Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η τόνωση όμως της κατανάλωσης στην Ελλάδα, καθώς στην ωραία μας χώρα δεν παράγουμε σχεδόν τίποτες, απλώς θα διευκόλυνε την αγορά εισαγομένων προϊόντων, όπως ασταμάτητα πιέζουν π.χ. οι έμποροι αυτοκινήτων.

Δεν υπάρχουν τζάμπα Αριστερές υποσχέσεις

Από: EBR | Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Όλοι όσοι στήριξαν τρεις φορές τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τον πολιτικό του σχηματισμό σίγουρα δεν έχουν διαβάσει ούτε μία αράδα από το έργο του Καρόλου Μαρξ

Η Ελλάδα γίνεται πλέον βαλκανικό κράτος με έντονες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, με πολίτες διαφορετικών κατηγοριών και βιοτικού επιπέδου.

Το Εθνικό μας Σύνδρομο

Από: EBR | Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Αυτή η μη αποδοχή της ανορθολογικής επιλογής χαρακτηρίζει την χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τα μέτρα και η οικονομική φιλοσοφία από την οποία απορρέουν περιγράφονται αναλυτικά στο Μνημόνιο μαζί με τα επίσης δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Αλλά εννοούμε ο,τι υπογράψαμε;

Υπάρχει εσωτερική δέσμευση για την εφαρμογή του νέου Μνημονίου;

Από: EBR | Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

«για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τις Ελληνικές αρχές»

Σήμερα λοιπόν, στοιχειώνει και πάλι αυτό που αποκαλούν στην Τουρκία το «Σύνδρομο των Σεβρών», μιας και για άλλη μια φορά η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με το μέλλον της και την ταυτότητά της.

Τουρκία: ξανά ο «Μεγάλος Ασθενής;»

Από: EBR | Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, στις μία Νοεμβρίου, άλλο τόσο η σύγχρονη Τουρκία μοιάζει και πάλι να είναι ο μεγάλος ασθενής του παρελθόντος.

Εν τούτοις οι εκτεταμένες αγορές αποδεικνύονται απείρως πιο αποτελεσματικές από τις εναλλακτικές μορφές οικονομικής οργάνωσης, όπου οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από μία κεντρική αρχή προγραμματισμού (όπως συμβαίνει στις διάφορες μορφές σοσιαλισμού).

Ο θεμέλιος λίθος της ευημερίας

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Η αποτελεσματικότητα των αγορών οφείλεται όχι μόνο στην ισχυρή επίδραση του κέρδους ως κινήτρου αλλά και γιατί στις εκτεταμένες, ελεύθερες αγορές γίνεται πολύ μεγαλύτερη χρήση των διάσπαρτων, άρρητων γνώσεων, πληροφοριών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Στις Βρυξέλλες συνεκτίμησαν προ των stress tests τόσο τις νέες ζημίες από τα NPLs(προβληματικά δάνεια) -ειδικά μετά τα capital controls- όσο και την παράμετρο της αναβαλλόμενης φορολογίας στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών( 15 δις) σε 25 δις.

Το colpo grosso με τις ελληνικές τράπεζες

Από: EBR | Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Άραγε γιατί το προφανές που μπορούσε να δει ο κάθε αναλυτής που μελετάει τον τραπεζικό τομέα δεν μπόρεσαν να δουν οι '' θεσμοί '' και η κυβέρνηση;

Έχοντας εξαντλήσει τον Κεμαλισμό, τον Παντουρκισμό και τον Ισλαμισμό, τι απομένει στην Τουρκία, ώστε να επανα-εξασφαλίσει την συνοχή του εντόνως ετερογενούς πληθυσμού της και να αντισταθεί στην έξωθεν αποσταθεροποίηση ;

Το τουρκικό αδιέξοδο

Από: EBR | Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Η έξοδος της Τουρκίας από τον κεμαλισμό είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο όχι χωρίς κινδύνους

Το ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμα σαν χώρα στη φάση της τελικής εξαθλίωσης, οφείλεται στο ότι υπάρχουν ακόμα στα στρώματα, τα σεντούκια και κάποιες ξένες τράπεζες, μερικές δεκάδες δις ευρώ που σιγά-σιγά εξαντλούντούνται.

Η ακινησία θα φέρει τον θάνατο!

Από: EBR | Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων οικονομολόγων, δεν υπάρχει πάτος για τις συντάξεις και τους μισθούς της χώρας όσο δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας επενδυτικής έκρηξης που θα ανατρέψει τον κατήφορο, καθώς στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν υπάρχει η λέξη «ανάπτυξη».

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Απλά, με την σκέψη μήπως αυτή την στιγμή και η Ελλάδα χρειάζεται ένα κατενάτσιο και ένα Χερέρα για να πάρει μερικούς αγώνες, να σταθεροποιηθεί στην βαθμολογία και με… αντεπιθέσεις να κτυπήσει πρωτιά, δηλαδή την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο από το στενό μαρκάρισμα του μνημονίου!

Μήπως πρέπει να παίξουμε κατενάτσιο;

Από: EBR | Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Οι Γάλλοι ονόμασαν το σύστημα «verrou», δηλαδή κλειδώνω, ενώ οι Άγγλοι “the chain” δηλαδή «αλυσίδα», όπως όμως και να ονομάστηκε ήταν το ίδιο, επίθεση για την επιτυχία ενός γκολ και μετά κλείσιμο στην άμυνα, όχι ολοκληρωτικό αλλά με ξαφνικές αντεπιθέσεις.

Τι θα γίνει λοιπόν στην ΝΔ; Θα επιλέξει ως αρχηγό της έναν άλλο Τσίπρα ή θα ρίξει το βάρος την ανικανότητα του νυν πρωθυπουργού να εφαρμόσει και να φέρει εις πέρας αυτά που ο ίδιος έχει υπογράψει;

Ο προβληματικός δρόμος της Νέας Δημοκρατίας

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Η αρχηγική μάχη μαίνεται μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, όπως και να έχουν τα πράγματα και όποιος κι αν είναι ο νέος αρχηγός του, θα βγει τραυματισμένο από την αντιπαράθεση των τεσσάρων

Εδώ και πολλά χρόνια θρέφεται ένα επικίνδυνο φαινόμενο: αυτό του υπερδομικού και υπερθεσμικού πατερναλισμού που εξαπλώνεται ραγδαία πάνω από τις ευρωπαικές οικονομίες, δήθεν σαν ομπρέλα προστασίας των λαών ενώ ουσιαστικά αποτελεί διάτρητο δίχτυ ασφαλείας, του οποίου την αντοχή και τα όρια οφείλουμε έγκαιρα να αντιληφθούμε.

To Μεγάλο Τείχος

Από: EBR | Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι είναι όμως οι άμεσα κερδισμένοι; Τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες με funds και λοιποί θεσμικοί που ξεφορτώνονται το ρίσκο μη πληρωμής, με την βοήθεια μηχανισμών συγκέντρωσης ομολόγων (EFSF, ΕΚΤ) Το ζητούμενο είναι πλέον πόσο θα αντέξει αυτό το Μεγάλο Τείχος διάσωσης. Και φυσικά, πόσο θα αντέξουν οι κοινωνίες που βρίσκονται στην βάση, στα θεμέλια αυτού του τείχους.

Το 1987 με το άνοιγμα στην «ελεύθερη ραδιοφωνία», η υπόθεση του ραδιοφώνου μπαίνει στην δεύτερη περίοδο με την εμφάνιση χιλιάδων ραδιοσταθμών σε όλη την Ελλάδα, που άλλαξαν τελείως την ενημέρωση και την ψυχαγωγία βγάζοντας στην πρώτη γραμμή όλο το τοπικό προοδευτικό δυναμικό .

Οι «μαγικές ημέρες» του ραδιοφώνου

Από: EBR | Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Ρ/Σ σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους έχουν προστεθεί και ισάριθμα τηλεοπτικά κανάλια, άλλα καλά, άλλα μέτρια, βιώσιμα η μη απασχολούν κόσμο, έχουν καθιερωθεί με υψηλή αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας τους, ή να «βάλει τάξη» όπως πιστεύει η κυβέρνηση, γιατί αποτελούν μια συμπυκνωμένη περιφερειακή δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

αι αναρωτώμενοι  καταλήξαμε πως 5,5 χρόνια ματαιοπονούμε, θέλοντας να λύσουμε το  πρόβλημα με μόνο επιβολή και άλλων, και άλλων φόρων συνεχώς. Όπως ματαιοπονούσαν  οι   αλχημιστές, προσπαθώντας να φτιάξουν χρυσό από το ταπεινό μολύβι.

Στο ίδιο αδιέξοδο μόνο με φόρους; Stop!

Από: EBR | Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Μόνο με φόρους, χωρίς παραγωγή; Πώς; Πάθαμε ομαδική παράκρουση; Μα αν μπορεί να γίνει αυτό, -γιατί εκεί το πάνε λίγο ως πολύ όλοι-, τότε να δοθεί Βραβείο Νόμπελ, τα κατάφεραν καλύτερα από τον τετραγωνισμό του κύκλου!

Διότι πίσω από την χρεωστική κάρτα ("έχεις λεφτά στον λογαριασμό και αυτά αφαιρούνται μόλις αγοράζεις αγαθό ή υπηρεσία") κρύβεται η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου.

Η Πίστωση που κρύβεται πίσω από την Χρέωση

Από: EBR | Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Η σύγχρονη επικίνδυνη βιοπολιτική καθυπόταξη της μαζικής συνείδησης ξεκινάει από το Ενοχικό (φοροδιαφυγή) για να καταλήξει στο Αναπόφευκτο (Χρέος).

Σε αυτό το σημείο η Ευρώπη, παρατηρώντας μία έξοδο βιβλικών διαστάσεων, δεν μπορούσε πλέον να αγνοήσει την πρόκληση και τις συνέπειες της κρίσης. Η Ευρώπη τώρα ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα που φαινόταν τόσο μακρινή.

Η Ευρώπη και η προσφυγική πρόκληση

Από: EBR | Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Η τραγωδία που λαμβάνει χώρα στις θάλασσες της Ιταλία, της Ελλάδας και της Μάλτας είναι πλέον ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, που διακυβεύει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι περισσότερο ίσως από την χρηματοοικονομική κρίση.

Θα μπορέσει η πνευματική και η πολιτική ηγεσία να ανανεώσει την ελληνική ταυτότητα, ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη αυτοπεποίθηση για το μεγάλο άνοιγμα; Θα πεισθεί ο πληθυσμός να εγκαταλείψει τα φοβικά σύνδρομα τα οποία τού κληροδότησαν δύο αιώνες πολέμων και εθνοκαθάρσεων; Να απομακρυνθεί από τα στερεότυπα, τα εμπόδια στον διάλογο με τους Άλλους;

Κρίσιμο το ιδεολογικό-πολιτικό κενό

Από: EBR | Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

Θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από τα πνευματικά και άλλα τείχη που η ίδια δημιούργησε και που την εμποδίζουν να ανοιχτεί στον κόσμο;

Έκτοτε οι μετονομασίες των οικισμών γίνονται σπάνιες. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει σποραδικά κάποια μετονομασία «βαρβαρόφωνου» οικισμού, όπως εκείνη των «Νέων Λιοσίων» σε «’Ιλιον», τον Σεπτέμβριο του 1994.

Γιατί και πότε άλλαξαν τα ονόματα των χωριών;

Από: EBR | Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Η λεγόμενη όμως και «γενιά του 30» νεώτεροι δηλαδή ιστορικοί μας έδειξαν ότι ακόμα και κάτω από τον ζυγό των Τούρκων, σκλάβοι, συνέχισαν να παράγουν ιδιαιτερότητα πολιτισμού, τέχνη και θεσμούς με τους ίδιους άξονες αναφοράς και τις ίδιες ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων που χαρακτήριζαν ανέκαθεν την ελληνικότητα.

 Πρέπει να αλλάξει όνομα, να αλλάξει ριζικά τις δομές της και φυσικά να φέρει στο προσκήνιο εντελώς άφθαρτα πρόσωπα, ανθρώπους από την κοινωνία που δεν κατείχαν θέσεις εξουσίας και έδρες στην Βουλή τα τελευταία χρόνια.

Να αλλάξει μέχρι και όνομα η ΝΔ

Από: EBR | Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

Η ελληνική κοινωνία δεν είναι σαν την αγγλική, την γερμανική ή την γαλλική όπου υπάρχουν επί χρόνια οι παραδοσιακοί σχηματισμοί Δεξιάς-Αριστεράς.

Στην ελληνική εσωστρεφή και αντιφιλελεύθερη κοινωνία η ευημερία δεν νοείται ως προϊόν της παραγωγικής εργασίας και της ορθολογικής σκέψης, αλλά ως αποτέλεσμα αρπαγής. Σήμερα, λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού σώματος δεν ενδιαφέρεται για επενδυτικά σχέδια και παραγωγικές δραστηριότητες αλλά για νέους τρόπους δανεισμού, που να δημιουργούν και νέες δυνατότητες λεηλασίας.

Ένας διασυρμός που λέει πολλά

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Όλο και περισσότερο, η διεθνής κοινή γνώμη μαθαίνει live τι σημαίνει Ελλάδα και γιατί τελικά η χώρα αυτή βρίσκεται στα μαύρα της τα χάλια

Ελπίζεται ότι ο νέος αρχηγός θα βάλει την σφραγίδα του σε όλα τα παραπάνω και θα δημιουργήσει μία νέα ηγετική ομάδα με φρέσκα, αξιόλογα πρόσωπα που μπορεί και πρέπει να προέρχονται και από άλλους (όμορους) πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

Για δεύτερη φορά Aριστερά

Από: EBR | Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Είναι σαφές ότι το κόμμα αυτό χρειάζεται να προβεί σε ανανέωση νοοτροπίας, επικαιροποίηση ιδεολογικών αρχών, αποσαφήνιση στρατηγικής, εμπλουτισμό σε νέες ιδέες και πρόσωπα.

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Δύσκολη η αποστολή της ισραηλινής πρέσβεως

Από: EBR

Δυναμική είσοδο στην Ελλάδα έκανε η νέα πρέσβης του Ισραήλ Πνίνατ Γιανάι, αποκαλύπτοντας έτσι σε έναν βαθμό και τον πυρήνα της αποστολής που έχει αναλάβει

Ευρώπη

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση «Made in EU»

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση  «Made in EU»

Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων «Made in EU»

Οικονομία

Ψηφιακή δύναμη και τεχνητή νοημοσύνη

Ψηφιακή δύναμη και τεχνητή νοημοσύνη

Πως και με ποιες πιθανές επιπτώσεις αναδύεται ένα πρωτόγνωρο σύστημα εξουσίας το οποίο στην ουσία αλλάζει και κυρίαρχες πολιτικές φιλοσοφίες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron