Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Προς το παρόν, πάμε καλά

Δεν υπήρξαν εκπλήξεις πριν από τις θερινές διακοπές. Πήρε μια βαθιά ανάσα η ΕΚΤ και ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική όπως τη διαμόρφωσε με τις αποφάσεις που έλαβε στη συνεδρίαση του Ιουνίου

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020

«Η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως «είμαστε σε καλό σημείο επί του παρόντος». Αυτό το καλό σημείο μπορεί να κρατήσει λίγο ακόμη.»
«Η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως «είμαστε σε καλό σημείο επί του παρόντος». Αυτό το καλό σημείο μπορεί να κρατήσει λίγο ακόμη.»

του Florian Hense*

Δεν υπήρξαν εκπλήξεις πριν από τις θερινές διακοπές. Πήρε μια βαθιά ανάσα η ΕΚΤ και ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική όπως τη διαμόρφωσε με τις αποφάσεις που έλαβε στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως «είμαστε σε καλό σημείο επί του παρόντος». Αυτό το καλό σημείο μπορεί να κρατήσει λίγο ακόμη. Αν οι οικονομικές εξελίξεις παραμείνουν σε αυτήν την πορεία σύμφωνες και με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η τράπεζα μπορεί να περιμένει για το υπόλοιπο του έτους.

Στους κόλπους του Δ.Σ. της τράπεζας έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το κατά πόσον πρέπει να υλοποιηθεί εις το έπακρον το πρόγραμμα του 1,35 τρισ. ευρώ. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν είναι στα υπόψη» να μην υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα. Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχυ για να αποφασίσει να μην υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα. Πολύ υψηλότερα από αυτό που χρειάζεται για να αποφασίσει να το αυξήσει.

Οταν θα έχει περισσότερα δεδομένα στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ θα έχει καλύτερη αντίληψη για την πορεία της ανάκαμψης και τον αντίκτυπο των πρόσφατων αποφάσεών της. Οσο η οικονομία βαδίζει έτσι όπως πάει τώρα, εκτιμούμε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη στάση της αμετάβλητη.

Ισως χρειαστεί να περιμένει μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όταν τα στελέχη της θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά εκτιμήσεις για το 2023. Τότε η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πως το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας θα έρθει «όταν κρίνει πως έχει λήξει η κρίση που προκάλεσε η πανδημία». Στο μεταξύ ενδέχεται να αυξήσει το ποσό των καταθέσεων, πάνω από το οποίο θα επιβάλει το τιμωρητικό αρνητικό επιτόκιο. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ το Δ.Σ. δεν συζήτησε σήμερα αυτό το θέμα.

Η τράπεζα έχει, άλλωστε, αναστείλει την αναθεώρηση της πολιτικής της την οποία εγκαινίασε στις αρχές του έτους όταν εκδηλωνόταν η πανδημία. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η διαδικασία θα εκκινήσει σύντομα με τις πρώτες σχετικές συναντήσεις να αρχίζουν τον Σεπτέμβριο. Αφησε να εννοηθεί ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ευχήθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται σήμερα «καλή τύχη, αποφασιστικότητα και πνεύμα συνεργασίας» και υπογράμμισε πως πολλοί περιμένουν με ελπίδα την έκβαση της Συνόδου Κορυφής. Επανέλαβε ότι θα ήθελε να εκλείψουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που υπήρχαν, άλλωστε, και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα «φτάσει στο πλήρες δυναμικό του» αν οι χώρες-μέλη εφαρμόσουν «συνετές διαρθρωτικές πολιτικές». Με άλλα λόγια, οι μεταρρυθμίσεις θα είναι εξίσου σημαντικές όσο και τα χρήματα.

*οικονομολόγος της Berenberg Bank
**πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Διαφθορά α λα ελληνικά;

Από: EBR

Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό σε κάθε κοινωνία, σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ για συλλογική ανάληψη χρέους «συνιστά μια αλλαγή παραδείγματος» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα

Οικονομία

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron