Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Ποια τα προβλήματα σε περίπτωση μη τήρησης των αρχών του UNGC;

Οι (πολυεθνικές) εταιρίες μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα δραστηριοποίησής τους

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

«Η μελέτη του UN Global Compact (UNGC), προσδιορίζοντας όλα όσα προστατεύονται από το Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι σημαντική ώστε να αναγνωρίσετε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την μη εναρμόνιση και συμμόρφωση των διαφόρων εταιριών βάσει των 10 Αρχών του Συμφώνου.»
«Η μελέτη του UN Global Compact (UNGC), προσδιορίζοντας όλα όσα προστατεύονται από το Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι σημαντική ώστε να αναγνωρίσετε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την μη εναρμόνιση και συμμόρφωση των διαφόρων εταιριών βάσει των 10 Αρχών του Συμφώνου.»

της Γεωργίας Ευαγγελίας Καραγιάννη

Οι (πολυεθνικές) εταιρίες μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα δραστηριοποίησής τους. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται άμεση και αναπόφευκτη και η επίδρασή τους στον ανθρώπινο παράγοντα, ως μέρος του κεφαλαίου της επιχείρησής τους. Οι διαμορφούμενες συνθήκες εργασίας εντός των επιχειρήσεων, η έμπρακτη (ή μη) δέσμευσή τους στους διεθνείς κανονισμούς και στην προστασία των δικαιωμάτων, αποτελεί αμέσως μιαν απάντηση στην ευθύνη που έχουν οι εταιρίες απέναντι στον άνθρωπο, την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Αν και δεν το μαθαίνετε για πρώτη φορά, αλλά... πολλές είναι οι περιπτώσεις που καταπατώνται δικαιώματα και Αρχές σε βάρος όλων όσων αυτά προστατεύουν. Η μελέτη του UN Global Compact (UNGC), προσδιορίζοντας όλα όσα προστατεύονται από το Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι σημαντική ώστε να αναγνωρίσετε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την μη εναρμόνιση και συμμόρφωση των διαφόρων εταιριών βάσει των 10 Αρχών του Συμφώνου. Με (ανα)λογικό, λοιπόν, συλλογισμό και αφού εντοπίστηκαν οι βασικές αρχές του UNGC- όπως αυτές επισήμως παρατίθενται από τον ΟΗΕ, παρακάτω απαντάται συνοπτικά το ερώτημα «ποια τα προβλήματα σε περίπτωση μη τήρησης των αρχών του UNGC;».

Η μη δέσμευση μιας εταιρίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, θα μπορούσε να έχει ως επίπτωση την εμφάνιση διαφόρων διακρίσεων, όπως φυλετικών και θρησκευτικών- μεταξύ άλλων, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρηματικές λειτουργίες και τις (τόσο τις εσωτερικές, όσο και τις εξωτερικές) εταιρικές σχέσεις. Επίσης, θα μπορούσαν να εμφανισθούν φαινόμενα παιδικής εργασίας, αλλά και διαφόρων είδους παρενοχλήσεις (όπως σεξουαλικές, αλλά και κάθε άλλης νομικά προστατευόμενης κατηγορίας).

Ο δεύτερος τομέας που προστατεύεται από το Οικουμενικό Σύμφωνο αφορά τις συνθήκες εργασίας, επομένως η μη δέσμευση στις σχετικές Αρχές θα μπορούσε να επιφέρει και τις αντίστοιχες συνέπειες. Ειδικότερα, το περιβάλλον εργασίας δεν θα ήταν το κατάλληλο (υγιές και ασφαλές), τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους συνεργάτες της εταιρίας. Και εφόσον αναφερόμαστε σε ακατάλληλο περιβάλλον, αυτό σημαίνει… κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, αφού δεν θα προστατεύονταν από πιθανές επιβλαβείς ενέργειες ή πράξεις- όπως κλοπές, δωροδοκίες και εκφοβισμούς- μεταξύ άλλων.

Η έλλειψη εταιρικής ευθύνης σχετικά με τη διατήρηση των αρχών του UNGC κρύβει κινδύνους επίσης για το περιβάλλον και την κοινωνία, που επίσης προστατεύονται με αρχές από το Σύμφωνο. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν υπάρχει ανάλογη μέριμνα από τις εταιρίες, θα ενισχύονται σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα- όπως η φτώχεια, οι ανισότητες και η κλιματική αλλαγή.

Τέλος, αν δεν προστατεύεται από τις εταιρίες η αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μπορούν να προκύψουν επίσης σημαντικά προβλήματα. Η έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας, τυχόν δωροδοκίες και διαφθορές, δεν μπορούν παρά να επιδρούν με αρνητικό τρόπο τόσο στο περιβάλλον εργασίας εσωτερικά, αλλά να έχουν και αρνητικές συνέπειες ακόμα και στις εξωτερικές εταιρικές σχέσεις, όπως και στην κοινωνία όπου αναπτύσσονται οι δραστηριότητες της εταιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ν.Δ. και η μεσότητα του Αριστοτέλη

Από: EBR

Την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ. την ξεκίνησε ο ιδρυτής της. Έτσι, η Ν.Δ. έγινε κόμμα συγκατοίκησης της παραδοσιακής Δεξιάς, των (κεντρώων) φιλελεύθερων και κάποιων ακροδεξιών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την Κίνα για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, εκφράζοντας ανησυχίες για συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οικονομία

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια έρχεται κάπως όψιμα, με δεδομένο ότι εγκαίρως, εδώ και καιρό, έχουμε αναφερθεί στο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, πετρέλαιο, φρούτα, πρόβειο γάλα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron