Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Η κινεζική βιομηχανία όπλων κερδίζει «έδαφος» στην παγκόσμια κατάταξη

Ο ανταγωνισμός εξοπλισμών συνεχίζεται... Οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη θέση, παρά την κρίση του κορονοϊού

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021

 470 δισεκατομμύρια ευρώ: αυτός είναι ο κύκλος εργασιών που πέτυχαν πέρυσι οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων εν μέσω της κρίσης της πανδημίας.
470 δισεκατομμύρια ευρώ: αυτός είναι ο κύκλος εργασιών που πέτυχαν πέρυσι οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων εν μέσω της κρίσης της πανδημίας.

του N. Peter Kramer

Ο ανταγωνισμός εξοπλισμών συνεχίζεται... Οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη θέση, παρά την κρίση του κορονοϊού. 470 δισεκατομμύρια ευρώ: αυτός είναι ο κύκλος εργασιών που πέτυχαν πέρυσι οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων εν μέσω της κρίσης της πανδημίας. Πρόκειται για αύξηση - ρεκόρ που φτάνει στο 1,3%. Είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,1% πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών του εμπορίου όπλων αυξήθηκε για 6η συνεχή χρονιά και είναι πλέον 17% υψηλότερος σε σύγκριση με το 2015 - σύμφωνα με τους ετήσιους υπολογισμούς της σουηδικής δεξαμενής σκέψης SIPRI. Εκείνη τη χρονιά συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στην ετήσια έκθεσή της στοιχεία για τους κινέζους κατασκευαστές όπλων.

Οι 5 μεγαλύτεροι κινέζοι παραγωγοί όπλων σημειώνουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Είναι όλοι τους κρατικοί και έχουν αναλάβει να εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την αυτάρκεια της χώρας στην παραγωγή όπλων. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων της Κίνας Norinco κατατάσσεται στην 7η θέση. Η εταιρεία ενίσχυσε τις επενδύσεις της σε νέες τεχνολογίες και συνέβαλε στην ανάπτυξη του στρατιωτικού-πολιτικού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης BeiDu. Η κινεζική Casic, που κατέχει τη 12η θέση, αποτελεί σημαντικό παραγωγό πυραύλων και διαστημικών συστημάτων. «Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές όπλων της Κίνας μπόρεσαν να επωφεληθούν από τα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού μεγάλης κλίμακας που δρομολόγησε το Πεκίνο» - όπως αναφέρει το Σουηδικό Ινστιτούτο Ειρήνης. «Ως αποτέλεσμα, συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των πιο προηγμένων τεχνολογικά κατασκευαστών όπλων στον κόσμο».

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανικοί κολοσσοί οπλικών συστημάτων έχουν αρχίσει να επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα των οπλικών συστημάτων «επόμενης γενιάς». Πρόκειται για όπλα στα οποία σημαντικό ρόλο παίζουν η ρομποτική, η τεχνολογία cloud, η τεχνητή νοημοσύνη και τα διαστημικά συστήματα. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ηγούνται της κατάταξης των μεγαλύτερων κατασκευαστών όπλων. Στην πρώτη 100άδα βρίσκονται 41 αμερικανικές εταιρείες, με γνωστά ονόματα - όπως η Lockheed Martin και η Boeing. Αλλά το τεχνολογικό τους προβάδισμα έναντι των Ρώσων και Κινέζων αντιπάλων συρρικνώνεται σοβαρά.

Αυτό οδηγεί σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών στον τομέα του διαστήματος, μεταξύ άλλων. Πολλές εταιρείες - κολοσσοί αμερικανικών εξοπλισμών έχουν συγχωνευθεί ή εξαγοράσει στρατιωτικές (ή μη στρατιωτικές) διαστημικές εταιρείες με την ελπίδα να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους με όπλα υψηλής τεχνολογίας. Η Lockheed Martin (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο) ανακοίνωσε πέρυσι την εξαγορά της αντίπαλης Aerojet Rocketdyne (75ης στην κατάταξη) ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Raytheon Company και η United Technologies Corporation συγχωνεύτηκαν, σκαρφαλώνοντας τελικά στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Εξετάζοντας τον κύκλο εργασιών, το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου εξακολουθεί να είναι γιγαντιαίο. Η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον το 13% του συνόλου των πωληθέντων όπλων - γεγονός που καθιστά το Πεκίνο καλύτερο από το νούμερο 3 της κατάταξης, το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron