Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Μια αναίσχυντη και σκληρή αποχώρηση

Για ακόμη μια φορά, οι Ταλιμπάν κυριαρχούν στο Αφγανιστάν. Οι δυτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δεν έχουν ολοκληρώσει καν την αναίσχυντη αποχώρησή τους, και η χώρα έχει καταληφθεί από τους Ταλιμπάν

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021

«Είναι δύσκολο η δραματική επίδραση της αποχώρησης αυτής για τον αφγανικό λαό (ιδίως για τις γυναίκες) να κινήσει το πραγματικό ενδιαφέρον των ηγετών της Δύσης.»
«Είναι δύσκολο η δραματική επίδραση της αποχώρησης αυτής για τον αφγανικό λαό (ιδίως για τις γυναίκες) να κινήσει το πραγματικό ενδιαφέρον των ηγετών της Δύσης.»

του N. Peter Kramer

Για ακόμη μια φορά, οι Ταλιμπάν κυριαρχούν στο Αφγανιστάν. Οι δυτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δεν έχουν ολοκληρώσει καν την αναίσχυντη αποχώρησή τους, και η χώρα έχει καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Η οπισθοχώρηση ήταν αρχική ιδέα του «κακού» Προέδρου Donald Trump, η οποία και δέχτηκε έντονη κριτική από τους ηγέτες της Δύσης. Αλλά βλέπουμε τον διάδοχό του, τον ευρείας αποδοχής Πρόεδρο Joe Biden, να συμμερίζεται την ιδέα και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αποχώρησης μέχρι τις 9/11 ... Όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμα (φυσικά) ενθουσιωδώς.

Κάποτε οι Ταλιμπάν βοήθησαν τους Αμερικανούς να πολεμήσουν τους Ρώσους και να τους διώξουν από το Αφγανιστάν. Ο υπουργός Άμυνας Donald Rumsfeld επί George W. Bush κατέληξε σε μια ειδική συμφωνία μαζί τους, η οποία και έμεινε αξέχαστη. Παρείχε στους Ταλιμπάν τα θανατηφόρα όπλα για να καταδιώξουν τον ρωσικό στρατό. Αφού οι Ρώσοι έφυγαν και οι Ταλιμπάν άλλαξαν τακτική, τα ίδια όπλα χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στους Αμερικανούς.

Είναι δύσκολο η δραματική επίδραση της αποχώρησης αυτής για τον αφγανικό λαό (ιδίως για τις γυναίκες) να κινήσει το πραγματικό ενδιαφέρον των ηγετών της Δύσης. Αλλά και το ενδιαφέρον για τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τους συμμάχους του νέου αφγανικού στρατού, τους μεταφραστές, τους τοπικούς πολιτικούς με τις καλές προθέσεις και τους αστυνομικούς- μεταξύ άλλων.

Το μόνο που ακούγεται από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. είναι η καταγγελία της Λιθουανίας, η οποία τώρα πρόκειται να υποδεχτεί πληθώρα Αφγανών προσφύγων που εισέρχονται μέσω των ρωσικών συνόρων. Μπορεί η Ε.Ε. να κάνει ένα είδος «Συμφωνίας Ερντογάν» με τον Πρόεδρο Vladimir Putin;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δεν έχουμε πλήρη εικόνα των απειλών που αντιμετωπίζουμε

Από: EBR

Οι σύγχρονες κυβερνοαπειλές έχουν εξελιχθεί δραματικά. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογική προσπάθεια, πρόληψη, αλλά και αναφορά στις αρμόδιες αρχές

Ευρώπη

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Ευρώπη

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Ευρώπη

Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν εσχάτως στην Ευρώπη και απαιτούν μεγάλη προσοχή, γιατί κρύβουν σκοτεινές προθέσεις

Οικονομία

Μία (απογοητευτική) ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας 2005-2024 Η Ελλάδα μεταξύ των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Μία (απογοητευτική) ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας 2005-2024 Η Ελλάδα μεταξύ των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Η Ελλάδα μεταξύ των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron