Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση βρίσκονται ιδίως όσοι απασχολούνται σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και οι λιανικές πωλήσεις.

Φόβοι για σαρωτικό κύμα απολύσεων στην Ευρώπη

Από: EBR | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Από την επέλαση της πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντέξει χάρη στην πρωτοφανή στήριξη που διοχέτευσαν άμεσα οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου

Το Πεκίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, η εικόνα των επιχειρήσεων είναι απογοητευτική. Μόνον ο κλάδος των κατασκευαστικών πρέπει να αποπληρώσει φέτος ομόλογα ύψους 199,3 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 29 δισ. δολ., και άλλα 12,3 δισ. δολ. για ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε δολάρια.

Ρεκόρ πτωχεύσεων κινεζικών επιχειρήσεων έως τα τέλη του έτους

Από: EBR | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Η οικονομία της Κίνας επλήγη πρώτη από τον αντίκτυπο της πανδημίας και ανακάμπτει πρώτη

Στην τουρκική ρητορική, ο «άξονας του κακού», ο οποίος συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο (που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει), το Ισραήλ και την Αίγυπτο, επιδιώκει να κρατήσει την Άγκυρα εκτός των διευθετήσεων των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Το γεωπολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Από: EBR | Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Η επιτυχία της σθεναρούς στρατιωτικής στάσης μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα έδειξε την αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής στρατηγικής μας

«Οι πρωτοβουλίες μας για να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητο να εκπορεύονται από έναν κώδικα εθνικής στρατηγικής συγκροτημένο και ρεαλιστικό, που να προβλέπει συγχρόνως και παραλλήλως την ισόρροπη αύξηση τόσο της αμυντικής μας ισχύος όσο και της διεθνούς διπλωματικής μας θέσης.»

Με ετοιμότητα και κατάλληλες πρωτοβουλίες

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Η συνεχώς και σταθερά αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα απέναντι στη χώρα μας, που εκδηλώνεται τόσο με στρατιωτικής φύσεως κινήσεις όσο και με κλιμακούμενη ρητορική απειλών και διεκδικήσεων κατά της εθνικής μας κυριαρχίας, έχει δημιουργήσει μία ιδιαζόντως έκρυθμη έως κρίσιμη κατάσταση

Όπως γράφει ο Τόμας Φρίντμαν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Ιράν μέσω των χρηματοδοτούμενων από το ίδιο σιιτικών ομάδων- Χαμάς, Χεζμπολάχ- επέλεξε την κατά μέτωπο σύγκρουση όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και με τις σουνιτικές δυνάμεις που δεν ελέγχει.

Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας

Από: EBR | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Δύο αραβικές χώρες, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας εδώ και χρόνια

Ένα σύνθημα για το οποίο οι μουλάδες του Ιράν περηφανεύονταν από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία το 1979 είναι: «Ούτε Ανατολή ούτε Δύση». Το ιρανικό καθεστώς καυχιόταν εδώ και καιρό για την ανεξαρτησία του τόσο από τις δυτικές όσο και από τις ανατολικές δυνάμεις. Μια νέα μυστική συμφωνία με την Κίνα, ωστόσο, φαίνεται να παραχωρεί στο Πεκίνο έλεγχο του Ιράν σε σημαντικό βαθμό.

Ιράν: η νέα αποικία της Κίνας;

Από: EBR | Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Ένα σύνθημα για το οποίο οι μουλάδες του Ιράν περηφανεύονταν από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία το 1979 είναι: «Ούτε Ανατολή ούτε Δύση». Το ιρανικό καθεστώς καυχιόταν εδώ και καιρό για την ανεξαρτησία του τόσο από τις δυτικές όσο και από τις ανατολικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος, με δόση χιούμορ, αναρωτιέται γιατί δεν τον αγαπάει ο κόσμος. Γιατί ο Δρ Φάουτσι έχει μεγαλύτερη αποδοχή από τον ίδιο στα ζητήματα του ιού, ‘’ Ίσως φταίει η προσωπικότητά μου’’, απαντάει.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και ο δύσκολος αγώνας του κ. Τραμπ

Από: EBR | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Στην πρώτη ουσιαστική προεκλογική συνέντευξη τύπου, ο κ. Τραμπ, διαβάζοντας ένα προσεκτικά διατυπωμένο κείμενο έδωσε τον τόνο της προεκλογικής του καμπάνιας. Σχεδόν αγνώριστος στον τόνο της φωνής και στο χρώμα της κώμης του αναφέρθηκε στο σύνολο της πολιτικής του.

Είμαστε ένα κράτος που φθίνει δημογραφικά και οικονομικά, σε αντίθεση με την Τουρκία που αναπτύσσεται και επιζητεί την ανάπτυξη του ζωτικού της χώρου. Οι γαλάζιες πατρίδες και τα σύνορα της καρδιάς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φυσική εξέλιξη της ακμής της σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα είναι προσωρινά στην φυσική κίνηση των κρατών.

Τουρκικές επιδιώξεις και Γεωπολιτική πραγματικότητα

Από: EBR | Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Η γεωπολιτική είναι μια επιστήμη ή ένας τρόπος σκέψης όπου συναντούνται και συνυπάρχουν η γεωοικονομία και η γεωστρατηγική.

Σε δημοσκόπηση μεταξύ των περίπου 4.700 επιζώντων από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γίνεται ολοένα δυσκολότερο να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες του πυρηνικού ολέθρου.

75 χρόνια από τη Χιροσίμα

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας μετέτρεψε στις 6 Αυγούστου του 1945 τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας σε κόλαση. Σήμερα οι πυρηνικές υπερδυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους 13.400 ατομικές κεφαλές. Η απειλή είναι ακόμη υπαρκτή

«Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν έχει μόνο να κάνει με τις πλούσιες κυβερνήσεις που προπαραγγέλλουν όσα φιαλίδια μπορούν. Έχει επίσης να κάνει με τη εξασφάλιση αφάνταστα μεγάλων δικαιωμάτων να θριαμβολογούν στον αγώνα για τη σωτηρία του κόσμου. Αλλά οι ανοσιολογικές περικοπές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.»

Πώς ένα εμβόλιο μπορεί να διχάσει τις ΗΠΑ

Από: EBR | Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

Η μάχη μεταξύ της επιστήμης και του αντιεμβολιαστικού αισθήματος και πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την κατάσταση χειρότερη. Ο ρόλος της προεκλογικής περιόδου, τα κινήματα και η στάση της σιωπηλής πλειοψηφίας

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την Τουρκία ως σημαντικότερο πρόβλημα για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη, η Τουρκία και οι προκλήσεις

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν παρουσίασε πριν από λίγους μήνες τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και τα σχέδια της ευρωπαϊκής διπλωματία πρέπει να βρει τα μέσα για να διαχειριστεί τη νέα γεωπολιτική, μια γεωπολιτική των προκλήσεων

«Είναι λογικό ο Τραμπ να φοβάται την «επιστολική ψήφο» καθώς φαίνεται ότι περισσότεροι Δημοκρατικοί παρά Ρεπουμπλικανοί προτιμούν να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο το φθινόπωρο.»

Κινήσεις πανικού

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Μια ακόμα σκηνή προστέθηκε στο προεκλογικό δράμα που εξελίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες

«Χώρες και μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργούν ένα πλέγμα συμμαχιών και συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει ηρεμία και ασφάλεια απέναντι στην Τουρκία που, με τις «πειρατικές» πράξεις της, επιλέγει να αυτοπεριθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο.»

Πλέγμα συμμαχιών και συμφερόντων

Από: EBR | Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Η έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης επιθετικότητάς της

Η έξαρση του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι το είδος εκείνο της καταστροφής τα αποτελέσματα της οποίας θα διαρκέσουν για πολύ καιρό στο μέλλον, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

ΠΟΥ: Οι επιπτώσεις της Covid-19 θα είναι αισθητές για δεκαετίες!

Από: EBR | Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

Αν και η γνώση για τον νέο κορωνοϊό έχει προχωρήσει, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι

Η εγγύηση εργασίας δεν πρέπει να είναι ένα μέτρο της κρίσης αλλά μια μόνιμη πολιτική, διότι η ανεργία καταστρέφει τις κοινότητες ακόμη και όταν οι οικονομίες είναι σχετικά ισχυρές.

Η εγγύηση εργασίας κοστίζει πολύ λιγότερο από όσο η ανεργία

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Μια τολμηρή πολιτική όχι μόνο για να ξεπεραστεί η κρίση αλλά να βγούμε από αυτήν καλύτεροι

Το ίδιο το Αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει το νέο Κογκρέσο ορκίζεται στις 3 Ιανουαρίου και ότι η θητεία του νέου Προέδρου ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρονται ρητά ότι αυτές τις ημερομηνίες τερματίζεται και η θητεία των προηγούμενων.

Τραμπ: Γιατί φοβάται τις εκλογές

Από: EBR | Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Αντιμέτωπος με χαμηλή δημοτικότητα, τις επιπτώσεις της πανδημίας και μια μεγάλη οικονομική κρίση ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει θέμα εγκυρότητας των εκλογών του Νοεμβρίου

«Σε σύγκριση με την ακραία διχόνοια και τον κυνισμό που διέπουν τις πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ, η διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.- όσο δύσκολη και αν ήταν- επέφερε εποικοδομητικά αποτελέσματα.»

ΗΠΑ και Ε.Ε.: Η ιστορία δύο ηπείρων

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες στην Ευρώπη συχνά εκφράζουν το παράπονό τους για το γεγονός ότι, εφόσον η Ε.Ε. αποτελείται από 27 κράτη- μέλη, η από κοινού λήψη αποφάσεων είναι συχνά δύσκολη και τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή

«Αυτή τη στιγμή η Αμερική είναι πολύ χαοτική και κατακερματισμένη. Χρειάζεται απεγνωσμένα ένα στρατηγικό εχθρό, όπως τους Σοβιετικούς ή τους Ιάπωνες κατά το παρελθόν για να συνασπίσει το εσωτερικό ακροατήριο. Η Κίνα είναι ο πιο βολικός εχθρός».

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Από: EBR | Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Πώς οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν από τη χρυσή εποχή στην εποχή των παγετώνων

«Πλέον, η Άγκυρα δεν αποφεύγει τις κρίσεις της Μέσης Ανατολής, όπως στο παρελθόν. Έλκεται από τις κρίσεις.»

Η Τουρκία, η συριακή κρίση και ο πόλεμος στην Λιβύη

Από: EBR | Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Η Άγκυρα εστίασε όλο και βαθύτερα την προσοχή της σε συνθήκες κρίσης και αυξημένης έντασης, με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί το νέο μοτίβο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

«Οι εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια των χωρών, που υποστηρίζουν άμεσα τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη. Αυτές είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Kαι κυρίως η Ρωσία».

Λιβύη: Απειλή σύρραξης Αιγύπτου – Toυρκίας;

Από: EBR | Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020

Η Αίγυπτος εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη και έχει προσδιορίσει ως «κόκκινη γραμμή» τη Σύρτη. Οι κινήσεις αυτές στρέφονται στην ουσία κατά της Τουρκίας, που έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

H κοινωνία της νόησης και οι εχθροί της

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και της δυναμικής της, ενδέχεται να είναι σκληρές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αμάθειας και γνώσης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Αντιμετώπιση του κορονοϊού: 183,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Αντιμετώπιση του κορονοϊού: 183,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση τριών εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) στην Ελλάδα, χάρη στις οποίες 183,5 εκατ. ευρώ θα ανακατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού

Οικονομία

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στις επάλξεις

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στις επάλξεις

Το ορμητικό δεύτερο κύμα πανδημίας του κορονοϊού θέτει το σύστημα υγείας και τις υποδομές σε τεράστια δοκιμασία, ενώ δοκιμάζει τις αντοχές των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron