Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία

Οδηγός μας πάντα η ψυχραιμία γιατί χωρίς αυτήν θα χάσουμε τα πάντα

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020

«Τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμιστούν για 200 τουλάχιστον δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το ύψος των χρεών προς το Δημόσιο είναι 106,5 δισεκατομμύρια και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 35,5 δισεκατομμύρια.»
«Τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμιστούν για 200 τουλάχιστον δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το ύψος των χρεών προς το Δημόσιο είναι 106,5 δισεκατομμύρια και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 35,5 δισεκατομμύρια.»

του Παναγιώτη Μπατσαρισάκη* 

Το 2015 χρειάστηκε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας γιατί στην ουσία η χώρα είχε πτωχεύσει. Τότε, μας κουνούσαν το δάκτυλο οι δανειστές, αλλά «πληρώνουμε το λογαριασμό».

Αφού τελείωσαν τα μνημόνια και συνεχίζεται η εποπτεία με μία οικονομία σε νέα κρίση, ομολογουμένως όμως με καλύτερη ψυχολογία σε σχέση με το 2015, η χώρα μας πρέπει να βρει δυνάμεις για την επανεκκίνηση της. Δεδομένο βέβαιο είναι ότι έχουμε δύο βασικούς πυλώνες οικονομίας, την τουριστική βιομηχανία και τις εξαγωγές, και χωρίς αυτά δεν υπάρχουμε…

Για να ξεκινήσουν και η οικονομία να πάρει μπρος χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις ριζοσπαστικές και ταυτόχρονες.

Η οποία επιδοματική πολιτική αφενός μεν είναι καλοδεχούμενη αλλά είναι συγκεκριμένη και μικρή.

Πρέπει λοιπόν άμεσα να ληφθούν μέτρα όπως:

Να δοθεί φορολογική ενημερότητα για 6-12 μήνες με την προϋπόθεση δε θα γίνει δόλια μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.

Τα οφέλη θα είναι πολλά από την απελευθέρωση πολλών συναλλαγών και πολλές σταυροειδείς οικονομικές πράξεις.

Να παύσουν οι ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για έναν τουλάχιστον χρόνο μέχρι να πάρει μπροστά η οικονομία. Παρεπιπτόντως θα αποσυμφορηθούν και τα δικαστήρια.

Τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμιστούν για 200 τουλάχιστον δόσεις χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το ύψος των χρεών προς το Δημόσιο είναι 106,5 δισεκατομμύρια και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 35,5 δισεκατομμύρια.

Να δοθεί bonus στους συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους με πάνω από 20% μείωση στις καταβολές.

Πρέπει να γίνει δραστική μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις δραστηριότητες 6-15 % maximum και ιδιαίτερα στην εστίαση. Στόχος είναι να αποδίδεται το ΦΠΑ και να μην γίνεται απαιτητό μετά από αναγκαστική είσπραξη.

Αυτό μπορεί να γίνει με καταβολή του ΦΠΑ είτε απευθείας από τα POS ή με εκκαθάριση κάθε Παρασκευή στην Τράπεζα υπέρ του Δημοσίου.

Για τα κόκκινα δάνεια χρειάζεται άμεσα ρύθμιση με άξονα ρύθμισης τα 50 χρόνια ή εθελοντική ρευστοποίηση ακινήτων για την οριστική εξόφληση των χρεών.

Να δοθεί περίοδος χάριτος για την εξόφληση των δόσεων τουλάχιστον 6 μηνών για όλους και για τους άνεργους 12 μήνες. Βέβαια για αυτούς που θα πληρώνουν να υπάρχει σοβαρό κίνητρο με bonus τουλάχιστον 20 % μείωση καταβολής.

Όλα αυτά θα λειτουργήσουν σαν εφαλτήριο για νέο ξεκίνημα της οικονομίας της χώρας και σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Πάντα με το βλέμμα στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τουρισμός, εξαγωγές και ασφαλώς γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Όλοι οι άλλοι κλάδοι θα λειτουργήσουν αυτόματα.

*Οικονομικός αναλυτής, Επιχειρηματικός Σύμβουλος
**πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H ώρα της Ευρώπης

Από: EBR

Σε αυτό τον ασταθή κόσμο, στη σκιά ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ευρώπη καλείται να ορθώσει το ιστορικό της ανάστημα και να διεκδικήσει τον χώρο που της αναλογεί

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Σήμερα η Επιτροπή ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ το 46% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron