Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η πιο σημαντική και παραμελημένη (στην Ελλάδα) επένδυση

Απογοητευτικές οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην κατάρτιση του προσωπικού

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που ανέδειξε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, το 78,3% των εταιρειών δεν προσφέρει κανενός είδους συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, είτε ενδοεπιχειρησιακή είτε μέσω κάποιου άλλου παρόχου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που ανέδειξε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, το 78,3% των εταιρειών δεν προσφέρει κανενός είδους συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, είτε ενδοεπιχειρησιακή είτε μέσω κάποιου άλλου παρόχου.

του Χρήστου Δόγα

Από τις «αρνητικές πρωτιές» – κατά το δημοσιογραφικό κλισέ – που κατά καιρούς ως χώρα κατακτάμε, υπάρχουν ορισμένες που περνούν κάτω από τα ραντάρ. Ενώ για τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, τις χαμηλές πτήσεις στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα έχει χυθεί πολύ μελάνι, οι απογοητευτικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προσωπικού περνούν απαρατήρητες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που ανέδειξε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, το 78,3% των εταιρειών δεν προσφέρει κανενός είδους συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, είτε ενδοεπιχειρησιακή είτε μέσω κάποιου άλλου παρόχου. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 29,5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, μόνο 5% των μεγάλων επιχειρήσεων απέχουν από τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων τους. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι έξι φορές υψηλότερο: Ανέρχεται σε 31,8%, δεύτερο στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία (32,6%).

Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία το ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων που απείχαν από την κατάρτιση του προσωπικού τους δεν ξεπερνούσε το 1,4%.

Όπως πολύ ορθά επισημαίνουν οι αναλυτές του ΕΛΙΑΜΕΠ, το έλλειμμα αυτό καταδεικνύει ότι το πρόβλημα των χαμηλών δεξιοτήτων στη χώρα μας δεν εντοπίζεται μόνο στην πλευρά της προσφοράς, δηλαδή στις αποτυχίες του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και στην πλευρά της ζήτησης, δηλαδή στην αδιαφορία ή την άρνηση πολλών ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στις δεξιότητες των εργαζομένων.

Εάν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα, για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε;

*πρώτη δημοσίευση:www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τι πρέπει να κάνει η Δύση για να επικρατήσει τελικά; Πολιτική και πολιτισμός

Από: EBR

Από τον πρώτο κιόλας παγκόσμιο πόλεμο ήταν σαφές ότι οι ΗΠΑ επιδίωκαν να είναι ή μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη. Και δεν εννοώ μόνον στρατιωτικά αλλά και οικονομικά και πολιτιστικά

Ευρώπη

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μοναδική Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο του καλύτερου ευρωβουλευτή στην κατηγορία «Βιώσιμος Τουρισμός»

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μοναδική Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο του καλύτερου ευρωβουλευτή στην κατηγορία «Βιώσιμος Τουρισμός»

Η κ. Βόζεμπεργκ προτάθηκε από το περιοδικό ως υποψήφια στην κατηγορία «Βιώσιμος Τουρισμός»

Οικονομία

Την πρώτη θέση κέρδισαν οι Ελληνίδες μαθήτριες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα

Την πρώτη θέση κέρδισαν οι Ελληνίδες μαθήτριες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα

Η Σοφία Μαρία Τριβυζά και η Ουρανία Τετζιρίδου, της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Μυγδονίας Δρυμού Θεσσαλονίκης, κέρδισαν την πρώτη θέση στον ένατο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα, European Money Quiz, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron