Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση για εκ νέου έναρξη συνομιλιών προσχώρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου για την έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με την επιφύλαξη τελικής έγκρισης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

«Η έναρξη των συνομιλιών προσχώρησης στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια στο σύνολό τους. Επιβεβαιώνει και υλοποιεί τη δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής: το παρόν και το μέλλον της ανήκει στην ΕΕ...»
«Η έναρξη των συνομιλιών προσχώρησης στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια στο σύνολό τους. Επιβεβαιώνει και υλοποιεί τη δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής: το παρόν και το μέλλον της ανήκει στην ΕΕ...»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου για την έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με την επιφύλαξη τελικής έγκρισης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά την έκδοση της απόφασης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί την υπόσχεσή της. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε και συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] ημέρα σηματοδοτεί την αφετηρία του ταξιδιού προς μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή είναι προς το γεωστρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη των συνομιλιών προσχώρησης στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια στο σύνολό τους. Επιβεβαιώνει και υλοποιεί τη δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής: το παρόν και το μέλλον της ανήκει στην ΕΕ. Η Επιτροπή θα κινηθεί γρήγορα, και σύντομα θα προτείνει τα σχέδια διαπραγματευτικών πλαισίων για τις δύο χώρες, τα οποία θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία της αναθεωρημένης μεθοδολογίας. Η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] απόφαση επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και την ικανότητα να λάβει γεωπολιτικές αποφάσεις ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας του κοροναϊού.»

Επόμενα βήματα

Μετά την τελική έγκριση από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται την Πέμπτη, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τα διαπραγματευτικά πλαίσια των δύο χωρών. Τα πλαίσια αυτά καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με κάθε υποψήφια χώρα. Η Επιτροπή θα αρχίσει αμέσως τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες.

Οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις αναμένεται να συγκληθούν το συντομότερο δυνατό, μετά την έγκριση των διαπραγματευτικών πλαισίων από το Συμβούλιο. Πριν από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, η Αλβανία καλείται να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στις εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Η αντιμετώπιση του φαινομένου των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου και η τροποποίηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης παραμένουν σημαντικές προτεραιότητες. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τα θέματα αυτά κατά την παρουσίαση του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Αλβανία.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο και τη διαρκή συμμόρφωση και των δύο χωρών σε όλους τους τομείς των όρων που καθορίστηκαν στο Συμβούλιο του Ιουνίου 2018 σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων και θα διεξαγάγει και ολοκληρώσει τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου της ΕΕ με τις δύο χώρες, αρχής γενομένης από το σύνολο θεμελιωδών αρχών.

*Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Κράτος: Κλειδί η σχέση αποτελεσματικότητας και μεγέθους

Από: EBR

Η νέα διπλή κρίση (στην δημόσια υγεία και συνεπακόλουθα δυστυχώς και στην οικονομία) έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του ρόλου και ειδικά του μεγέθους του κράτους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Στεκόμαστε ενωμένοι μπροστά στη δυσκολία: η Ευρώπη ως επίκεντρο αλληλεγγύης

Στεκόμαστε ενωμένοι μπροστά στη δυσκολία: η Ευρώπη ως επίκεντρο αλληλεγγύης

«Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου», είχε πει ο Σωκράτης

Οικονομία

Ζητούμενο η ταχεία ανάκαμψη μετά τη δεδομένη ύφεση

Ζητούμενο η ταχεία ανάκαμψη μετά τη δεδομένη ύφεση

H πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης θα επηρεάσουν με ασυνήθιστο τρόπο την προσφορά και τη ζήτηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron