Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

myDATA: Ψηφικό άλμα προς όφελος όλων

Οι ραγδαίες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα όλων μας η πανδημία του κορωνοϊού και η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, που αυτή προκάλεσε, δημιούργησαν νέες ανάγκες σε όλο το φάσμα των σχέσεων του πολίτη με το Δημόσιο

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

«Σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την αγορά, αρχίζουμε άμεσα τη λειτουργία της πλατφόρμας myDATA για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους.»
«Σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την αγορά, αρχίζουμε άμεσα τη λειτουργία της πλατφόρμας myDATA για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους.»

του Γιώργου Πιτσιλή*

Οι ραγδαίες αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα όλων μας η πανδημία του κορωνοϊού και η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, που αυτή προκάλεσε, δημιούργησαν νέες ανάγκες σε όλο το φάσμα των σχέσεων του πολίτη με το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, όμως, κατέδειξαν το πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και των σχέσεων του με τους πολίτες.

Η πανδημία, ωστόσο, και ευτυχώς, δεν κατέδειξε μόνο αδυναμίες και ελλείψεις. Ανέδειξε και δυνάμεις και δυνατότητες. Επιτάχυνε εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις και πρόσφερε λύσεις, καθώς έβαλε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη λειτουργίας της οικονομίας και των σχέσεων του Δημοσίου με τους πολίτες, με μέσα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Μέσω της ψηφιοποίησης δηλαδή.

Έχοντας την προτεραιότητα αυτή ως πυξίδα, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δουλέψαμε εντατικά όλο αυτό το διάστημα ώστε οι τεχνολογικές λύσεις της πλατφόρμα myBusinessSupport, που επέτρεψαν να χορηγηθεί ψηφιακά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε πάνω από 500.000 επιχειρήσεις, να πλαισιωθούν από τεχνολογικά έργα μακράς πνοής, που θα βελτιώσουν θεαματικά την καθημερινότητα όλων μας.

Αναφέρομαι στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ και τα ηλεκτρονικά βιβλία, την πλατφόρμα MyDATA (το DATA είναι το αρκτικόλεξο για το Digital Accounting and Tax Application).

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις αιχμής. Πρώτον, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην καλύτερη παρακολούθηση των οικονομικών τους και του λογιστηρίου τους και στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους. Δεύτερον, θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση την καλύτερη εποπτεία της αγοράς και τον εντοπισμό φαινομένων απάτης (στην Ιταλία, την πρώτη χρονιά της υποχρεωτικής εφαρμογής του αντίστοιχου συστήματος, εντοπίστηκαν απατηλές επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 2 δισ. ευρώ), προστατεύοντας έτσι τα δημόσια έσοδα, δηλαδή τα έσοδα όλων μας. Τρίτον, θα διευκολύνει κατά πολύ την άμεση καταγραφή της πορείας εσόδων των επιχειρήσεων που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό και την επεξεργασία των στοιχείων για τη χορήγηση των κάθε είδους ενισχύσεων προς αυτές.

Σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με την αγορά, αρχίζουμε άμεσα τη λειτουργία της πλατφόρμας myDATA για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους. Ακολουθούν, στο επόμενο διάστημα, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τα υπόλοιπα «κανάλια» διαβίβασης δεδομένων των συναλλαγών τους στο myDATA. Στόχος, το 2020 να είναι η χρονιά «πιλότος», ώστε το 2021 να μας βρει όλους σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε και υλοποιούμε με κριτήριο τη διαρκή βελτίωση και διεύρυνση του φάσματος των υπηρεσιών μας έτσι ώστε να στηρίζουμε το επιχειρείν και να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό και άμεσο τρόπο τον φορολογούμενο πολίτη. Σκοπός μας είναι να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και να υπηρετούμε την κοινωνία.

*διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ευελπιστώ σε λύση για την ενέργεια σε 2-3 εβδομάδες

Από: EBR

Χάνουμε δουλειές στο εξωτερικό γιατί έχουμε βρεθεί με ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος. Είναι ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής βιομηχανίας, επεσήμανε.

Ευρώπη

Η Ευρώπη δρομολογεί την πρωτοβουλία COMPASS - AI για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Η Ευρώπη δρομολογεί την πρωτοβουλία COMPASS - AI για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Ένα νέο κεφάλαιο στην ψηφιακή καινοτομία και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας ανοίγει η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαινιάζει την COMPASS-AI

Οικονομία

Ζητούνται $2 τρισ. ετησίως για την ανάπτυξη της ΑΙ έως το 2030

Ζητούνται $2 τρισ. ετησίως για την ανάπτυξη της ΑΙ έως το 2030

Έκθεση της Bain & Company αποκαλύπτει χρηματοδοτικό έλλειμμα $800 δισ. για την κάλυψη της υπολογιστικής ζήτησης που δημιουργεί η ΑΙ.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron