Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

2021: έτος κλιματικής κρίσης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες οικονομικές ζημιές τη χρονιά που πέρασε

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021

Κατά κύριο λόγο επλήγησαν τα φτωχότερα κράτη, που φέρουν το μικρότερο βάρος της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κατά κύριο λόγο επλήγησαν τα φτωχότερα κράτη, που φέρουν το μικρότερο βάρος της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες οικονομικές ζημιές τη χρονιά που πέρασε, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην απελπισία.

Όπως αναφέρει μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κερδοσκοπική οργάνωση Christian Aid, το κόστος των δέκα μεγαλύτερων θεομηνιών της χρονιάς που φεύγει ξεπερνάει τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτώντας αξιοσημείωτη αύξηση συγκριτικά με το 2020. Η έκθεση, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί με βάση την απώλεια ασφαλισμένων υλικών αγαθών. Το πραγματικό οικονομικό κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πολύ μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει έμπρακτα τη διαρκώς αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας. Ανυπολόγιστο είναι και το ανθρώπινο κόστος των φετινών θεομηνιών, καθώς οι δέκα χειρότερες από αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 1.075 συνανθρώπων μας και εκτόπισαν από τις εστίες τους περισσότερους από 1,3 εκατ. ανθρώπους. Το 2020 οι οικονομικές ζημιές από τις δέκα χειρότερες κλιματικές καταστροφές ανέρχονταν σε 132,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη, επίσης, επισημαίνει ότι τα περισσότερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν τα φτωχότερα κράτη, κάτι ιδιαίτερα τραγικό, αφού αυτά είναι που φέρουν το μικρότερο βάρος της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο Νότιο Σουδάν οι πλημμύρες, το οικονομικό κόστος των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί, επηρέασαν τη ζωή 800.000 ανθρώπων. Η καταιγίδα Ιντα, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν η «ακριβότερη» φυσική καταστροφή, καθώς οι πλημμύρες που προκάλεσε στη Νέα Υόρκη προκάλεσαν οικονομικές ζημιές 57,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πλημμύρες του Ιουλίου σε Γερμανία, Βέλγιο και στις γειτονικές τους χώρες προκάλεσαν ζημιές 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η χειμερινή καταιγίδα Ούρι, που έπληξε τις ΗΠΑ, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εκατομμύρια νοικοκυριά, προκάλεσε ζημιές ύψους 20,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην επαρχία Χενάν της Κίνας, τον Ιούλιο, είχαν κόστος 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου η ελβετική εταιρεία αντασφαλίσεων RE δημοσίευσε έκθεση για το παγκόσμιο οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών της φετινής χρονιάς, το οποίο υπολογίζει περίπου στα 221 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 24% συγκριτικά με το 2020. H Κατ Κρέιμερ, επικεφαλής κλιματικής πολιτικής της Christian Aid, δήλωσε ότι «οι φυσικές καταστροφές είχαν ιδιαίτερα βαρύ οικονομικό και ανθρώπινο κόστος. Πάντως έγιναν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση στη διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη, τον Νοέμβριο, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να ζούμε με ασφάλεια στον πλανήτη μας».

*πρώτη δημοσίευση: www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δεν υπάρχει Success story χωρίς story

Από: EBR

Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από τη σταθερά μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν σε σταθερό διψήφιο το ΚΙΝΑΛ, του οποίου ηγείται «νέος παίκτης»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι το έργο της ΕΕ ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ ήταν «αναποτελεσματικό» και «μη επιτυχές»

Οικονομία

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

Κίνδυνος για τις τιμές των εμπορευμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron