Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Δοκιμάστε την δύναμη της αισιοδοξίας

Ξέρατε ότι οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερη υγεία, κερδίζουν περισσότερα χρήματα, διακρίνονται επαγγελματικά, είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους;

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Οι τεχνικές για την σταδιακή ανάπτυξη αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή είναι πολλές. Βασικές, ανάμεσά τους, είναι όσες βοηθούν στην διατήρηση μίας ισορροπημένης αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Οι τεχνικές για την σταδιακή ανάπτυξη αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή είναι πολλές. Βασικές, ανάμεσά τους, είναι όσες βοηθούν στην διατήρηση μίας ισορροπημένης αντιμετώπισης των προβλημάτων.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Όλα αυτά τα στοιχεία βγαίνουν από έρευνες, στις οποίες υποστηρίζεται επίσης η άποψη ότι η αισιόδοξη στάση απέναντι στην ζωή είναι κάτι επίκτητο, όχι κληρονομικό, και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αποκτήσουν. Οι αισιόδοξοι ξέρουν να προσφέρουν κίνητρα στον εαυτό τους και προσεγγίζουν όλα τα προβλήματα με θετική, εποικοδομητική, φιλοσοφική άποψη.

Οι «σκληροπυρηνικοί» αισιόδοξοι έχουν χαρακτηριστικά σημεία που τούς κάνουν να ξεχωρίζουν:

*Σπάνια τούς τρομάζουν ή τούς αναστατώνουν οι αντίξοες συνθήκες,

*Πιστεύουν ότι κρατούν στα χέρια τους τον έλεγχο της πορείας τους στο μέλλον,

*Χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να φτιάξουν στο μυαλό τους σενάρια επιτυχίας,

*Αποδέχονται κάτι που είναι πια τελεσίδικο,

*Πιστεύουν ότι έχουν μία σχεδόν απεριόριστη ικανότητα βελτίωσης, ότι δεν έχουν φθάσει ακόμα στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Οι τεχνικές για την σταδιακή ανάπτυξη αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή είναι πολλές. Βασικές, ανάμεσά τους, είναι όσες βοηθούν στην διατήρηση μίας ισορροπημένης αντιμετώπισης των προβλημάτων:

-Σκεφθείτε τον εαυτό σας ως άνθρωπο που λύνει τα προβλήματα. Όσοι υιοθετούν αυτή την στάση χειρίζονται καλύτερα τις αγχώδεις καταστάσεις.

-Αναζητήστε πολλαπλές επιλογές. Με την τεχνική αυτή μπορείτε να περνάτε στην επόμενη επιλογή, όταν η προηγούμενη δείχνει να έχει αποτύχει.

-Προβλέψτε τα προβλήματα. Αναγνωρίστε συνειδητά ότι όλα μπορούν να πάνε στραβά και κάντε ερωτήσεις του τύπου: Υπάρχει περίπτωση αυτό να στραφεί εναντίον μας; Πού θα μπορούσαν να μάς ρίξουν σε αυτή την συμφωνία;

-Ψάξτε τα καλά στοιχεία στις άσχημες καταστάσεις. Μάθετε να κάνετε τα εμπόδια σκαλοπάτια.

-Αποφεύγετε τις ψεύτικες κουβέντες που γίνονται μόνο και μόνο για την τόνωση του ηθικού. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ τί θαυμάσια που είναι τα πράγματα όταν στην πραγματικότητα είναι άσχημα.

Επίσης, υπάρχουν και τεχνικές που διορθώνουν την λανθασμένη τροχιά την οποία ακολουθεί το μυαλό για να καταλήξει στην απαισιοδοξία. Δύο παράδειγμα: α) Παρακολουθείστε τις αρνητικές σκέψεις που γεννιούνται αυτόματα μέσα στο μυαλό σας. Κρατείστε ένα νοερό χρονικό της εμφάνισής τους. Σιγά-σιγά, θα τις επιβραδύνετε και θα τις κάνετε λιγότερο αυτόματες. β)Αποφεύγετε να κάνετε γενικεύσεις. Μην παίρνετε τις αποτυχίες σαν αποτέλεσμα προσωπικής ανεπάρκειας που θα σάς κατατρέχει για πάντα. Αντιμετωπίστε τις σαν λάθη τα οποία μπορούν να διορθωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η άλλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης

Από: EBR

Πολλά έχουν ήδη γραφεί για τη σημασία της ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο και για την πρωτοφανούς ύψους πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου κατέληξε σε μια συμφωνία για την ΚΓΠ, που ψηφίστηκε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων

Οικονομία

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Ο Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, απαντά στις ερωτήσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, πως αποφεύγονται οι εξώσεις, το ρόλο των τραπεζών, τι γίνεται με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις ευπαθείς ομάδες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron