Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

«Ο σκληρός πυρήνας Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας αντιστοιχεί προς το μείζον τρίγωνο των τριών φασιστικών κρατών του Μεσοπολέμου. Περιώνυμοι οι τότε δικτάτορες Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο. Και από κοινού οι τότε φασίστες ηγέτες Ουγγαρίας και Βουλγαρίας. Φιλική προς τον Αξονα και η Τουρκία.»

Βαθιά εξαρτημένοι από την Τουρκία

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

«Μάλλον είναι τυχαίο, όμως η ομοιότητα ερεθίζει και ανησυχεί. Αναφέρομαι στην ομάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν συγκροτήσει φιλοτουρκικό μέτωπο και παρεμποδίζουν τη λήψη δραστικών μέτρων»

«Η πλανητική κρίση που αναπτύσσεται σαν καταιγίδα γύρω από το συμβάν της σύγχρονης πανδημίας αναπροσδιορίζει την επετειακή λειτουργία του δικού μας 2021.»

Μια ματιά από το μέλλον

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

Οι επετειακοί εορτασμοί αποτελούν αφορμή αναστοχασμού για όσα έχουν παρέλθει αλλά και προβολής στο μέλλον για όσα εν δυνάμει έρχονται

«Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση μας φέρνει ούτως ή άλλως κοντά στα θολά όρια μεταξύ του φυσικού, του ψηφιακού και του βιολογικού κόσμου.»

Οι βεβαιότητες της επόμενης δεκαετίας

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

Αν υπάρχει κάτι σίγουρο που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός, αυτό είναι οι αβεβαιότητες που δημιούργησε σε όλα τα επίπεδα του ιστού της παγκόσμιας κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής – με απλά λόγια, στην καθημερινότητα του καθενός από εμάς

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει ουραγός στις τεχνολογικές εξελίξεις, ούτε οι πολίτες να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται από γραφειοκρατικές διαδικασίες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στις συναλλαγές τους με το κράτος.»

Οι ψηφιακές δεξιότητες ως προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

«Η επιτυχής εκπαίδευση όλων των πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες είναι ένα στοίχημα για εμάς, ένα στοίχημα για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή»

«Λόγω αυτής της κρίσης εκ των δύο κυμάτων της πανδημίας, που έρχεται μετά από μια δεκαετία ταλαιπωρίας της ελληνικής οικονομίας, η οποία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει κατά το 24μηνο προ του Μαρτίου 2020, έχουμε ένα νέο πλαίσιο το οποίο οριοθετεί τις κινήσεις στο 2021.»

Πώς θα κινηθεί η ελληνική κτηματαγορά το 2021

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

Τριών ταχυτήτων η αγορά κατοικίας, νέα δεδομένα στη ζήτηση για γραφεία και καταστήματα. Τι προβλέπει ο τ. πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions

«Τα απόνερα της πανδημίας πιστοποιούν με μεγάλη σαφήνεια τις αντιφάσεις και τις ανισορροπίες της μεταβατικής περιόδου, που διανύει η σύγχρονη και σε μεγάλο βαθμό εργαλειοποιημένη ανθρώπινη οντότητα.»

Τα απόνερα της πανδημίας

Από: EBR | Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) εκτός από το επιδημιολογικό της φορτίο και τις οδυνηρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάδειξη πλανητικής εμβέλειας ανισορροπιών και αντιφατικών συνθηκών

«Η Ελληνική γλώσσα νοηματοδότησε ανά τους αιώνες τον οικουμενικό πολιτισμό και σ’ αυτήν προστρέχουν ακόμη και σήμερα επιστήμονες , διανοητές και ερευνητές ανά την υφήλιο για να αντλήσουν ορολογίες για νέες σκέψεις, ιδέες και παράγωγα.»

Ανάγκη άμεσης επέμβασης για την ανάσχεση της ακατάσχετης υιοθέτησης ξένων όρων

Από: EBR | Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (Ε.Γ.Κ.), της οποίας βασική καταστατική προτεραιότητα αποτελεί η διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας και η αντικατάσταση ξενόγλωσσων όρων και επιγραφών, εκφράζει εντονότατα τον προβληματισμό της για την παρατηρούμενη ακατάσχετη εισροή ξενικών όρων

«Με ποιον τρόπο οι χώρες της Νότιας Ευρώπης συνολικά, και βέβαια η χώρα μας, θα μπορέσουν να περάσουν από τη σφαίρα των καταναλωτών στη σφαίρα των παραγωγών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας με την ευκαιρία της πανδημίας;»

Ανατροπές και νέες ισορροπίες στην εποχή της πανδημίας

Από: EBR | Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία προκαλεί ανατροπές και δημιουργεί νέες ισορροπίες σε πολλά επίπεδα

«Στο πρώτο κύμα, όλοι μαζί πετύχαμε αυτό που όλος ο κόσμος ανέφερε ως «ελληνικό θαύμα». Συνεχίζουμε να διατηρούμε και σήμερα ταχύτερα αντανακλαστικά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεχίζουμε, και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι, με αντοχή μέχρι το τέλος της διαδρομής.»

Αντοχή μέχρι το τέλος της διαδρομής

Από: EBR | Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Η κατάσταση την οποία βιώνει ολόκληρος o πλανήτης από τις αρχές του 2020, με την πανδημία του κορωνοϊού, μας βρίσκει όλους, εδώ και δέκα μήνες, στην πρώτη γραμμή της μάχης, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε

«Το ελληνικό κράτος και η ελληνική οικονομία πάσχουν διαχρονικά από παροιμιώδη έλλειψη αποτελεσματικότητας.»

Αποτελεσματικότητα: η λέξη – κλειδί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Από: EBR | Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει χρόνια και σύνθετα προβλήματα. Αν θέλαμε να τα συνοψίσουμε με μία λέξη, αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η λέξη «αποτελεσματικότητα»

«Δυστυχώς είμαστε μετοχές. Μέσα σε μια μεγα-μηχανή παραγωγής πλαστών και πραγματικών αξιών.»

Πόσο αξίζεις εσύ στην αγορά;

Από: EBR | Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Η απόλυτη εκδοχή χρηματιστικοποίησης της ανθρώπινης υπόστασης καλείται Μάικ Μέριλ

«Στο μέτρο που ο Ντούγκιν και ο Πούτιν νομίζουν ότι χρησιμοποιούν τον Ερντογάν, μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα ευρασιατικά όνειρα  να είναι τελικά μέσα επικράτησης του ισλαμισμού-σκοταδισμού;»

Ισλαμισμός, Νάσιοναλ Μπολσεβικισμός και Τουρκία

Από: Athanase Papandropoulos | Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

Τί κρύβεται πίσω από τις ευρασιατικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν;

Όλη η ανθρωπότητα έχει υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας σε ανθρώπινες απώλειες, κατάρρευση συστημάτων υγείας, οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις αλλά και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

2021 μια απρόβλεπτη και δύσκολη χρονιά

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε μια από τις πιο «μαύρες» χρονιές (annus horribilis) στην νεότερη ιστορία και ιδιαίτερα μετά το Β΄ΠΠ

«Όπως τονίζει η καθηγήτρια Ν. Ουρμπινάτι στο βιβλίο της Κοινή Γνώμη και Δημοκρατική Νομιμότητα, ο σημερινός λαϊκισμός είναι καταστροφέας πολιτών και δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον με γενναίες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερο κριτικό πνεύμα, σε σοβαρότητα και σε υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινά.»

H πανδημία, ο νεολαϊκισμός και οι «νοσηρές δημοκρατίες»

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο την κρίση του μέσου ανθρώπου, την πολιτιστική ισοπέδωση και την οικονομική αβεβαιότητα, που είναι τα διακριτά χαρακτηριστικά μιας νέας «μετα -ιδεολογικής» δημοκρατίας της εποχής μας, που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε επίσης και «δημοκρατία της ακροαματικότητας»

«Επιτρέπεται να μιλάμε εμείς για υπερβολές στις διαπραγματευτικές μας θέσεις, όταν δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην απέναντι χώρα; Δεν υπονομεύουμε έτσι εμείς την εξωτερική μας πολιτική;»

Να μην τους μοιάσουμε

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης όταν διακυβεύονται ζωτικά εθνικά συμφέροντα, το ερώτημα που συχνά προκύπτει είναι αν και πόσο μπορεί κάποιος να διαφοροποιείται από τις επίσημες θέσεις που προβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας

«Ο Α. Σμιθ εξηγούσε ότι, αν χρειαζόταν διπλάσιος χρόνος για να κυνηγήσει κανείς ένα ελάφι απ’ ό,τι για να κυνηγήσει έναν κάστορα, το πρώτο ζώο θα κόστιζε αναγκαστικά κατά μέσον όρο δύο φορές ακριβότερα από το δεύτερο. Η «νέα οικονομία» χαρακτηρίζεται από μία δομή κόστους εντελώς ατυπική σε σχέση με αυτό το σχήμα.»

Πανδημία και οικονομικός μετασχηματισμός

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Άθελά της η πανδημία, έφερε στην επιφάνεια σοβαρές τάσεις και οικονομικές εξελίξεις, που μέχρι πριν λίγους μήνες κανείς δεν ήθελε να θεωρήσει σε βάθος

«Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει ως ενιαίο σύνολο αλληλοεξαρτώμενων κρατών και όχι ως επιμέρους κοινωνίες με διαφορετικό προσανατολισμό, να επιλέξει την κατεύθυνση, που θα ακολουθήσει.»

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα την ανθρωπότητα και έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών γενικότερα

«Δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους «τιμής ένεκεν», να δώσει τη θέση του (όχι να αρνηθεί), λέγοντας ότι θα εμβολιαστεί με τους συνομήλικους του.»

Στην ουρά για το εμβόλιο

Από: EBR | Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020

Για να μη θεωρηθεί ότι πρόκειται για τη συνηθισμένη γκρίνια που εμφανίζεται στις ουρές, όταν ο ένας πάει να «φάει» τη θέση του άλλου, σπεύδω να σας πω, ότι ανήκω στην ευνοημένη (αλλοίμονο) ομάδα, η οποία θα ακολουθήσει τους νοσηλευτές και τα celebrities

«Εν μέσω πανδημίας, ο πλανήτης βρίσκεται στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και των δικτύων πέμπτης γενιάς.»

Οι προκλήσεις του 5G και η Ελλάδα

Από: EBR | Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: να αλλάξει την τεχνολογική της θέση και να πετύχει το αναγκαίο ψηφιακό άλμα και να διαμορφώσει τις εξελίξεις

«Το Εθνικό Συμβούλιο Οίνου και Αμπέλου θα είναι ένα ΝΠΙΔ υπαγόμενο στον ευρύτερο δημόσιο φορέα με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης.»

Εθνικό Συμβούλιο Αμπέλου και Οίνου: στρατηγική, κλαδική εφαρμογή

Από: EBR | Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020

Το σχέδιο ανάπτυξης της επιτροπής Πισσαρίδη είναι μια σπουδαία μελέτη και ένα πολύ αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Τί ξέχασε ο Πρωθυπουργός;

Από: EBR

Πολύ απλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μας είπε τίποτα για τις σοβαρές προκλήσεις της προσεχούς τετραετίας και πώς αντιμετωπίζονται…

Ευρώπη

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση «Made in EU»

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση  «Made in EU»

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων «Made in EU»

Οικονομία

Ψηφιακή δύναμη και τεχνητή νοημοσύνη

Ψηφιακή δύναμη και τεχνητή νοημοσύνη

Πως και με ποιες πιθανές επιπτώσεις αναδύεται ένα πρωτόγνωρο σύστημα εξουσίας το οποίο στην ουσία αλλάζει και κυρίαρχες πολιτικές φιλοσοφίες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron