Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία;

Ετοιμάζονται οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στην Ουκρανία; Μήπως είναι ψεύτικος ο φόβος μεταξύ των δυτικών ηγετών και του προέδρου της Ουκρανίας (κάποτε κωμικού), Volodymyr Zelensky;

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, έχει προειδοποιήσει για μια κατάσταση παρόμοια με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, έχει προειδοποιήσει για μια κατάσταση παρόμοια με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

του N. Peter Kramer

Ετοιμάζονται οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στην Ουκρανία; Μήπως είναι ψεύτικος ο φόβος μεταξύ των δυτικών ηγετών και του προέδρου της Ουκρανίας (κάποτε κωμικού), Volodymyr Zelensky; Η Ουκρανία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την ΕΕ και έχει ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία- τα ρωσικά μάλιστα μιλούνται ευρέως στη χώρα.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (οι ίδιες που ανακάλυψαν τα -ανύπαρκτα- όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ;) λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αριθμούν έως και 100.000 στρατιωτών κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αίσθηση άμεσης απειλής, ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ανοικτά την απόφασή του να εισβάλει. Παρόλα αυτά, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες καθώς και οι ουκρανικές θεωρούν ότι μια επίθεση ή εισβολή είναι πιθανό να συμβεί στο πρώτο διάστημα του 2022. Πράγματι, ο διευθυντής της CIA William Burns δηλώνει πως ο πρόεδρος Πούτιν «έθεσε τον ρωσικό στρατό, τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, σε θέση όπου θα μπορούσαν να δράσουν σαρωτικά». Κι ιστορία επαναλαμβάνεται.

Κοιτάζοντας το χάρτη, η Ρωσία πλαισιώνεται στη δυτική και νότια πλευρά από 9 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ: τις 3 χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στα βόρεια υπάρχει η Φινλανδία, η λεγόμενη «ουδέτερη» και όχι (ακόμα) μέλος του ΝΑΤΟ αλλά κράτος μέλος της ΕΕ και μέρος της Ευρωζώνης. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ισχυρή στρατιωτική τους παρουσία στη δυτική Ευρώπη, η δύναμη του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά με τους πυρηνικούς πυραύλους να στρέφονται προς τα ανατολικά.

Η Ρωσία είναι επίσης απογοητευμένη από το γεγονός ότι η ειρηνευτική συμφωνία «Μινκς» του 2015 με στόχο την ανάσχεση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία απέχει πολύ από την εκπλήρωσή της. Δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα ρυθμίσεις για ανεξάρτητες εκλογές στις αυτονομιστικές περιοχές. Αντί γι’ αυτό, υπάρχει μια συνεχιζόμενη εκκωφαντική σιωπή από τη δυτική πλευρά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος ηγείται των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, έχει προειδοποιήσει για μια κατάσταση παρόμοια με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έφτασαν κοντά σε μια πυρηνική σύγκρουση. Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα διατηρήσει την ψυχραιμία του. Όπως έκανε και ο προκάτοχός του, όσον αφορά τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Δεν υπάρχει Success story χωρίς story

Από: EBR

Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από τη σταθερά μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, φέρουν σε σταθερό διψήφιο το ΚΙΝΑΛ, του οποίου ηγείται «νέος παίκτης»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι το έργο της ΕΕ ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ ήταν «αναποτελεσματικό» και «μη επιτυχές»

Οικονομία

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

ΔΝΤ – Τα κόστη μεταφοράς δια θαλάσσης μετριάζονται – Οι πιέσεις παραμένουν

Κίνδυνος για τις τιμές των εμπορευμάτων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron