Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Συμπερασματικά, η κοινωνία των πολιτών μένει για να “κατασκευαστεί”. Για να υπάρχουν πολιτικοί ευφυείς και αποφασισμένοι για την ανανέωση της κοινωνίας μας μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να υπάρχουν και πολίτες ευφυείς και αφοσιωμένοι.

Η Ανορθόδοξη Οικονομία

Από: EBR | Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019

Όταν η αυτοκρατορία της “βλακείας” ξεπερνάει αυτή του χρήματος

Τρίτον, την περιβαλλοντική, που αφορά στην διαχείριση των φυσικών πόρων με τρόπο που να εξασφαλίζει την διατήρηση και την αναπαραγωγή τους και την αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος ώστε να διασφαλίζεται ότι και οι επόμενες γενεές θα ζήσουν μέσα σε ένα ανάλογο φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις συντάσσουν τρεις απολογισμούς ετησίως, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό και διαμορφώνουν την λεγόμενη "τριπλή τελική γραμμή’’ (triple bottom-line) για τις αντίστοιχες δραστηριότητες.

Το ευ επιχειρείν

Από: EBR | Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019

Από αρκετές πλευρές υποστηρίζεται ότι η επιχειρηματική ηθική είναι ένα σχήμα οξύμωρο

Στην Ελλάδα συνέβη ότι και στις μετανεωτερικές δυτικές ’’ελεύθερες’’ οικονομίες της απορρύθμισης. H πετυχημένη κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου είναι στην ουσία η κατασκευή εκείνου του υποτακτικού υπηκόου στην ισχυρή εξουσία της τραπεζικής και βιομηχανικής ελίτ.

Σκλάβοι στα δεσμά μας

Από: EBR | Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

Παρά την υπερβολική αισιοδοξία για αλλαγή της ζωής μας μέσω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος αυτά που σίγουρα έρχονται είναι τα ραβασάκια από τις τράπεζες

Η φορολογία, παρά την υποχρεωτικότητά της, βασίζεται στην σιωπηρή αποδοχή της πλειοψηφίας των πολιτών ότι οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται γιατί χωρίς αυτούς το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τις θεμιτές αρμοδιότητές του.

Φορολογικοί προβληματισμοί

Από: EBR | Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η σιωπηρή αυτή αποδοχή εξασφαλίζεται με την ανταποδοτικότητα των φόρων, η οποία αποτελεί το ηθικό θεμέλιο του φορολογικού συστήματος

Η στροφή του οικονομικού υποδείγματος της οικονομίας προς τομείς που παράγουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιστροφή των ταλαντούχων επιστημόνων και του υψηλής κατάρτισης εργατικού δυναμικού.

Alpha Bank: Πώς θα αντιστραφεί το Brain Drain στην Ελλάδα

Από: EBR | Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Από το Brain Drain και το Brain Waste στο Brain Gain. Η δυνατότητα αντιστροφής του φαινομένου, η χαρτογράφηση των κινήτρων επαναπατρισμού και οι προτάσεις της τράπεζας

Η παγκόσμια κρίση του 2008 άλλαξε τα κόστη δανεισμού όπως την δομή και το μέγεθος της ζήτησης και οδήγησε στο ξέσπασμα και της ελληνικής κρίσης. Η αφορμή ήταν η δημοσιονομική κατάρρευση.

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση

Από: EBR | Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Σε άρθρο του, όπως πάντα αξιοσημείωτο, στην «Καθημερινή» στις 22/09 και με τίτλο «Πότε τελειώνει η κρίση;» ο Στάθης Καλύβας υποστήριξε ότι «…το 2019 είναι η χρονιά που λήγει η κρίση.»

Οι οικονομικές επιπτώσεις σε πολλά κράτη της Δύσης υπήρξαν εξαιρετικά δυσμενείς και βαριές. Οι κακές πολιτικές κυβερνήσεων και η λανθασμένη ερμηνεία για την έννοια του κοινωνικού κράτους, οδήγησαν σε υπέρογκα χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα, δύσκολα αναστρέψιμα και μη ελέγξιμα.

Ο κίνδυνος της τεχνοκρατικής αλαζονείας στη Δύση, οι οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη και η χώρα μας

Από: EBR | Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019

Στην μετά κρίση περίοδο στη Δύση, αν κανείς προβεί σε έναν ψύχραιμο απολογισμό και ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, θα διαπιστώσει, μία ιδιάζουσα τεχνοκρατική αλαζονεία

Ο Λάφερ απέδειξε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ φορολογικών συντελεστών και φορολογικών εσόδων, ισχυρισμός που πρώτος διατύπωσε -χωρίς ωστόσο περαιτέρω τεκμηρίωση- ο Άνταμ Σμιθ στον «Πλούτο των Εθνών».

Μετάλλιο Οικονομικής Ελευθερίας

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Στις 16 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια λαμπρή τελετή στο Οβάλ Γραφείο, απένειμε την υψηλότερη διάκριση των ΗΠΑ, το μετάλλιο «Oικονομικής Ελευθερίας», στον οικονομολόγο Άρθουρ Λάφερ

Η ορθή προσωπική χρηματοοικονομική μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα συνολικής ευημερία, καθώς επίσης και ικανοποίησης σε σχέση με το εισόδημα, τη συνταξιοδότηση, την κατοικία και την περιουσιακή κατάσταση.

Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός και οι επιπτώσεις του

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Σε τελική ανάλυση, η ορθή προσωπική χρηματοοικονομική μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης σε σχέση με το εισόδημα, τη συνταξιοδότηση, την κατοικία και την περιουσιακή κατάσταση

Σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία διεθνών εξισορροπητικών ασκήσεων, δυστυχώς ο εντεινόμενος ρυθμός απώλειας της αυτονομίας των κεντρικών τραπεζών (FED, EKT) ως αρνητικός παράγων, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

Ποσοτική Χαλάρωση και κρυπτονομίσματα: Ο νέος οικονομικός σουρεαλισμός

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Οι κεφαλαιαγορές κινούνται σε ρυθμούς αναζήτησης νέων ισορροπιών ή τρόπων ανατροπής αναμενόμενων σημαντικών αναταράξεων

Η μόνη, ουσιαστικά, νέα ιδέα που εισέφερε ο κ. Τσίπρας ήταν η διακήρυξη ότι ‘’εμείς δεν περιμένουμε την ανάπτυξη για να αυξηθούν οι μισθοί. Με την αύξηση των μισθών έρχεται η ανάπτυξη’’.

Τσιπρανόμικς 2019

Από: EBR | Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η πρώτη εκδοχή των Τσιπρανόμικς είχε παρουσιασθεί στην ΔΕΘ το 2014. Συνίστατο κατά βάση στο ‘’σχίσιμο των (δύο, μέχρι τότε) μνημονίων με ένα νόμο, ένα άρθρο’’ και σε ένα πακέτο παροχών της τάξεως των 11 δις ευρώ

’’ H δανειοληπτική «πτώση» του άλλοτε διαμαντιού στο στέμμα του αμερικανικού καπιταλισμού, μεγέθους 84 δις, μπορεί να αποδειχθεί «σταγόνα στον ωκεανό». Οι «ειδικοί» φοβούνται πως αυτή θα είναι η αρχή για μια γενικευμένη «πτώση» των δανείων πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων που δεν τα καταφέρνουν· ένα συνολικό ποσό γύρω στο 1 τρις δολάρια.

O Κόσμος που έρχεται...

Από: EBR | Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση( σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως... σκουπίδια !

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης. Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας, όπως είναι ο βελτιωμένος δείκτης οικονομικού κλίματος και το διαρκώς συρρικνούμενο κόστος δανεισμού, το επιβεβαιώνουν.

Η χώρα μπήκε στην κανονικότατα

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Χωρίς πανηγυρισμούς και εφησυχασμούς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια συγκροτημένη πολιτική οικονομικής μεγέθυνσης

Όλοι μας κυνηγούμε φυσικά το κέρδος και όχι την ζημία, είμαστε δηλαδή κερδοσκόποι! Όταν εργαζόμαστε το κάνουμε διότι κερδίζουμε σε υλικό και ψυχικό επίπεδο (χρήματα, απόλαυση εργασίας, κλπ), όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο κερδίζουμε σε πνευματικό επίπεδο, όταν προσφέρουμε στον συνάνθρωπο ή κάνουμε μία δωρεά κερδίζουμε σε ψυχικό επίπεδο (ικανοποίηση προσφοράς), όταν αγοράζουμε οποιοδήποτε αγαθό ή υπηρεσία το κάνουμε διότι κάτι κερδίζουμε από αυτό.

Κέρδος: μια τόσο ταλαιπωρημένη έννοια

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η συζήτηση περί των πολυπόθητων επενδύσεων, που επειγόντως χρειάζεται η ελληνική οικονομία προκειμένου να ανακάμψει μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, είναι τελευταία στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου

Δουλεύουμε νυχθημερόν για όλα αυτά. Και όχι μόνο για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ακόμη και για επενδύσεις της τάξης των 300 χιλιάδων ευρώ. Για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες μια επένδυση ενός τέτοιου μεγέθους μπορεί να είναι το όνειρο της ζωής τους.

Όρος εθνικής επιβίωσης η προσέλκυση επενδύσεων

Από: EBR | Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Ελλάδα έχει τεθεί σε τροχιά αλλαγών για να γίνει μια επιχειρηματικά φιλική χώρα

Οι ηττημένες πολιτικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται και κινητοποιούν πολιτικά τα οργανωμένα συμφέροντα που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.

Γοργοί ρυθμοί στην οικονομία

Από: EBR | Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η σημασία της διάστασης του χρόνου είναι καθοριστική για όλα τα έμβια όντα, τα οποία έχουν αρχή, ανάπτυξη, φθορά και τέλος. Στις ανθρώπινες προσπάθειες, σε όλους σχεδόν τους τομείς υπεισέρχεται με διάφορους τρόπους ο παράγων ’"χρόνος"

Η χώρα ξέφυγε από την επίσημη χρεοκοπία, στραπατσαρίστηκε πολλαπλά και άσχημα, δεν έχει τους βαθμούς ελευθερίας που είχε στην προ-κρίσης εποχή για να ασκήσει πολιτική, πολλές μορφές πολιτικής δεν είναι επιλέξιμες γιατί ανήκαν στους γενεσιουργούς παράγοντες της κρίσης, το κατά κεφαλή ΑΈΠ της έχει μειωθεί από το 85,2% (2009) στο 62,8% του μέσου όρου της Έ.Έ. (2018), ξεπερνώντας μόνο την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

Η κρίσιμη δεκαετία 2020-2030

Από: EBR | Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Στη δεκαετία 2009-2019 παίχτηκε το έργο της κατάρρευσης των στερεότυπων με τα οποία πορεύτηκε η χώρα πριν και μέσα στην κρίση. Τουλάχιστον για όσους μπορούσαν να σκεφτούν. Σήμερα, βρισκόμαστε σε συνθήκες μετάβασης από ‘τα κάτω’ προς την εμπέδωση μιας νέας, καλύτερης, αφετηρίας

Οι περισσότερες εταιρείες, ειδικά εκείνες που δραστηριοποιούνται στις προηγμένες οικονομίες, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η ζωή έχει τρεις φάσεις, την περίοδο της εκπαίδευσης την περίοδο της πλήρους απασχόλησης και στη συνέχεια τη συνταξιοδότηση, περίπου στην ηλικία των 65 ετών. Αυτή είναι η δομή της ζωής που προέκυψε στις προηγμένες οικονομίες του 20ου αιώνα και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει και τις σημερινές θεωρήσεις για το εργασιακό περιβάλλον.

Οι εταιρίες, η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής και οι ριζικές αλλαγές

Από: Athanase Papandropoulos | Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει η άνοδος του προσδόκιμου ζωής;

Έχουν διατυπωθεί διάφορες εξηγήσεις. Μία είναι η ελάττωση των κύκλων των αποθεμάτων στη μεταποίηση: η χρήση άμεσων (just-in-time) τεχνικών έχει μειώσει την ανάγκη προσαρμογής των αποθεμάτων. Μια άλλη είναι η μεταστροφή της οικονομίας προς τις υπηρεσίες.

Οι υφέσεις γίνονται πιο σπάνιες αλλά και... πιο τρομακτικές

Από: EBR | Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019

Η σπίθα που θα προκαλέσει την επόμενη οικονομική κάμψη πιθανότατα θα προέλθει από απρόβλεπτη χρηματοοικονομική κρίση. Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και οι προφήτες δεινών

Κι ερχόμαστε τώρα στην ερώτηση: Μήπως έχετε ρίξει καμία ματιά στις αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ τελευταία;

Παίζουν με την παγκόσμια φούσκα χρέους

Από: Athanase Papandropoulos | Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

Σε ένα εξόχως ενδιαφέρον άρθρο του στο euro2day o dr Money γράφει τα ακόλουθα, υπό τον τίτλο ότι η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Γνώμη

Προτιμότερο ένα πρακτικό παρά ένα επιτελικό κράτος

Από: EBR

H Ελλάδα είναι μια μικρή χωρά αλλά με πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Μία σχετικά καλή διακυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη με δημιουργικό και πρακτικό μυαλό εύκολα φέρνουν τα κάτω πάνω

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δίκαιη φορολόγηση: η ΕΕ επικαιροποιεί τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Δίκαιη φορολόγηση: η ΕΕ επικαιροποιεί τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ επικαιροποίησαν σήμερα τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οικονομία

Τα φθηνά χέρια του μέλλοντος

Τα φθηνά  χέρια του μέλλοντος

Οι οικονομολόγοι πρέπει να κοιτάμε τις τσάντες με τα ψώνια των καταναλωτών, να ρωτάμε τον μηχανικό, τον δικηγόρο, τον επαγγελματία τι εισπράττουν και όχι μόνο να αναλύουμε τα οριακά ποσοστά μεταβολών σε οικονομικούς δείκτες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron