Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη- ευκαιρία για την Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της τετραήμερης συνόδου κορυφής είχαν ως αδιαμφισβήτητο νικητή την ενωμένη αλληλέγγυα Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή ιδέα

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

«Οι επιστημονικές εξελίξεις- τα νέα από το εμβόλιο της Οξφόρδης-, η Ευρώπη που εξελίσσεται και βρίσκει το βηματισμό της, η Ελλάδα που διδάχτηκε από τα λάθη της, αποφασισμένη να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υστέρησης, όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά.»
«Οι επιστημονικές εξελίξεις- τα νέα από το εμβόλιο της Οξφόρδης-, η Ευρώπη που εξελίσσεται και βρίσκει το βηματισμό της, η Ελλάδα που διδάχτηκε από τα λάθη της, αποφασισμένη να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υστέρησης, όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά.»

του Άκη Σκέρτσου*

Τα αποτελέσματα της τετραήμερης συνόδου κορυφής είχαν ως αδιαμφισβήτητο νικητή την ενωμένη αλληλέγγυα Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή ιδέα. Οι διαφορές μεταξύ των διαπραγματευόμενων κρατών- μελών θα αποδειχθούν στον ιστορικό χρόνο ελάσσονος σημασίας. Παρά τον «θόρυβο» και τις εντάσεις των επίπονων διαπραγματεύσεων ούτε λεπτό και από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου: έκδοση κοινού χρέους, όπου τα μέλη συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τα έσοδα κατανέμονται στα μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι απλά η απάντηση σε έναν ιό που σκότωσε περισσότερους από 100 χιλιάδες Ευρωπαίους και βύθισε την Ένωση στη βαθύτερη οικονομική ύφεση από τη σύστασή της. Με το Ταμείο και αφορμή την πανδημία, η ΕΕ διαβαίνει τον Ρουβίκωνα, καταρρίπτει ένα από τα πλέον ισχυρά πολιτικά ταμπού, την κοινή έκδοση χρέους και τη μεταβίβαση πόρων στα μέλη που το έχουν ανάγκη. Υπό αυτήν την έννοια, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή στην πορεία της εξέλιξης και εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, σε λογιστικούς όρους, είναι από τις κερδισμένες της συμφωνίας καθώς οι καθαρές εισροές που προβλέπεται να λάβει είναι με διαφορά οι υψηλότερες στην Ευρωζώνη (ως % του ΑΕΠ) και από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Όμως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Διότι, σε τελική ανάλυση, η χώρα μας λαμβάνει υψηλότερα ποσά, επειδή έχει χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσθεώρητο χρέος, υψηλή ανεργία και πλήττεται βαθύτερα από την πανδημία λόγω σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον εποχικό τουρισμό.

Όσο η χώρα μας παραμένει φτωχότερη και χωρίς δουλείες για νέους, τόσο τα λαμπρότερα, τα πιο φιλόδοξα παιδιά της θα προσβλέπουν στον πλούσιο Βορρά, επιτείνοντας τα δομικά προβλήματα της χώρας, το δημογραφικό τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την υπερχρέωση. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο υστέρησης που πρέπει να σπάσουμε.

Στη σύνοδο, συνδιαμορφώθηκαν το Ταμείο Ανάκαμψης (2021- 2023) και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021- 2027 ως συμπληρωματικοί πυλώνες μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής απάντησης στις προκλήσεις που θέτει βραχυπρόθεσμα η πανδημία, σε συνδυασμό με τους μακροπρόθεσμους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και ανάπτυξης.

Στα επόμενα χρόνια, στη χώρα μας θα εισρεύσουν συνολικά 72 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 40 δισ. ευρώ από το ΠΔΠ, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027.

Συνυπολογίζοντας τη χρονική κλίμακα των εισροών και το μέγεθος της οικονομίας, τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μια μεγάλη αναπτυξιακή ένεση, διπλάσια σε μέγεθος- σε τρέχουσες τιμές- από το Σχέδιο Μάρσαλ, ικανή να μεταμορφώσει τη χώρα. Αν αξιοποιηθεί σωστά.

Με άλλα λόγια, παρουσιάζεται μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία, όχι απλώς θα θεραπεύσουμε τις οικονομικές πληγές που προκαλεί η πανδημία, αλλά να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών, να διορθώσουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, να αλλάξουμε πίστα.

Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να απορροφήσουμε αποτελεσματικά και παραγωγικά τα κοινοτικά κεφάλαια, εργαζόμαστε μεθοδικά με εξαντλητικό προγραμματισμό και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στη βάση ενός συνεκτικού εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και θα υποβληθεί στους εταίρους μας στις 15 Οκτωβρίου. Ένα σχέδιο που κινητοποιεί ήδη λαμπρά μυαλά από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και όλη την κρατική μηχανή.

Παρά τις αντιξοότητες που θέτει, λοιπόν, η πανδημία και η πρόσκαιρη ύφεση, μπορούμε να αισιοδοξούμε. Οι επιστημονικές εξελίξεις- τα νέα από το εμβόλιο της Οξφόρδης-, η Ευρώπη που εξελίσσεται και βρίσκει το βηματισμό της, η Ελλάδα που διδάχτηκε από τα λάθη της, αποφασισμένη να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υστέρησης, όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά. Να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιακής επανάστασης, της καινοτομίας, να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη χώρα, ένα καλύτερο μέλλον στους επόμενους.

*υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Διαφθορά α λα ελληνικά;

Από: EBR

Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο τόσο διαδεδομένο που δικαιολογημένα αισθάνεται κανείς ότι είναι ενδημικό σε κάθε κοινωνία, σε κάθε περίοδο, σε κάθε θεσμό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Η Ε.Ε. διέβη τον Ρουβίκωνα με το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ για συλλογική ανάληψη χρέους «συνιστά μια αλλαγή παραδείγματος» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα

Οικονομία

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930

Ο ανεπτυγμένος κόσμος υπέστη ένα άνευ προηγουμένου σοκ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron