Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ποια η σημασία ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου;

Θα έκανε τη διαφορά ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο;

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021

Θα έπρεπε οι δυτικοί πολιτικοί να μείνουν μακριά λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα;
Θα έπρεπε οι δυτικοί πολιτικοί να μείνουν μακριά λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα;

του Peter Kramer

Θα έκανε τη διαφορά ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου τον Φεβρουάριο; Θα έπρεπε οι δυτικοί πολιτικοί να μείνουν μακριά λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα; Μιλώντας στην EurActiv, ένα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Dick Pound, τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό προς την Κίνα από αθλητική άποψη. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι η απόφαση να επιλεγεί το Πεκίνο δεν ελήφθη «ως ένδειξη υποστήριξης των πολιτικών επιδιώξεων της συγκεκριμένης χώρας.»

Από την άλλη πλευρά όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ανακοινώσει ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ. Ακολούθησαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εκκλήσεις για την συμμετοχή και άλλων χωρών σε αυτό ολοένα και αυξάνονται. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε ότι η Γαλλία δεν θα συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ - μια υπενθύμιση για την Ουάσινγκτον ότι η Γαλλία δεν συμπεριλήφθηκε στην αμυντική συμφωνία AUKUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ) για τον Ινδο-Ειρηνικό που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας. Η AUKUS μάλιστα κόστισε στη Γαλλία ένα συμβόλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η «παραγγελία» των υποβρυχίων μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο!

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι ένα τέτοιο μποϊκοτάζ θα ήταν «ανούσιο και συμβολικής μόνο σημασίας.» Και η Γερμανία; Η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής αποφύγει το ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία θέση της ΕΕ. Φαίνεται όμως ότι η ΕΕ θα αποφύγει το μποϊκοτάζ, τα κράτη μέλη είναι διχασμένα και πολλά από αυτά δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο των οικονομικών συνεπειών. Η Κίνα άλλωστε ήταν σαφής όταν δήλωσε ότι οι χώρες που μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «θα πληρώσουν το τίμημα για τις λανθασμένες πράξεις τους».

Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε τη θέση της ΕΕ μια πιο «προσεκτική» προσέγγιση! Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε τελικά ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου να κάνει τη διαφορά; Μάλλον όχι για τους συμμετέχοντες και τα εκατομμύρια των θεατών που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από το σπίτι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δεν υπάρχει Success story χωρίς story

Από: EBR

Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από τη σταθερά μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν σε σταθερό διψήφιο το ΚΙΝΑΛ, του οποίου ηγείται «νέος παίκτης»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι το έργο της ΕΕ ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ ήταν «αναποτελεσματικό» και «μη επιτυχές»

Οικονομία

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

Κίνδυνος για τις τιμές των εμπορευμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron