Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή εξαρτάται από τη χρηματοδότηση, κατά τον επικεφαλής του ΟΗΕ

Η επιτυχία των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτικές συνεισφορές από πλούσιες χώρες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

«Ο Guterres δήλωσε ότι πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, κρατώντας την υπόσχεσή τους.»
«Ο Guterres δήλωσε ότι πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, κρατώντας την υπόσχεσή τους.»

Η επιτυχία των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτικές συνεισφορές από πλούσιες χώρες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Σε λιγότερο από πέντε μήνες μέχρι την COP26- τη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη της Σκωτίας, αυξάνονται οι εντάσεις γύρω από το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων για το κλίμα. Οι πιο πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν οικονομικά τις πιο οικονομικά αδύναμες χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο πλανήτη.

Κάποιες πλούσιες χώρες πιθανότατα να μην έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους από το 2009 για παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι και το 2020 προκειμένου να βοηθήσουν τα πιο φτωχά κράτη. Μάλιστα, η βοήθεια αυτή έχει αποτύχει, μερικώς, όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως για σοβαρές καταιγίδες και για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι πλούσιες χώρες συνεισέφεραν συνολικά σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Ο Guterres δήλωσε ότι πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, κρατώντας την υπόσχεσή τους.

«Αυτό δεν είναι μια συμβολική υπόσχεση, αλλά μια ζωτική δέσμευση. Μπορούμε να ζητάμε μεγαλύτερη φιλοδοξία μόνο εάν παρέχουμε την υποστήριξή μας», δήλωσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σύνοδος κορυφής COP26 θα προσπαθήσει να πείσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με πιο γρήγορους ρυθμούς και να συμφωνήσουν ως προς τους κανόνες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται το θέμα των χρηματοδοτήσεων για το κλίμα, ενώ απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για αυτήν τη δεκαετία ώστε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα βιομηχανοποιημένα κράτη είναι υπεύθυνα για τα μεγαλύτερα ποσοστά αερίων του θερμοκηπίου που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, ενώ πολλά φτωχότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής.

Η Ομάδα των Επτά πιο πλούσιων χωρών συμφώνησε να αυξήσει αυτό το μήνα τα ποσά χρηματοδότησης για το κλίμα, αλλά μόνο ο Καναδάς και η Γερμανία δεσμεύτηκαν ρητά.

Ο Guterres προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους.

Η Ε.Ε. και τα 27 κράτη- μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχοντας συνεισφέρει 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2019.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Ιουλία Τσέτη: Νέο μοντέλο παραγωγής, χρηματοδότηση της έρευνας, βιώσιμη ανάπτυξη

Από: EBR

Η πανδημία -όσο οδυνηρή κι αν είναι- μας έδωσε μια ευκαιρία να αφυπνιστούμε. Να αντιληφθούμε ότι στο μέλλον πρέπει να είμαστε περισσότερο συνεργάσιμοι και να στραφούμε στο μοντέλο “Big Pharma”

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

«Η Επιτροπή προκαλεί την καταστροφή των δασών», ένα ακόμη σφάλμα εις βάρος του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορήθηκε για «καταστροφή των δασών» αφού δημοσίευσε τις προτάσεις της, καθώς αυτές δεν αποτρέπουν την καύση των δέντρων για παραγωγή ενέργειας

Οικονομία

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πανδημική κρίση

Ανθεκτικότητα παρά την σφοδρότητα της πανδημίας επέδειξαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron