Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ευημερούσα και ανταγωνιστική Κρήτη

Με τον δείκτη του χρόνου προσμετράμε αυτά που αφήνουμε πίσω μας και εκείνα τα οποία έχουμε μπροστά μας

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

«Η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αλλά και να δρομολογηθούν εκείνα τα έργα τα οποία έχουμε ζωτική ανάγκη».
«Η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αλλά και να δρομολογηθούν εκείνα τα έργα τα οποία έχουμε ζωτική ανάγκη».

του Σταύρου Αρναουτάκη*

Με τον δείκτη του χρόνου προσμετράμε αυτά που αφήνουμε πίσω μας και εκείνα τα οποία έχουμε μπροστά μας. Ουσιαστικά αξιολογούμε το έργο μας και πρωτίστως σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις που χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να το εμβαθύνουμε και να το εμπλουτίσουμε. Με πυξίδα μας τους αναπτυξιακούς μας στόχους χαράζουμε και ακολουθούμε νέους δρόμους. Και, το σημαντικότερο, επενδύουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Με αυτόν τον τρόπο υπερβαίνουμε στην πράξη τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων μας. Δεν περιοριζόμαστε σε αυτά. Με απλά λόγια, επιδιώκουμε να έχουμε τον δικό μας λόγο και ρόλο σε όλα τα μείζονα ζητήματα της Κρήτης.

Η στρατηγική μας εδράζεται στη συνεργασία. Κυβέρνηση και Περιφέρειες, Κρατική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, κόμματα και συλλογικοί φορείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι κοινωνικοί εταίροι. Εξού και οφείλουν να συνεργάζονται αρμονικά και δημιουργικά, αναζητώντας κοινούς τόπους. Υιοθετώντας αυτή την πολιτική κουλτούρα, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε πολλά για τον τόπο και την κοινωνία.

Η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος. Αλλά και να δρομολογηθούν εκείνα τα έργα τα οποία έχουμε ζωτική ανάγκη.

Μέσα από γόνιμο διάλογο με όλους τους συντελεστές και τους παραγωγικούς φορείς, έχουμε θεμελιώσει έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Απώτερος σκοπός μας είναι να επιταχύνουμε τη μετάβασή μας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, καθιστώντας την Κρήτη πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας, καθώς και η δημιουργία νέων σε όλους μας καίριων τομέων συνιστούν αναπτυξιακά αποθέματα.

Δίνουμε έτσι υπόσταση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Τώρα πλέον σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις και νέες ιδέες για την ποιοτική ανάπτυξη. Τώρα που βιώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας, το κοινωνικό κράτος είναι περισσότερο από απαραίτητο, χωρίς ωστόσο να υποτιμούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Παράλληλα, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής συνδέεται με τα νέα χρηματοδοτικά μοντέλα. Η ορθή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ενέχει τις προϋποθέσεις για μια αναπτυξιακή αναγέννηση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε δυναμικά και αποφασιστικά χωρίς άγονους ανταγωνισμούς και ανώφελες αντιπαλότητες. Ιεραρχούμε και αξιολογούμε τις προτεραιότητές μας συνδέοντας το μεσοπρόθεσμο με το μακροπρόθεσμο.

Ετσι, εύλογα, εστιάζουμε τις προσπάθειες στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα (ΒΟΑΚ) ο οποίος θα συνδέει την Κίσαμο με τη Σητεία. Μαζί βέβαια με τους απαραίτητους κάθετους άξονες. Πρόκειται για ένα έργο μακράς πνοής και εξαιρετικής σημασίας. Και αυτό γιατί θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, ανατροφοδοτώντας την πολύπλευρη ανάπτυξη του νησιού μας: παραγωγική, οικονομική, επιστημονική, επιχειρηματική, πολιτιστική.

Με την απόκτηση ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου στην Κρήτη και τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, με πρώτο εκείνο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Επιπροσθέτως, με την προσέλκυση επενδύσεων ενισχύουμε την αγορά εργασίας δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιμετωπίζουμε το ενεργειακό έλλειμμα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Με τη δυναμική στήριξη της έρευνας και της επιστήμης αναδεικνύουμε την Κρήτη σε ερευνητικό κόμβο σε Μεσόγειο και Ευρώπη. Με το μοναδικό μας τουριστικό προϊόν προσελκύουμε επισκέπτες και τουρίστες, τονώνοντας περαιτέρω την τοπική μας οικονομία. Με την ξεχωριστή αγροδιατροφική μας αλυσίδα, συνδέουμε τον πρωτογενή τομέα με την τουριστική ανάπτυξη. Με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία. Με την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και παράδοσης διατηρούμε ζωντανή την αξία και την ελκυστικότητα της Κρήτης.

Ακολουθώντας μια εμπροσθοβαρή στρατηγική έχουμε συγκροτήσει μια πολυθεματική πολιτική ατζέντα. Στηριζόμενοι σε μια σημαντική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ανοίγουμε τον δρόμο στη βιώσιμη ανάπτυξη αναβαθμίζοντας διαρκώς την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και καθιστώντας ευημερούσα και ανταγωνιστική την Κρήτη.

*περιφερειάρχης Κρήτης
**πρώτη δημοσίευση: www.tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron