Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Πώς ο «κινεζικός δράκος» εξαγοράζει τη... ρωσική αρκούδα

Τι κρύβεται πίσω από τις παράτες και την αστραφτερή υποδοχή Πούτιν στο Πεκίνο. Η τεχνολογική «εισβολή» των Κινέζων στον ρωσικό στρατό και η δυσαρέσκεια των Ρώσων στρατηγών

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024

Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική διείσδυση στη ρωσική οικονομία είναι θεαματική, αλλά και γεωστρατηγικά ζωτική για την Κίνα και τις φιλοδοξίες της.
Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική διείσδυση στη ρωσική οικονομία είναι θεαματική, αλλά και γεωστρατηγικά ζωτική για την Κίνα και τις φιλοδοξίες της.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Για την δισέγγονη του Νικήτα Χρουστσώφ του Σοβιετικού ηγέτη που γκρέμισε το είδωλο του Στάλιν και αποκάλυψε τις θηριωδίες του σταλινισμού, τον Φεβρουάριο του 1956, οι τελευταίοι ασπασμοί των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας στο Πεκίνο, συσκοτίζουν πραγματικότητες, που κάποια στιγμή θα παρουσιαστούν ως «έκπληξη».

«...Και τούτο διότι...», τονίζει η Νίνα Χρουστσόβα, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, «...δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεχνούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Ένα από αυτά, είναι ο μάλλον προσβλητικός τρόπος που ο Στάλιν είχε υποδεχθεί στη Μόσχα το 1949 τον Μάο Τσε Τούνγκ, ηγέτη της τότε νεοσύστατης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας...».

Εκείνη την περίοδο, ο ηγέτης της Λ. Δ. Κίνας, η οποία είχε δημιουργηθεί λίγους μήνες πριν την επίσκεψη, ήταν πρόθυμος να ενωθεί με τον συνάδελφό του, Σοβιετικό ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου, για να γιορτάσουν μια μεγάλη νίκη του κομμουνισμού στην Ασία. Όμως, για τον Στάλιν, ο Μάο δεν ήταν ίσος. Δεν ζύγιζε πολύ. Κατά την άποψή του, ο Κινέζος ήταν κάτω από αυτόν. Ήταν ένας άπορος γείτονας με αυταπάτες μεγαλοπρέπειας, που θα δημιούργησαν προβλήματα στην Ασία. Προβλήματα που ο Στάλιν φοβόταν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμερικανική επέμβαση στην περιοχή, κάτι που εκείνα τα χρόνια δεν το ήθελε. Επέλεξε έτσι να υποτιμήσει τον Μάο και αυτό οι Κινέζοι δεν το έχουν ξεχάσει.

Σήμερα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι αυτός που κοιτάζει υποτιμητικά τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην πραγματικότητα, η κρατική επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα – το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εγκαινιάστηκε η πέμπτη θητεία του – ήταν ουσιαστικά μια εικόνα καθρέπτης της συνάντησης Στάλιν – Μάο πριν από 75 χρόνια, αλλά από την ανάποδη.

Από τον άπορο γείτονα στον πλούσιο φίλο

Ο Σι υποδέχθηκε τον Πούτιν στην πλατεία Τιενανμέν με μια τελετή με όλη την μεγαλοπρέπεια που θα περίμενε κανείς. Καθώς η αυτοκινητοπομπή του Πούτιν ανέβηκε μπροστά από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ένας βροντερός χαιρετισμός πυροβολικού αντήχησε.

Η ορχήστρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ερμήνευσε όχι μόνο τον ρωσικό ύμνο, αλλά και τη μελωδία «Νύχτες της Μόσχας», αγαπημένη από καιρό στους ηλικιωμένους Κινέζους. Το πλήθος επευφημούσε.Το σκηνικό δεν είχε καμιά σχέση με την ταπεινή υποδοχή του Μάο σε ένα κακόγουστο γραφείο του Κρεμλίνου πριν 75 χρόνια.

Σήμερα, όμως, πίσω από τις παράτες και τις επευφημίες υπάρχει και η πραγματικότητα. Η σημερινή Κίνα, παρά το σοβαρό δημογραφικό της πρόβλημα, αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, μετασχηματίζεται και κυρίως αποκτά ερείσματα σε ζωτικές περιοχές όπως η Αφρική, η Ευρασία και η Ρωσία.

Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική διείσδυση στη ρωσική οικονομία είναι θεαματική, αλλά και γεωστρατηγικά ζωτική για την Κίνα και τις φιλοδοξίες της.

Ως εμπορικός εταίρος, η Κίνα, μέσα σε δυο χρόνια, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεπέρασε την Ευρώπη σε συμμετοχή στο ρωσικό εξωτερικό εμπόριο και για το 2024 οι εμπορικές σχέσεις Πεκίνου – Μόσχας θα πλησιάσουν τα 260 δισ. δολάρια. Επίσης, κινέζικες κρατικές εταιρίες έχουν επενδύσει σε ρωσικές ενεργειακές πηγές, τις οποίες έως το 2030 θα ελέγχουν πλήρως σε ποσοστό όχι μακρυά από το 99%.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα προσφέροντας υψηλή τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη στη Ρωσία, είναι όλο και περισσότερο παρούσα στη στρατιωτική της μηχανή, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσαρέσκειες και καχυποψίες μεταξύ Ρώσων στρατηγών. Υπό αυτές τις συνθήκες, δυτικοί παρατηρητές εικάζουν ότι οι τελευταίες αλλαγές του Πούτιν στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία δεν είναι διόλου άμοιρες με την κινέζικη διείσδυση και παρουσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ευρώπη της σιωπηρής πλειοψηφίας αποκτά ερείσματα

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η ενίσχυση των αποκαλουμένων ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν βαθιές κοινωνικές ανατροπές που κανείς δεν θέλει να δει

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Πλατφόρμα ταλέντων για το ερευνητικό δυναμικό εγκαινιάζει η Ε.Ε.

Την πλατφόρμα ταλέντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας - ERA Talent Platform, η οποία αποτελεί μια καινοτόμο λύση για ερευνητές, ερευνήτριες και ερευνητικά ιδρύματα, εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οικονομία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

Ποιο μέλλον για την εξορυκτική βιομηχανία

«Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει, ότι για μακρύ χρονικό διάστημα η υποστήριξη της Πολιτείας σε αυτό τον δυναμικό κλάδο δεν ήταν αντίστοιχη με τη δυνατότητά του κλάδου»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron