηθείας στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις…». Το ρόλο τους αυτόν εξάλλου είχε εξάρει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τράμπ, δηλώνονταςότι επρόκειτο «…για απίστευτους μαχητές έξυπνους και αφοσιωμένους στο ρόλο τους…».

Πράγματι, επί μια πενταετία, οι Κούρδοι είναι αυτοί που μετά από σκληρές μάχες στη Βόρεια Συρία στις πόλεις Κομπάνι και Ράκκα έδωσαν απίστευτες μάχες σπιθαμή προς σπιθαμή για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές, τους οποίους κυνήγησαν ακόμα και στις σπηλιές του Μπακούμ, χάνοντας κάποιες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες πολεμιστές.

«…Η αυτοθυσία και το πείσμα των Κούρδων δεν έχουν προηγούμενο…» τονίζει ο Γάλλος ναύαρχος Φ.Ροζέλ, στρατιωτικός ακόλουθος του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Αφήνει δε να γίνει αντιληπτό ότι η προδοσία του Αμερικανού προέδρου ατιμάζει το σύνολο του δυτικού κόσμου. Προς μοναδικό όφελος της Τουρκίας και του προέδρου της, ο οποίος κατά το «Λε Πουάν» «…ονειρεύεται μια νέα εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων…».

Αυτή η εθνοκάθαρση, ενοχλεί πολύ τον κ.Ερντογάν, ο οποίος έκανε μήνυση στο γαλλικό περιοδικό προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά και για να ρίξει στάχτη στα μάτια του δυτικού κόσμου, μέρος του οποίου δεν θεωρεί την Τουρκία ως αμιγώς ισλαμική χώρα.

Από την άλλη πλευρά, στο θέμα της Συρίας, η Δύση υπέστη ένα κραυγαλέο φιάσκο, τόσο από διπλωματικής όσο και από στρατηγικής σκοπιάς. Στο διπλωματικό επίπεδο Ρωσία και Τουρκία κέρδισαν σημαντικούς γεωπολιτικούς πόντους, ενώ από στρατηγικής πλευράς, οι τζιχαντιστές επανήλθαν στο προσκήνιο. Έτσι κάποιες χιλιάδες Κούρδων που έχασαν τη ζωή τους, υφίσταται μια δραματική και ατιμωτική προσβολή.

Κατά τα άλλα, απίστευτος είναι και ο εξευτελισμός των Η.Π.Α., την ώρα που η Ευρώπη… κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Φεύ.

Ευρώπη

Τι σημαίνει η επίθεση Ντόναλντ Τουσκ στον Εμμ. Μακρόν

Ο απερχόμενος Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ένωσης

Οικονομία

Έκθεση ULI/PwC: Η αγορά των ακινήτων παραμένει ελκυστική για τους επενδυτές το 2020

Το Παρίσι βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας προτίμησης με βάση τις προοπτικές της πόλης για το 2020, με το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη να ακολουθούν στις τρεις επικρατέστερες θέσεις

Γνώμη

Η στρατηγική της κυβέρνησης «νόμος και τάξη»

Από: EBR

Οι φόβοι για νέο… Γρηγορόπουλο, οι «μπαχαλάκηδες» και τα ύποπτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τήρηση του νόμου και επιστροφή στη νομιμότητα, επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)