Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ο κόσμος μετά την πανδημία

Θυμηθείτε: μετά την πανδημία της Covid-19, θα υπήρχε «ο κόσμος της επόμενης ημέρας». Την άνοιξη του 2020, οι ειδικοί βάλθηκαν να εξετάσουν τις συνέπειες του γιγαντιαίου υγειονομικού, κοινωνικού, οικονομικού, τεχνολογικού και γεωπολιτικού σοκ που είχε υποστεί ο πλανήτης

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

«Να’μαστε στο 2021, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ευρώπη, και ο κόσμος της επόμενης ημέρας έχει εξαφανιστεί. Το τέλος της κρίσης μετατίθεται διαρκώς. Αλλά βλέπουμε ήδη αυθεντικούς μετασχηματισμούς...»
«Να’μαστε στο 2021, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ευρώπη, και ο κόσμος της επόμενης ημέρας έχει εξαφανιστεί. Το τέλος της κρίσης μετατίθεται διαρκώς. Αλλά βλέπουμε ήδη αυθεντικούς μετασχηματισμούς...»

Θυμηθείτε: μετά την πανδημία της Covid-19, θα υπήρχε «ο κόσμος της επόμενης ημέρας». Την άνοιξη του 2020, οι ειδικοί βάλθηκαν να εξετάσουν τις συνέπειες του γιγαντιαίου υγειονομικού, κοινωνικού, οικονομικού, τεχνολογικού και γεωπολιτικού σοκ που είχε υποστεί ο πλανήτης. Και αυτό που τους απασχολούσε ήταν αν οι συνέπειες αυτές θα είχαν χαρακτήρα μετασχηματισμού ή απλής επιτάχυνσης, αναφέρει η Σιλβί Κοφμάν αρθρογράφος της Le Monde και συνεχίζει:

«Να’μαστε στο 2021, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ευρώπη, και ο κόσμος της επόμενης ημέρας έχει εξαφανιστεί. Το τέλος της κρίσης μετατίθεται διαρκώς. Αλλά βλέπουμε ήδη αυθεντικούς μετασχηματισμούς. Γιατί όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο ο επιταχυντικός της χαρακτήρας προσλαμβάνει στοιχεία μετασχηματισμού.

Πρώτα απ’όλα στην Ευρώπη - η οποία, ως γνωστόν, κτίζεται πάνω σε κρίσεις. Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί υπό το βάρος της πανδημίας. Αντιθέτως, ενισχύθηκε. Το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2020, είναι μια ένδειξη θετικού μετασχηματισμού σε δύο επίπεδα: λόγω του δρόμου που ανοίγει για τη δημιουργία ενός κοινού χρέους και λόγω του προσανατολισμού που επιβάλλει μεσοπρόθεσμα στις οικονομίες που επωφελούνται. Γιατί ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι να καταστήσει αυτές τις οικονομίες πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η Επιτροπή θα έχει λόγο για τα προγράμματα που θα υποβάλουν τα κράτη προκειμένου να επωφεληθούν από αυτά τα ποσά.

Ποιος θα το πίστευε; Ο Μάριο Ντράγκι πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον κόσμο της επόμενης ημέρας. Ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκρότησε μια κυβέρνηση νέου τύπου, που αποτελείται τόσο από τεχνοκράτες όσο και από πολιτικούς, αριστερούς και δεξιούς, για να μπορέσει να φέρει σε πέρας ακριβώς αυτή την αποστολή: να εφαρμόσει το σχέδιο ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Αν τα καταφέρει, το μάθημα του ιταλικού εργαστηρίου μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη.

Η τελευταία θα πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα που αρχίζει να τίθεται στην ευρωζώνη: πόσον καιρό μπορεί να κρατήσει το δημοσιονομικό «whatever it takes», που έχει τινάξει στον αέρα το σύμφωνο σταθερότητας και το όριο του 3% για το έλλειμμα; Οσο χρειαστεί, μοιάζει να απαντά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το εμβόλιο παράγων μετασχηματισμού

Το εμβόλιο υπήρξε ένας άλλος παράγων μετασχηματισμού της Ενωσης. Και αντίθετα με τις πρώτες ενδείξεις, ο παράγων αυτός είναι θετικός: αποφασίζοντας να συντονίσει τις παραγγελίες για να εξασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή των δόσεων μεταξύ των 27, η Κομισιόν έθεσε τα θεμέλια για την Ευρώπη της υγείας. Και τώρα προετοιμάζεται για την πρόκληση των μεταλλάξεων του ιού. Αυτό που μένει είναι να εξασφαλίσει την ικανοποίηση και των αναπτυσσόμενων χωρών, για να μην αφήσει ελεύθερο αυτό το πεδίο στην Κίνα. Γιατί η υγεία αποτελεί κι αυτή πλέον ένα από τα εργαλεία ισχύος.

Στην Ουάσινγκτον συζητούν για τον κόσμο μετά τον Τραμπ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξηλώνει ένα μέρος της κληρονομιάς του προκατόχου του και θέλει να ξανακάνει τη χώρα του πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Παραλλήλως, στήνει μια διπλωματία σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα χρόνια του Τραμπ - αλλά όχι παντού. Όχι απέναντι στην Κίνα, για παράδειγμα. Το Πεκίνο θεωρεί ότι βγήκε κερδισμένο από την κρίση της πανδημίας, αλλά η επιθετικότητά του έχει ενισχύσει τη δυσπιστία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σε αυτό το καινούργιο σενάριο, δεν είναι γραμμένες ακόμη όλες οι σκηνές.

Αλλά και η νέα γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Νιγηριανή Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα, δεν θα βρισκόταν στη θέση αυτή αν ο Τραμπ είχε επανεκλεγεί. Αμέσως μετά τον διορισμό της, δήλωσε με σαφήνεια ότι θα αλλάξουν πολλά στον Οργανισμό.

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, που βλέπει συχνά πιο μπροστά από τους άλλους, είχε προειδοποιήσει από το 2015 για τους κινδύνους μιας πανδημίας. Τώρα ζητά από τον Μπάιντεν να επενδύσει 35 δισεκατομμύρια τον χρόνο στις έρευνες για την κλιματική αλλαγή και την καθαρή ενέργεια. Εκείνος έχει ήδη περάσει στον κόσμο μετά τον κόσμο της επόμενης ημέρας.

*πρώτη δημοσίευση: www.naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι κρεμάλες του λαϊκισμού

Από: EBR

Ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, γραμματέας Σύνταξης της «Νέας Εστίας», φέρνει σε δημόσιο διάλογο το πιο σοβαρό πρόβλημα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και των νέων εχθρών τους

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: Το Συμβούλιο δεν έκανε πίσω

Το προηγούμενο βράδυ, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε μια προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την νομοθεσία για τον στόχο μιας ουδέτερης κλιματικά Ε.Ε. έως το 2050

Οικονομία

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Societe Generale: 10 ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό «μπόνους»

Με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κοντά στο 1x, η ελληνική οικονομία είναι εκείνη στην οποία τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν περισσότερο «τόπο», δείχνει μελέτη της Societe Generale

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron