Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Παιδεία. Ποσοστό εγγραμάτων 97,7% (UNESCO 2015). Νούμερο ένα στον κόσμο με κριτήριο το ποσοστό των κατά ηλικία εγγεγραμμένων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υγεία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) κατατάσσει την Ελλάδα ως προς το προσδόκιμο ζωής στην 17η θέση (80,82 έτη το 2012  έναντι 80,34 το 2009˙  68,16 το 1960) μεταξύ των 196 μελών των Ηνωμένων Εθνών. Το προσδόκιμο υγιούς ζωής 71,9˙μακρότερο από τον μέσον όρο της Ε.Ε. των 15 μελών. Γιατροί 614 σε 100.000 κατοίκους˙ 368 στην Ε.Ε. των 28. Αυτοκτονίες 4,7 σε 100.000 κατοίκους (2015). Τελευταία (καλύτερη δηλαδή) θέση μεταξύ των 34 μελών του ΟΟΣΑ (WHO).

Από τα 1924 έως σήμερα

Από: EBR | Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Συμβολική και με αριθμούς αναπαράσταση της διαδρομής της ελληνικής κοινωνίας κατά τα τελευταία 93 χρόνια˙ από το 1924. Αφετηρία η ανακήρυξη αβασίλευτης δημοκρατίας. Ακολούθησαν άλλες δύο καθεστωτικές αλλαγές. 91 κυβερνήσεις˙ 52 πρωθυπουργοί. Ίσως προκύψει κάποιο δίδαγμα!

Με δεδομένη την χαμηλή εγχώρια αποταμίευση, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν θα αντιμετωπίσει την μάστιγα της ανεργίας, παρά μόνον μέσα από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα

Από: EBR | Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Η γνωστή εταιρεία συμβούλων ΕΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και όποιος θέλει ας ακούσει

Σήμερα το πρωί, σε κεντρική ομιλία του στο συνέδριο «Συμβολή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στην πρόληψη χρήσης ναρκωτικών» στην Αθήνα, ο Επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης ναρκωτικών μας υπενθυμίζει ότι τα ναρκωτικά αποτελούν χρόνια και διαρκώς εξελισσόμενη απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μας, που έχει  καταστροφικές συνέπειες για τους χρήστες, ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και για τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και το κοινωνικό σύνολο, ιδίως μέσω του σχετιζόμενου με τα ναρκωτικά εγκλήματος. Με το νέο Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τη στήριξή μας προς τα κράτη μέλη για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την υγεία και την ασφάλεια που συνδέονται με αυτήν».

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος τονίζει την ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων

Θα ήταν λάθος να υποδείξει κάποιος έναν αφ’ υψηλού τρόπο διακυβέρνησης και το σωστό πολιτικό σύστημα. Τούτο διότι δεν υπάρχει σωστό σύστημα εξ αποκαλύψεως και αφ’ υψηλού επιβαλλόμενο

Τα ξεπερασμένα του Μαρξισμού: Από την πάλη των τάξεων στην πάλη με την εξουσία

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Ο Μαρξισμός κυριάρχησε τον περασμένο αιώνα, διότι τα εύηχα κηρύγματά του, έβρισκαν ευήκοα ώτα, στον ταλαιπωρημένο και εν πολλοίς εκμεταλλευόμενο εργάτη, κυρίως στις αρχές του αιώνα. Όμως τα πάντα ρει, που έλεγε και ο Ηράκλειτος, η κοινωνία εξελίσσεται και οι όροι διαβίωσης βελτιώνονται σταδιακά

Χρειαζόμαστε λαϊκή αφύπνιση και δράση για να τερματιστεί η Ευρώπη της μαζικής ανεργίας, της έκρηξης της φτώχειας και των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού και των χαμηλών δημόσιων επενδύσεων. Η οικονομική και κοινωνική κληρονομιά της ευρωπαϊκής κρίσης δείχνει προς την κατεύθυνση της δράσης. Το status quo στην Ευρώπη, το οποίο απορρίφθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα, παραμένει η κύρια πηγή του ευρωσκεπτικισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς. Συνδέεται με τη διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα εθνικά πολιτικά τους συστήματα, τα οποία φαίνονται ανίκανα να αντιμετωπίσουν την οικονομική και προσφυγική κρίση. Συνδέεται με τις αυξανόμενες ανισότητες και την ανασφάλεια των ευρωπαϊκών μεσαίων τάξεων.

Ανάγκη για μεταρρύθμιση του status quo στην Ευρώπη

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα έφθασε, επιτέλους, στο σημείο της επιστροφής στην ομαλότητα και την ανάπτυξη. Στο σημείο όπου η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατή, ξεκάθαρη και μη αναστρέψιμη

Το 2015 είχαμε ρεκόρ εσόδων και διεθνών αφίξεων με 26 εκατ. τουρίστες και το 2016 νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων μετά από μία χρονιά-ρεκόρ. Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι 7%, διπλάσια του μέσου όρου της  ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού  κ. Τάλεμπ Ριφάι όταν ήρθε στην πατρίδα μας πριν από μερικούς μήνες μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση, όταν ανέφερε σε όλες τις συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει το σεβασμό όλου του κόσμου για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και ότι έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα στον τουρισμό, με ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται στην ισχυρή πολιτική βούληση και στην εξαιρετική νέα τουριστική πολιτική.

Η δυναμική ανάπτυξη του Τουρισμού

Από: EBR | Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, οδεύουμε πλέον με σταθερά βήματα για την ανάπτυξη

Είναι επιτακτική η ανάγκη να εκλείψει η λογική του να κόβεις ολόκληρο δάσος για να ξεφορτωθείς ένα ξερό δέντρο (δηλαδή να καταστρέφονται υγιείς ιστοί και κύτταρα ως θεραπευτική παρενέργεια). Ευελπιστώ ότι η συνεισφορά της αναγεννητικής ιατρικής στην κλινική πράξη θα μειώσει δραματικά τον χρόνο αναμονής για τη λήψη μοσχευμάτων, θα δημιουργήσει νέα μοντέλα και πρωτόκολλα ιατρικής έρευνας και θα αυξήσει την ποιότητα ζωής όλων μας αλλάζοντας την ιατρική επιστήμη όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Ελένη Αντωνιάδου: Το διάστημα ευκαιρία για την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα

Από: EBR | Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Η Ελένη Αντωνιάδου έδωσε συνέντευξη στο δημοσιογράφο της Euractiv.gr Σταύρο Μαυρογένη στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατέντας που έγιναν στη Βενετία φέτος στις 13-15 Ιουνίου 2017 (European Inventor Award), στον οποίο ήταν ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής

Γιατί χωρίς ανασφάλεια, χωρίς διακύμανση, χωρίς ανισορροπία, οι αγορές απλά δεν υπάρχουν, δεν ζούν. Θρέφονται απο την χαώδη και ανεξέλεγκτη ειδησεογραφία για την διάσωση (κάθε φορά) της Ελλάδας, την ασύμμετρη πληροφόρηση, τις διαρροές, τις σκληρές θέσεις του Σόιμπλε που ’’εισάγει’’ την απολύτως αναγκαία ακαμψία στην διαπραγμάτευση. Όλα αυτά σημαίνουν διακύμανση νομισματικών ισοτιμιών, μεταβολές στις αποδόσεις ομολόγων, μετοχών, εμπορευμάτων, αλλαγές στις προθεσμιακές θέσεις στα χρηματιστήρια. Χωρίς αυτή την αστάθεια και την αβεβαιότητα, οι αγορές δεν οξυγονώνονται.

Μια μονίμως βολική καθυστέρηση

Από: EBR | Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Ας αφήσουμε την τεχνική ανάλυση της συμφωνίας. Αφορά ροές μεγεθών για 43 χρόνια στο μέλλον(μέχρι το 2060). Ας μην χαθούμε σε πλεονάσματα, ρήτρες, μέτρα

Ο κυρίαρχος ιδεολογικός αντίπαλος του φιλελευθερισμού είναι ο κλασικός συντηρητισμός. Συντηρητισμός ονομάζεται η επιφυλακτική και συντηρητική αντιμετώπιση νέων θεσμών, αρχών και αξιών της κοινωνίας, σε ατομική και ομαδική βάση. Γενικά, σημαίνει την επιφυλακτική έως αρνητική στάση απέναντι σε οποιοδήποτε νεωτερισμό. Ο συντηρητισμός είναι υπέρμαχος της προάσπισης αυτών που είναι ήδη δεδομένα, αφομοιωμένα και δεν δημιουργούν κινδύνους και κραδασμούς στο κατεστημένο, και κυρίως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Ο συντηρητισμός λειτουργεί ως προσωπική στάση ζωής, παρόμοια με τον πουριτανισμό, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Φιλελευθερισμός έναντι συντηρητισμού

Από: EBR | Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Ο φιλελευθερισμός δεν επιδιώκει μια κοινωνία χωρίς πλούσιους, αλλά χωρίς φτωχούς

Το γεγονός ότι ανοίγουν πάλι μεγάλα ξενοδοχεία, που έκλεισαν σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η Ομόνοια και η πλατεία Καραϊσκάκη είναι παρήγορο, δεν φτάνει όμως αυτό. Χρειάζεται και η Πολιτεία να εξασφαλίσει την ασφάλεια των επισκεπτών, που κινούνται γύρω από το ξενοδοχείο που καταλύουν, μια και μια απλή βόλτα, θα πείσει και τον πλέον κακόπιστο, ότι οι ανυποψίαστοι ξένοι μπορεί να πέσουν θύματα κάποιων επιτήδειων, που κυκλοφορούν σε αυτές τις περιοχές.

Το αύριο που δεν βλέπουμε

Από: EBR | Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Ζούμε σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή. Η χώρα μας παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν έχει μέχρι τώρα βρεθεί στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας, γεγονός που έχει λειτουργήσει ιδιαίτερα θετικά στο τουριστικό ρεύμα, που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα τριάντα εκατομμύρια

Απογοητεύομαι όταν βλέπω μία Δικαιοσύνη να παρακολουθεί απαθής, σχεδόν αδιάφορη, την συστηματική παραπληροφόρηση, τον εκμαυλισμό και την ποιοτική διαφθορά του κοινού. Και όταν ακούω κάποιους «δημοσιογράφους» (που το τελευταίο κείμενό τους το έγραψαν όταν ήταν στο σχολείο) να καυτηριάζουν την διαπλοκή, την φοροδιαφυγή και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, τότε αισθάνομαι πολύ άσχημα. Γιατί ξέρω από πόσους έχουν, κατά καιρούς, πληρωθεί με «μαύρα», ξέρω τις μαιζονέτες και τα εξοχικά και τα σκάφη που αποκτήσανε με το μαύρο χρήμα, καθώς και τα δανεικά κι αγύριστα με τα οποία στήνανε τις κάθε είδους «εταιρείες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων».

Περί κυνηγών της φημολογίας

Από: EBR | Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Αν η ελληνική δημοσιογραφία αυτοκαταστρέφεται, αυτό σημαίνει ότι ίσως ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τα τεκταινόμενα της εποχής

Γιατί ο ΔΟΛ το ιστορικό συγκρότημα που διαμόρφωσε και μένα αλλά και γενιές Ελλήνων, το συγκρότημα που είχε σαν επιδίωξη «να μορφώσει και όχι να πουλήσει φούμαρα» όπως πολύ σωστά έγραψε ένα από τα στελέχη του, ο Θανάσης Παπανδρόπουλος, πέρασε μετά από 100 χρόνια σε μια άλλη εποχή, αναμενόμενη αν αναλογιστούμε την τεράστια αλλαγή στα ΜΜΕ, που έγινε όχι μόνο στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Ε. Μαρινάκη που  ελπίζουμε ότι θα σεβαστεί την ιστορία του οργανισμού, αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην εξέλιξη της χώρας και την διαχρονική παρουσία του στα Γράμματα, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό, και εν γένει στην πνευματική ζωή του τόπου.

Ο ΔΟΛ, η αστική τάξη και το νέο ξεκίνημα!

Από: EBR | Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (γιατί τον παππού δεν τον γνώρισα καν, μόνο από διηγήσεις ότι ξέρω), στο σπίτι έμπαινε καθημερινώς μόνο το «ΒΗΜΑ» του συγκροτήματος Λαμπράκη, το οποίο και επιτρεπόταν να διαβάζουμε και εγώ και η αδελφή μου και βεβαίως ξεκοκαλίζαμε

Στην εφημερίδα αυτή δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1945, το πρώτο ενυπόγραφο πολιτικό άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, στο οποίο προαναγγέλλει την πολιτική που πρότεινε να ακολουθηθεί έναντι της αριστεράς για να αποφευχθεί ο διχασμός. Ας σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη άμεσος συνεργάτης του εκδότη ήταν ο Φώντας Χατζηγρηγόρης, ευπατρίδης δημοσιογράφος και φίλος του υπογράφοντος, ο οποίος τελείωσε την καρριέρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Το πρώτο πολιτικό άρθρο του Κων. Μητσοτάκη το 1945

Από: EBR | Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Το έγραψε στην εφημερίδα «Κήρυξ των Χανίων» για να τονίσει γιατί έπρεπε να αποφευχθεί ο διχασμός

Το Αίγιο, την προεπαναστατική Βοστίτσα, επισκέφθηκαν  όλοι οι γνωστοί περιηγητές, που αναφέρουν οι μελετητές κι ερευνητές της  ιστορίας μας. Στα κείμενά τους, τα περιηγητικά χρονικά, προβάλλονται: Ο δραματικός αγώνας των υπόδουλων για επιβίωση κι ο κρυφός και άσβηστος πόθος για  λευτεριά. Η διάσωση και ο φωτισμός του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, με καταγραφή των συνθηκών του καθημερινού βίου. Η διάσωση πολύτιμων λαογνωστικών στοιχείων και πληροφοριών για ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, χορούς, δεισιδαιμονίες, ενδυμασίες, έπιπλα και σκεύη… όλα όσα αφορούν το λαϊκό μας πολιτισμό

Η ζωή στο Αίγιο πριν το Εικοσιένα, όπως την περιγράφουν ξένοι περιηγητές.

Από: EBR | Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Ο βίος των υπόδουλων Ελλήνων στις παραμονές της Εθνεγερσίας καταγράφηκε, διασώθηκε και προβλήθηκε στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο από τους ξένους περιηγητές, που μαγεμένοι από τον αρχαίο μας πολιτισμό έρχονταν να γνωρίσουν τη χώρα μας

Η διαδικασία των ενδοκοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο παρουσιάζει κάποιες αντιστοιχίες αλλά και πολλά πρωτότυπα και μοναδικά χαρακτηριστικά που κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα μπορούν να θεωρηθούν.

Υπερεκτίμηση διαδικασίας, απώλεια ουσίας

Από: EBR | Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Η τεχνητή και εξωσωματική γονιμοποίηση έχει προκαλέσει πραγματικά κοινωνική επανάσταση. Συνέβαλε στην ολοκλήρωση της οικογενειακής ευτυχίας εκατομμυρίων ζευγαριών που διαφορετικά, δεν θα εγεύοντο τη χαρά της ολοκληρωμένης οικογένειας

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που ουσιαστικά έβγαλε την αριστερά από τον μετεμφυλιακό κυβερνητικό αποκλεισμό, με τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Τζανετάκη. Προτάσσοντας το εθνικό, έναντι του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος, προτίμησε την Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφόντος Ζωλότα, από την επαναλληπτική εκλογική ταλαιπωρία της χώρας. Έστω και αν έτσι καθυστερούσε να γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός. Στάση ευπατρείδους statesman που αξίζει να αντιπαραβληθεί με την τυχοδιωκτική βιασύνη του κ. Τσίπρα ο οποίος έσυρε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός διέπρεψε αρχικώς ως αρχι-καταληψίας ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η ’Δημοκρατία ως πολιτική τέχνη της σύνθεσης’

Από: EBR | Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε με την αξιοπρέπεια με την οποία έζησε και προσέφερε, αφήνοντας την παρακαταθήκη μιας πολιτικής διαδρομής που ουδέποτε διασταυρώθηκε με τον λαϊκισμό

Το σενάριο που «παίζει» στο  Μαξίμου, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο προεκλογικό φάσμα της Γερμανίας και θα χρεωθεί η Μέρκελ τη μη σωστή διαχείριση του  ελληνικού χρέους , ενώ μέσα στο κλίμα αναταραχής ο Τσίπρας θα ελιχθεί σαν… ψάρι στο νερό κερδίζοντας μια αξιοπρεπή διαφυγή. Πρόκειται  για στρατηγικό αιφνιδιασμό που θα βρει «κοιμώμενη» στις παραλίες την Ν.Δ.!

Δικαιούται να κοιμάται ήσυχη η Ν.Δ.;

Από: EBR | Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Είναι εμφανές ότι η Ν.Δ., η υπό τον Κυριάκο εννοείται, έχει επιλέξει την χαμηλής έντασης αντιπολιτευτική τακτική που εξαντλείται σε προσχηματικές ανακοινώσεις και φραστικές επιθέσεις, επιχειρώντας «κατά μέτωπο» επίθεση μόνο από τον ίδιο τον αρχηγό, μόνο στην Βουλή και μόνο κατά του Τσίπρα προσωπικά

Η χρησιμότητα του βιβλίου, πέρα από την ιστορική και επιστημονική του αξία, είναι πολύ μεγάλη. Μας θυμίζει από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν τελικά, πράγματα που είναι χαραγμένα στη συλλογική μας μνήμη, κάτι που λογικά θα έπρεπε να μας οδηγεί σε σκέψεις και διδάγματα για πιο συναινετικές πολιτικές πρακτικές.

Ένα εξαιρετικό πόνημα εθνικής αυτογνωσίας και εμβάθυνσης στις πολιτικές μας διαιρέσεις

Από: EBR | Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Μπορούμε να φαντασθούμε έναν κόσμο χωρίς πόλους; Μπορούμε να φαντασθούμε μια κοινωνία χωρίς αντιθέσεις; Μπορούμε να φαντασθούμε τη χώρα μας χωρίς πολιτικές (και όχι μόνον) διαιρέσεις;

Περαιτέρω, ο Foucault δέχεται το πολιτικό σύστημα που σέβεται τα άτομα ως υποκείμενα δικαίου και ορίζει τον φιλελευθερισμό όχι ως ουτοπία αλλά ως μέθοδο ελέγχου και εξορθολογισμού της άσκησης της εξουσίας που πρέπει να συνίσταται σε ένα  κατά το δυνατόν maximum οικονομικής απόδοσης, απορρίπτει την θεωρία της “Raison d’ État” διότι οδηγεί στη μείζονα κρατική επέμβαση στην κοινωνία των πολιτών (θεωρία της Polizeiwissenschaft), θεωρεί ότι ο φιλελευθερισμός συνδέεται στενά με το Κράτος δικαίου αλλά και το λιγότερο κράτος και απορρίπτει την οικονομία σχεδιασμένου τύπου του Schumpeter, διότι πιστεύει ότι ο σχεδιασμός οδηγεί στην κατάργηση των ελευθεριών (Η γέννηση της βιοπολιτικής, σελ. 169-171). Εντεύθεν, η «νεοφιλελεύθερη κυβερνησιμότητα», για την οποία μάχεται, χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη μιας αυτονομίας των αγορών, σε συνδυασμό με κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο φιλόσοφος Foucault είναι νεοφιλελεύθερος;

Από: EBR | Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Ο διαπρεπής Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault (1926-1984) δίδαξε στο «Collège de France» από το 1971 μέχρι το 1984, στην έδρα: «Ιστορία των συστημάτων σκέψης»

Όλα για την καρέκλα. Αναζητείται ένας πατριώτης. Ένας άνθρωπος που πάνω από το προσωπικό του βόλεμα θα βάλει την Ελλάδα. Η πλήρης αποτυχία του σημερινού πολιτικού συστήματος και η αδυναμία του να βγάλει τη χώρα από την κρίση, οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς μα κανείς δεν τόλμησε να κάνει το αυτονόητο. Να δει το πρόβλημα από μέσα και όχι απ’ έξω. Το παραμύθι ότι φταίνε οι ξένοι, που μας δανείζουν με 1,5% και τους αποκαλούμε τοκογλύφους πρέπει να τελειώσει. Αντί να ξεπουλάνε την Ελλάδα και εμάς μαζί, θα έπρεπε να σουλουπώσουν τον ξεχαρβαλωμένο  κρατικό μηχανισμό της μίζας, της απραχτής, της ακατάσχετης πολυνομίας, της γραφειοκρατίας καθώς και της απίστευτης σπατάλης κάποιων επίορκων λειτουργών.

Το επώδυνο αύριo

Από: EBR | Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Στη χώρα που δολοφόνησε τον Καποδίστρια, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Το μίσος, ο φθόνος και ο φανταστικός εχθρός εμφιλοχωρούν στον ψυχισμό αρρωστημένων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επιτίθενται με τυφλό πάθος

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Υπάρχει ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης

Από: EBR

Για να διαπραγματευθεί λύση στην Ουκρανία, προϋπόθεση για την εξωτερική πολιτική του Βλαδίμηρου Πούτιν είναι η αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.... Η κατάσταση όμως θα μπορούσε να ξεφύγει

Ευρώπη

Η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της

Η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη της

Η ταυτόχρονη πολιτική επικράτηση του εθνικιστικού και λαϊκιστικού ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Βρετανία αποτελεί κάτι περισσότερο από μια μετατόπιση προς τα δεξιά

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron