Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το 13% των εταιρειών στον  δείκτη Leuthold 3000 -παραπλήσιο του δείκτη Russell 3000 στις ΗΠΑ- είχε συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία κατά την οποία τα κέρδη δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, από 8% στο τέλος του 2008.»
«Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το 13% των εταιρειών στον δείκτη Leuthold 3000 -παραπλήσιο του δείκτη Russell 3000 στις ΗΠΑ- είχε συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία κατά την οποία τα κέρδη δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, από 8% στο τέλος του 2008.»

του Joe Rennison

H επέλαση του κορωνοϊού και τα δραστικά μέτρα που έλαβαν ως απάντηση οι κεντρικές τράπεζες έχουν παραγάγει έναν στρατό εταιρειών που σέρνονται στο λυκόφως, μεταξύ ζωντανών και νεκρών.

Μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων είχε ήδη επιτρέψει σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών να δανείζονται φθηνά και να επιβιώνουν με κέρδη τα οποία υπολείπονταν του τόκου που απαιτούνταν για την αποπληρωμή των δανειστών τους. Τώρα, η έκρηξη στις εκδόσεις ομολόγων που ακολούθησε το απόγειο της κρίσης της Covid-19 τον Μάρτιο έχει ενισχύσει αυτή την τάση, δημιουργώντας μια νέα γενιά από εταιρείες-ζόμπι.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το 13% των εταιρειών στον δείκτη Leuthold 3000 -παραπλήσιο του δείκτη Russell 3000 στις ΗΠΑ- είχε συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία κατά την οποία τα κέρδη δεν επαρκούσαν για την εξυπηρέτηση του χρέους, από 8% στο τέλος του 2008.

Αλλά οι τεράστιες παρεμβάσεις από τη Fed ως απάντηση στην πανδημία οδήγησαν χαμηλότερα το κόστος δανεισμού από τα υψηλά δεκαετίας τον Μάρτιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και συνέβαλαν στην άνευ προηγουμένου έκδοση χρέους από εταιρείες που αναζητούν απεγνωσμένα ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού.

Η Leuthold Group υπολογίζει ότι το 15% των εταιρειών στον δείκτη της μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των ζόμπι.

«Είναι μια πραγματική ανησυχία για εμάς» ανέφερε η Τζουν Ζου, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη Leuthold Group. «Περισσότερες εταιρείες φορτώνονται με χρέος και ο αριθμός των εταιρειών-ζόμπι πηγαίνει προς τα πάνω. Τι θα συμβεί αν ξαφνικά οι αγορές κεφαλαίου στεγνώσουν και δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν ή να αποπληρώσουν το χρέος τους; Πώς θα καταφέρουν να το μετακυλίσουν ή ακόμα και να αντέξουν τις δαπάνες για τους τόκους;».

Τα ζόμπι ήταν περισσότερα μόνο μία φορά στο παρελθόν: αμέσως μετά το σκάσιμο της φούσκας του dotcom τον Σεπτέμβριο του 2000.

Η κα Ζου ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των εταιρειών που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έχει κόστος για την ευρύτερη οικονομία, κρατώντας πίσω την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. «Είμαστε πλέον σε ένα πολύ ανησυχητικό επίπεδο», σημείωσε. «Πιστεύω ότι οι εταιρείες-ζόμπι βρίσκονται σε πραγματικά πολύ επικίνδυνη θέση, αν η οικονομία καταγράψει κάμψη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας της γενιάς μας

Από: EBR

Μια ματιά μόνο στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αρκεί για να σχηματίσουμε μια αποκαρδιωτική εικόνα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους

Οικονομία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Ποιοί μονίμως δίνουν και ποιοί μονίμως τα παίρνουν από τα δημόσια ταμεία

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως πάντοτε, γεμίζουν και σε περίοδο κρίσης τα δημόσια ταμεία, τα οποία αδειάζουν από τις αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αναλήψεις χρεών και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους έως το ... 2070

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron