Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Όλα άρχισαν από ένα καρφί!

Μία ημέρα ένας δημόσιος υπάλληλος έπινε τον καφέ του στο γραφείο του. Ξαφνικά ακούσθηκε ένας θόρυβος, καθώς ένα ημερολόγιο τοίχου έπεσε κάτω και η ‘’Μις Οκτώβριος’’ προσγειώθηκε στο πάτωμα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Η απότομη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να ζητήσει από την κυβέρνηση άδεια να αυξήσει τα τιμολόγιά της. Η κυβέρνηση, εναλλακτικά, αποφάσισε να επιδοτήσει την λειτουργία των διυλιστηρίων.
Η απότομη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να ζητήσει από την κυβέρνηση άδεια να αυξήσει τα τιμολόγιά της. Η κυβέρνηση, εναλλακτικά, αποφάσισε να επιδοτήσει την λειτουργία των διυλιστηρίων.

του Κώστα Χριστίδη* 

Μία ημέρα ένας δημόσιος υπάλληλος έπινε τον καφέ του στο γραφείο του. Ξαφνικά ακούσθηκε ένας θόρυβος, καθώς ένα ημερολόγιο τοίχου έπεσε κάτω και η ‘’Μις Οκτώβριος’’ προσγειώθηκε στο πάτωμα. Η πτώση οφειλόταν στο ότι το μικρό καρφί που στήριζε το ημερολόγιο έσπασε. ‘’Εύρηκα!’’, αναφώνησε ο κρατικός γραφειοκράτης. ‘’Θα επιδοτήσουμε την βιομηχανία καρφιών για να παράγει καλύτερα και φθηνότερα καρφιά. Έτσι θα εξυπηρετηθούν και άλλοι συνάδελφοί μου, που τους αρέσουν αυτού του είδους τα ημερολόγια’’.

Πράγματι, η κυβέρνηση κατέβαλε σημαντικές επιδοτήσεις στους εγχώριους παραγωγούς καρφιών. Υπήρξαν, όμως, παρενέργειες. Οι παραγωγοί καρφιών εισήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες φθηνότερων μετάλλων. Οι εγχώριες μεταλλοβιομηχανίες προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η απασχόληση εργατών σε αυτές απειλείται. Η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις συνέπειες της επιδότησης προς τους παραγωγούς καρφιών επέβαλε δασμούς στα εισαγόμενα μέταλλα. Αυτό, όμως, είχε κάποιες παρενέργειες. Τα ναυπηγεία αύξησαν τις ζημίες τους επειδή πλέον αγόραζαν ακριβότερα μέταλλα. Η κυβέρνηση για να ισοφαρίσει την αύξηση του κόστους τους, μείωσε δραστικά τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των απασχολούμενων στα ναυπηγεία. Έτσι, όμως, δημιουργήθηκε μία νέα παρενέργεια, η μετακίνηση εργαζομένων από τις μεταφορικές εταιρείες στα ναυπηγεία. Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση καθόρισε νέα, υψηλότερα όρια ναύλων. Εξ αιτίας αυτού, όμως, μειώθηκαν οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η κυβέρνηση, τότε, συνέστησε έναν φορέα για την χρηματοδότηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων. Ο φορέας αυτός δανείσθηκε μεγάλα ποσά από τις τράπεζες, πράγμα που οδήγησε σε άνοδο επιτοκίων. Παρατηρήθηκε απότομη μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων. Η κυβέρνηση αντέδρασε στο πρόβλημα αυτό δημιουργώντας μία νέα κρατική τράπεζα, στην οποία επέβαλε να δίνει φθηνά στεγαστικά δάνεια στα νέα ζευγάρια. Η τράπεζα, όμως, αυτή σύντομα εμφάνισε υπέρογκες επισφαλείς απαντήσεις και χρειάσθηκε στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μην πτωχεύσει και συμπαρασύρει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Η στήριξη, όμως, της κρατικής τράπεζας διεύρυνε απότομα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε μία οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, είχε μία παρενέργεια.

Οι συνταξιούχοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τους βοηθήσει παρέχοντας επιδότηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης. Η απότομη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να ζητήσει από την κυβέρνηση άδεια να αυξήσει τα τιμολόγιά της. Η κυβέρνηση, εναλλακτικά, αποφάσισε να επιδοτήσει την λειτουργία των διυλιστηρίων. Αυτό, όμως, οδήγησε σε απρόβλεπτες παρενέργειες. Καθώς οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να πέφτουν, αυξήθηκε η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων. Δημιουργήθηκε σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Για να ελέγξει την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση επέβαλε έναν νέο φόρο ‘’κατά της ρύπανσης’’ και υψηλά πρόστιμα σε όλες τις βιομηχανίες που ήταν εγκατεστημένες κοντά στις μεγάλες πόλεις. Μεταξύ αυτών που άρχισαν να καταβάλουν τον νέο φόρο και τα πρόστιμα ήταν και οι βιομηχανίες παραγωγής καρφιών.

Η κυβέρνηση ήταν πολύ ευχαριστημένη. Είχε πράγματι μεγάλο έργο να επιδείξει στο εκλογικό σώμα κατά τις προσεχείς εκλογές. Πρωτίστως είχε συμβάλει στην παραγωγή καλύτερων καρφιών, πάνω στα οποία κρατικοί γραφειοκράτες θα μπορούσαν να κρεμούν ημερολόγια τοίχου με καλλίγραμμα κορίτσια.

*Νομικός – Οικονομολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Όταν η αριστερά πριμοδοτεί την ακροδεξιά

Από: EBR

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης οι ρυθμίσεις, που προώθησε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση της αθρόας εισόδου από την ανατολική Λιβύη παράνομων μεταναστών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέα δέσμη συμφωνιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2025

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει νέα δέσμη συμφωνιών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2025

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε σήμερα μια νέα δέσμη συμφωνιών με διεθνή και διμερή δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ

Οικονομία

Η Alpha Bank στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα workshops

Η Alpha Bank στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα με εξειδικευμένα workshops

Πάνω από 300 επιχειρηματίες από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα workshops της Τράπεζας για την αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης, ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με τα σεμινάρια Alpha Females for Venture Garden

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron