Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ο Ξενοφών, στο βιβλίο του «Οικονομικός» θεμελιώνει την Διοικητική Επιστήμη. Ανάμεσα στις πτυχές του διοικητικού έργου αναφέρεται και στις συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς κατά την εργασία αλλά και γενικότερα.

«Δεν μπορώ να πάρω ανάσα»

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Ένας περαστικός κατέγραψε στο κινητό του, μαζί με τη φωτογραφία, κι αυτή την σπαρακτική κραυγή του Τζορτζ Φλόιντ, του μαύρου Αμερικανού στη Μινεάπολη, που είχε κυριολεκτικά πατήσει στον λαιμό ο λευκός αστυνομικός, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία…

Οι ναυτικοί μας, κυρίως αξιωματικοί γέφυρας και μηχανικοί, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν κατά κανόνα για θητεία λιγότερη του έτους, παραμένουν παγιδευμένοι στα πλοία, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα και χωρίς να είναι εφικτή η αντικατάστασή τους από διάδοχες βάρδιες, καθώς τα εμπορικά πλοία αντιμετωπίζουν συνθήκες καραντίνας σε όλα τα λιμάνια.

Έκκληση του Γιάννη Μαρίνου για τους Έλληνες Ναυτικούς

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έχουν χάσει ένα πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής εργασίας

«Η Ελλάδα λειτούργησε τα διακόσια αυτά χρόνια ως εργαστήριο ελέγχου της αντοχής διαφόρων ιστορικών υλικών. Νομίσαμε ότι αυτό τελείωσε με την οικονομική κρίση και την κοινωνική και πολιτική παλινδρόμηση της περιόδου 2009-2019. Δυστυχώς η πανδημία με  τα πολλά παρεπόμενά της μας θύμισε ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός στην Ιστορία.»

Ένας άλλος εορτασμός

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Η πανδημία προκάλεσε μια εντυπωσιακή πύκνωση του ιστορικού χρόνου. Μας έδειξε ότι είμαστε πολύ κοντά στο παρελθόν, ενώ ενέτεινε τις ανησυχίες μας για το μέλλον. Ο δε εγκλεισμός διαμόρφωσε τις συνθήκες ενός σχεδόν αναγκαστικού αναστοχασμού

Στην ταινία FruitvaleStation ο 22χρονος ήρωας αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, φινάλε που μου προξένησε θλίψη και ένα τεράστιο «γιατί;». Το ίδιο και τώρα εκείνο το ΓΙΑΤΙ  πλανάται στην ατμόσφαιρα, από την καλύβα του μπάρμπα –Θωμά που διάβαζα ως παιδί, μέχρι  τα  διδάγματα του  Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τα οποία ήρθα σε επαφή στα εφηβικά μου χρόνια όταν έγραφα  τις πρώτες μου εκθέσεις για την ισότητα,  την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα…

Ζωή σαν ταινία!

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Ήταν καλοκαίρι του 2013, όταν ανάμεσα στο άρωμα των λουλουδιών και των φρεσκοψημένων Popcorn παρακολουθούσα την ταινία FruitvaleStation, αληθινή ιστορία βασισμένη στη ζωή ενός 22 χρόνου Αφροαμερικανού

«Η Ελλάδα, από την εποχή του αγώνα για την εθνική της ανεξαρτησία έχει πικρή πείρα από τα δάνεια. Το πρώτο που πήρε το 1824 αποπληρώθηκε μετά από δεκάδες χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Ναύπλιο πρώτη πρωτεύουσα του νεότευκτου ελληνικού κράτους, έφτασε μόλις το ένα τρίτο του δανείου.»

Η πανδημία έφερε μια μεγάλη ευκαιρία

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Είναι πολλά τα λεφτά είπε, ο κατά τα άλλα οικολόγος υπουργός

«Χάρη στην πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι κραδασμοί εξ αυτής – και εφόσον δεν υπάρξει οξεία δεύτερη φάση – θα απορροφηθούν ευκολότερα σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.»

Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Η υγειονομική κρίση στην παρούσα φάση της δείχνει, ευτυχώς, να βρίσκεται σε αποδρομή. Έχει, βεβαίως, αφήσει βαριά τραύματα σε μία ήδη ευπαθή οικονομία

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κράτος και η συμμετοχή του στην οικονομία, στον δυτικό κόσμο, από 20% που ήταν το 1913, δέκα χρόνια μετά βρέθηκε στο 31% και μετά την κρίση του 1929 σταθεροποιήθηκε στο 40% περίπου. Ακολούθησαν Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κυριαρχία του Κεϋνσιανισμού, με αποτέλεσμα πριν την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973 η κρατική συμμετοχή στην οικονομία να βρίσκεται στο 36% στις ΗΠΑ και στο 52% στη Δυτική Ευρώπη.

Ο ιός του Κρατισμού και η άλλη Πανδημία

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Όλοι αυτοί που ζητωκραυγάζουν και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για την επέκταση του κρατισμού, μήπως τελικά άλλα πράγματα έχουν κατά νούν;

Η έντονη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, οι ενίοτε ριζικές μεταβολές των συνθηκών εργασίας και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και οι αναμενόμενες πολιτισμικές αλλοιώσεις, πιθανολογείται ότι θα προκαλέσουν αναζωπύρωση κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων, για των οποίων την επίλυση είναι ανεπαρκής η διαθέσιμη πείρα του παρελθόντος, δεν διαθέτουμε έτοιμες θεωρίες.

Τα μετά την καραντίνα προβλήματα

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Νομίζω η παρέμβαση των μη ειδικών σε ένα τεράστιου εύρους κοινωνικό θέμα, όπως οι συνέπειες του ενσκήψαντος κορωνοϊού

«Οι συνθήκες, που πρέπει να διαμορφωθούν για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών στο ατομικό επίπεδο, καλύπτουν τα πεδία της υγείας, της εργασίας, της παιδείας, της παραγωγής κοινωνικών αξιών και όχι διοχέτευσης καταναλωτικών προτύπων, της πολιτικής λειτουργίας με βάση την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών και την εκπροσώπηση της κοινωνικής πλειοψηφίας στο επίπεδο της διακυβέρνησης.»

Το ανθρώπινο συμφέρον

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) προκάλεσε πλανητικής εμβέλειας προβλήματα, τα οποία διαπερνούν όλα τα κοινωνικά συστήματα, από το σύστημα υγείας και το οικονομικό μέχρι το εκπαιδευτικό και το πολιτικό

«Για την Ε.Ε. αυτή η περίοδος δεν είναι καθοριστική ως προς την δημοσιονομική πολιτική της – οπότε και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «HamiltonMoment» -- όπου η αναφορά είναι στην ενοποίηση των χρεών του Βορά και του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο.»

Το Ευρωπαϊκό όνειρο σε ιστορικό σταυροδρόμι

Από: EBR | Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Μεγάλο το καλάθι και τα κεράσια λίγα

Το κλείσιμο στο σπίτι ανέστειλε τη λειτουργία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως στις παροχές υπηρεσιών, εξαφάνισε πωλήσεις και τζίρους, δημιούργησε συνθήκες ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους, μείωσε σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου και αύξησε τις δαπάνες κρατικής στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πρόκληση της επανεκκίνησης

Από: EBR | Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Η πανδημία δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε συνθήκες που προοιωνίζονται εξαιρετικά δύσκολες

«Η Παιδεία, όπως όλοι γνωρίζουμε και δεχόμαστε, είναι η βάση δημιουργίας και διαμόρφωσης μιας εύρυθμης, καλλιεργημένης και τάση για πρόοδο και ευημερία κοινωνίας, την οποία όλοι επιθυμούμε, αλλά ακριβώς λόγω της μεγάλης σημασίας της, χρειάζονται προσεκτικές και καλά μελετημένες κινήσεις και αποφάσεις, έτσι ώστε να μην πετύχει η εγχείρηση με δήθεν μεταρρυθμίσεις και νεοτερισμούς, αλλά αποθάνει ο ασθενής, που είναι η Παιδεία.»

Ιστορικό κατάπτωσης της Παιδείας

Από: EBR | Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Για να θυμούνται οι παλαιοί και να γνωρίζουν οι νεώτεροι

Η οικονομία έχει παγκοσμιοποιηθεί και μαζί με αυτό το φαινόμενο έχουν εκτροχιαστεί τα μεγέθη. Οι κεντρικές τράπεζες κόβουν τρις, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις μοιράζουν δις, τα χρέη εκτινάσσονται σε αστρονομικά ποσά, τα ποσοστά χρέους ξεπερνούν το 100%- και σε πολλές περιπτώσεις το 200% -του πραγματικού πλούτου που παράγεται στις χώρες.

H πλάνη των μεγάλων αριθμών

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Μόλις έπαιξε στα ΜΜΕ η είδηση ότι η Ελλάδα θα πάρει 32 δις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (750 δις) δέχθηκα τηλεφώνημα από φίλο που μου είπε ότι πρόκειται για πρωτοφανή ενίσχυση ύψους σχεδόν 17 % του ΑΕΠ

«Η τωρινή κρίση θα τελειώσει είτε όταν βρεθεί ένα εμβόλιο είτε όταν αρκετό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία (αν όντως η ανοσία διαρκείας είναι δυνατή), κάτι που πιθανώς θα απαιτήσει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού να μολυνθούν. Τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει γρήγορα και στο μεταξύ το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο».

Κορυφαίος επιδημιολόγος: Η επόμενη πανδημία μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

«Κάποιο μελλοντικό μικροβιακό ξέσπασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο φονικό, προειδοποιεί ο Μάικλ Όστερχολμ, με άρθρο στο Foreign Affairs. Ο επόμενος ιός δεν θα λυπηθεί τους υγιείς 18-40 ετών. Ζητά «ΝΑΤΟ δημόσιας υγείας»

Η δύναμη του Τύπου έγκειται στην ικανότητα των δημοσιογράφων να ελέγχουν την εκάστοτε κυβέρνηση, να κινητοποιούν την κοινή γνώμη για θέματα που είναι σημαντικά για την κοινωνία και να παρέχουν εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

Ο νέος ρόλος των εφημερίδων

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης των «New York Times» χρησιμοποίησε τη λογική των νεκρώσιμων αγγελιών για να τιμήσει τους περίπου 100.000 Αμερικανούς που έχουν πεθάνει έως σήμερα από την πανδημία του κορωνοϊού

Η  αμάθεια θεωρείται η γενεσιουργός αιτία πολλών δεινοπαθημάτων και είναι σοβαρό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα (427-347 π.Χ.) «εξ’ αμαθείας πάντα κατά πάσιν φύεται και βλαστάνει» (όλα τα κακά γεννιούνται και αναπτύσσονται από την αμάθεια).

Τοξικός ιός της ευήθειας

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν στις κοινωνίες οι ταχυενεργοί τοξικοί ιοί της ευήθειας (πνευματική ανεπάρκεια, ηλιθιότης) και της αμάθειας (έλλειψη παίδευσης). Ο Covid-19 ωχριά εμπρός στους δύο προαναφερθέντες ιούς

Η χαμηλή συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα δεν προέκυψε αιφνίδια και ήδη από το β’ εξάμηνο του 2018 η ΔΕΗ είχε αρχίσει να περιορίζει αισθητά τη χρήση τους σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα αποφεύγοντας τις πληρωμές δικαιωμάτων ρύπων.

Χωρίς Λιγνίτη

Από: EBR | Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Μπορεί να διέλαθε την προσοχή των ΜΜΕ, αλλά αποτελεί είδηση πρώτης γραμμής για τα ενεργειακά δρώμενα το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαΐου (4/5- 10/5) υπήρξε για πρώτη φορά μηδενική συνεισφορά του λιγνίτη στην παραγωγή

Το πρώτο και σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ του σουηδικού προτύπου είναι η άποψη ότι «τα περιοριστικά μέτρα θα προκαλέσουν τέτοια βραχυπρόθεσμη φτώχεια, ώστε εξαιτίας της θα πεθάνουν περισσότεροι απ’ όσους θα πέθαιναν απ’ την ελεύθερη μετάδοση του ιού».

Γιατί δεν το κάνουμε σουηδικά;

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Στα ευαίσθητα πολυπαραμετρικά προβλήματα χάραξης πολιτικής είναι ευλόγως αυξημένη η πιθανότητα λανθασμένων αποφάσεων

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, κατά την πάγια τακτική του, δαιμονοποιεί τους οίκους αξιολόγησης, εντούτοις δεν θα αποφύγει την αναδίπλωση, αν θέλει να σώσει την οικονομία.»

Ερντογάν: Σωσίβιο επιβίωσης σε πλαίσιο κανόνων

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν - που οικοδόμησε την κυριαρχία του στο οικονομικό θαύμα των περασμένων ετών - διέρχεται μέσα από την ανάταξη της οικονομίας

Αναγκαία φαντάζει η προσπάθεια εσωτερικής ανασυγκρότησης, οικονομικής και κοινωνικής, για να αντέξουμε τους κραδασμούς της νέας εποχής.

Η θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει

Από: EBR | Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Δεν έχει νόημα η απλή προσκόλληση στον έναν πόλο, ακόμη και εάν αυτό έχει αποτελέσει βασική σταθερά της εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, γιατί ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Ο πάντα επίκαιρος J. M. Κeynes

Από: EBR

Ο John Maynard Keynes είναι πάντα  επίκαιρος παρά τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους πιστούς των θεωριών του

Ευρώπη

Ουγγαρία: Μαθήματα Δημοκρατίας και Ευρωπαϊσμού

Ουγγαρία: Μαθήματα Δημοκρατίας και Ευρωπαϊσμού

Η πρωτοφανής πολιτική κινητοποίηση στις ουγγρικές εκλογές της 12ης Απριλίου είναι ενδεικτική ότι υπάρχουν στην ήπειρο πολίτες με δημοκρατικές και ευρωπαϊκές ευαισθησίες

Οικονομία

Η μίζα

Η μίζα

Το αντάλλαγμα της διαφθοράς είναι η “μίζα”. Δυστυχώς η διαφθορά διογκώνεται και υπονομεύει την δημοκρατική οργάνωση κάθε πολιτείας.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron