Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Μειώθηκε κατά 18,5% το παγκόσμιο εμπόριο το δεύτερο τρίμηνο

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών κατέγραψε μείωση-ρεκόρ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους εξαιτίας του κορωνοϊού

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

Ο όγκος του εμπορίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το εμπόριο προϊόντων πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 18,5% το δεύτερο τρίμηνο.
Ο όγκος του εμπορίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το εμπόριο προϊόντων πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 18,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών κατέγραψε μείωση-ρεκόρ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους εξαιτίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, η κατακόρυφη υποχώρηση ήταν πιο αισιόδοξη σε σχέση με το χείριστο σενάριο που είχε προβλέψει τους προηγούμενους μήνες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είχε προβλέψει τον Απρίλιο, δηλαδή στην κορύφωση πανδημίας και ενώ πολλές χώρες ανά τον κόσμο είχαν εφαρμόσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 13% έως 32% το 2020. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ρομπέρτο Αζεβέντο, είχε χαρακτηρίσει την αναμενόμενη υποχώρηση «απαίσια». Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει κατά 21%-24% το επόμενο έτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν αναθεώρησε τις προβλέψεις του χθες. Τόνισε όμως πως η ενισχυμένη στήριξη που εξακολουθούν να διοχετεύουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την ανόρθωση των οικονομιών τους σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα πραγματοποιηθεί το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε προβλέψει τον Απρίλιο.

Ο όγκος του εμπορίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 3% το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το εμπόριο προϊόντων πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 18,5% το δεύτερο τρίμηνο. «Η υποχώρηση στο εμπόριο, την οποία βλέπουμε τώρα, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – στην πραγματικότητα, θα είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί ποτέ», επισήμανε χθες ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού. «Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη θετική πλευρά: τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα», συμπλήρωσε ο Αζεβέντο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε αποφασιστικές κινήσεις πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Επίσης, η στήριξη των εισοδημάτων ενθάρρυνε τους καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα. Κάποιοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα ο τομέας των αυτοκινήτων, δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την πανδημία, όμως άλλοι, όπως αυτός των ηλεκτρονικών, επιβίωσαν από την κρίση.

Εάν το εμπόριο αγαθών αυξηθεί κατά 2,5% ανά τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, τότε θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δηλαδή η υποχώρηση κατά 13%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το σενάριο, αν και αισιόδοξο υπό τις συνθήκες αβεβαιότητας, εξακολουθεί να είναι χειρότερο σε σχέση με την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009. Ενδεικτικά, τότε, το εμπόριο προϊόντων είχε υποχωρήσει κατά 12,5%.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επισήμανε χθες πως ενδέχεται η ανάκαμψη του 2021 να μην είναι πλήρης. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ανέφερε πως η ανάκαμψη του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί από τη φετινή ύφεση, από το ενδεχόμενο περιορισμών στο εμπόριο και, βέβαια, ανάλογα με την επέλαση ενός δεύτερου κύματος.

Στην περίπτωση που αυτοί οι παράγοντες πραγματοποιηθούν, τότε το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορέσει να ανακάμψει μόνον κατά περίπου 5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Δηλαδή, θα παραμείνει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την επέλαση της πανδημίας. Βέβαια, ο Οργανισμός τόνισε πως η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί παράλληλα και από τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης θα εξαρτηθεί από την ενδεχόμενη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Βρετανική Ταπείνωση

Από: EBR

Με την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζει μονομερούς όρους της Συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία προέβη σε μια τριπλή ταπείνωση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

SURE: Προστασία θέσεων εργασίας και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία

SURE: Προστασία θέσεων εργασίας και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία

Η Επιτροπή χαιρετίζει την ενεργοποίηση του μέσου SURE, το οποίο θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 100 δισ. EUR για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού

Οικονομία

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης

Με βάση τις μέσες τιμές ενοικίασης, η αντικειμενική αξία στο Κολωνάκι έπρεπε να είναι σήμερα 2.520 ευρώ/ τ.μ. και όχι 4.000 ευρώ/ τ.μ. που έχει ορίσει το υπ. Οικονομικών

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron