Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Το θέατρο της άτυπης πενταμερούς για το κυπριακό

Η προσεχής εβδομάδα, που είναι αυτή των Αγίων Παθών, συμπίπτει με μια νέα δοκιμασία για την πολύπαθη Κύπρο. Το δράμα της Μεγαλονήσου θα παιχτεί στο βαρύγδουπο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη, όπου στεγάζονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του ΟΗΕ

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

«Η Τουρκία σέρνει για μια ακόμη φορά το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποβεί και πάλι άκαρπη, μια και γίνεται για τα μάτια του κόσμου.»
«Η Τουρκία σέρνει για μια ακόμη φορά το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποβεί και πάλι άκαρπη, μια και γίνεται για τα μάτια του κόσμου.»

του Τάσου Παπαδόπουλου

Η προσεχής εβδομάδα, που είναι αυτή των Αγίων Παθών, συμπίπτει με μια νέα δοκιμασία για την πολύπαθη Κύπρο. Το δράμα της Μεγαλονήσου θα παιχτεί στο βαρύγδουπο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη, όπου στεγάζονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του ΟΗΕ.

Ο γγ του ΟΗΕ, όπως μας πληροφορούν θα προσέλθει στην άτυπη συνάντηση των πέντε προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη, μία διαρκή λύση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτά θα προσέλθουν με δημιουργικότητα.

Εδώ ταιριάζει το ερώτημα σε ότι αφορά την δημιουργικότητα, τι εννοεί άραγε ο ποιητής; Την άτυπη αυτή συνάντηση των “5” χωρίς το συν 1 που αφορούσε μέχρι τώρα την Ε.Ε., την προκάλεσε η Τουρκία με στόχο να αναδείξει στην δημόσια σφαίρα το νέο πραξικοπηματικό αίτημά της, για αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο.

Την απουσία σε αυτή την τραγελαφική σύναξη εκπροσώπου της Ε.Ε., επέβαλε η Άγκυρα με προφανή σκοπό να μην υπάρχει ένα τρίτο μάτι, που να αφορά την συμβατότητα της όποιας συζήτησης για λύση στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αποδέχθηκε αυτή την παράλογη αξίωση των Τούρκων, υπό διερεύνηση είναι γι’ αυτό τον αποκλεισμό και ο ρόλος του Λονδίνου, που είναι σε καθημερινή κόντρα να τις Βρυξέλλες, όπως και την συζήτηση περί δύο κρατών, ύστερα από απαίτηση της Άγκυρας, μια και αυτή είναι εκτός πλαισίου λύσης.

Η Τουρκία σέρνει για μια ακόμη φορά το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αποβεί και πάλι άκαρπη, μια και γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Ο υψηλόβαθμοι διεθνείς υπάλληλοι του Οργανισμού, κάτι πρέπει να κάνουν άλλωστε, προκειμένου να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς τους.

Η Άγκυρα υπό το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, επιδιώκει να κάνει μεγάλα βήματα αυτή την περίοδο στο κυπριακό. Έκανε πειρατικές έρευνες στο νότο σε θαλάσσια τεμάχια, που έχουν οριοθετηθεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε όμορα κράτη, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Άνοιξε ακόμη την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, κατά παράβαση επανειλημμένων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον γ.γ. του ΟΗΕ και στις δύο αυτές περιπτώσεις να σφυρίζει κλέφτικα.

Αλλά και στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η Άγκυρα προχώρησε σε μια νέα σειρά κινήσεων περαιτέρω εναγκαλισμού, μέχρι ασφυξίας, προς την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Καθημερινά επιβάλλει και περισσότερες πολιτογραφήσεις εποίκων από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν φτιάξει κόμμα και συμμετέχουν ήδη στην “κυβέρνηση” του εντολοδόχου της Άγκυρας Τατάρ.

Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία, τι είδους κράτος θέλει να στήσει η Άγκυρα στον κατεχόμενο βορρά της Κύπρου, αρκεί να παρακολουθήσει μια πρόσφατη αρνητική απόφαση δικαστηρίου των Τουρκοκυπρίων, που αφορούσε την διδασκαλία του κορανίου στα σχολεία, η οποία αντιμετωπίστηκε με ευθείες απειλές από τον Ερντογάν.

Ο σουλτάνος της Άγκυρας δήλωσε ότι “ο επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου πρέπει να διορθώσει αμέσως το λάθος του. Εάν δεν το κάνει-πρόσθεσε- πρέπει να καταλάβει, προχωρώντας με διαφορετικό τρόπο, τα βήματα που εμείς θα κάνουμε, θα έχουν επίσης διαφορετικό χαρακτήρα”.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η Τουρκία σε αυτή στη συνάντηση της Γενεύης θα επιχειρήσει να προβάλει στη διεθνή κοινότητα, παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, το ψευδοκράτος του βορρά, που έχει στήσει μετά την εισβολή του 1974 και την βίαιη εκδίωξη 160.000 Ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Θα επιδιώξει να εμφανίσει τους Ελληνοκυπρίους ως υπαίτιους του πιθανού ναυαγίου, μια και δεν θα αποδεχθούν τις ιταμές αξιώσεις της Άγκυρας και θα απευθυνθεί στις κυβερνήσεις, που ελέγχει είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά ζητώντας να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Όλα αυτά υπό τα όμματα των άλαλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, που θα παίζουν τον ρόλο του τρίτου, του ουδέτερου παρατηρητή. Όμως έχουν πολλαπλώς εξωκείλει, μια και οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού κινούνται εκτός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των οποίων υποτίθεται, ότι εντολοδόχος είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εδώ ταιριάζει απόλυτα ο στίχος του τραγουδιού του μεγάλου Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη... Πενταδάχτυλέ μου, ανασήκωσε τους ώμους, κι απόσεισέ τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Λυδία λίθος της παγκόσμιας νομιμότητος η Κύπρος

Από: EBR

Η υπερεκτίμηση θετικών χαρακτηριστικών και η υπερβολή στην υποτίμηση δοκιμασιών ή έξωθεν προερχομένων αντιξοοτήτων, αποτελούν συνήθεις αντιδράσεις μεμονωμένων ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή και κρατών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01-02/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01-02/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”

Το κεφάλαιο “ψηφιακός φόρος”, το οποίο έχει ανοίξει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς επιτυχή κατάληξη, επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Κατά 30% αυξήθηκαν οι online αγορές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron