Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Άτυπος συνασπισμός άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς για την διάλυση της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014. Ποιος ρόλος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα υπάρξει στην Ευρώπη ολομέτωπη φαιοκόκκινη ιδεολογική επίθεση, απέναντι στην οποίαν οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις αποτελούν –δυστυχώς– ισχνή μειονότητα.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα υπάρξει στην Ευρώπη ολομέτωπη φαιοκόκκινη ιδεολογική επίθεση, απέναντι στην οποίαν οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις αποτελούν –δυστυχώς– ισχνή μειονότητα.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Με αφετηρία το Λονδίνο και το Παρίσι η άκρα αριστερά περνά στην αντεπίθεση, με στόχο, όπως απροκάλυπτα δηλώνουν οι εκπρόσωποί της, την διάλυση της Ευρώπης. Αυτό είναι και το αντικείμενο ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε ταυτοχρόνως στις δύο πρωτεύουσες, με τίτλο «Να Τελειώνουμε με την Ευρώπη». Συγγραφείς του είναι ο 35χρονος Γάλλος οικονομολόγος Σεντρίκ Ντυράν και οι δικοί μας καθηγητές Κ. Λαπαβίτσας και Στ. Κουβελάκης, φιλικά προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γάλλος συγγραφέας, χωρίς περιστροφές, χαρακτηρίζοντας τις ευρωπαϊκές θεσμικές δομές «ταξικές» και φιλικές προς μία μονομερή «συσσώρευση» κεφαλαίου, στην ουσία προτείνει την κατάργησή τους. Συνιστά, έτσι, την επιστροφή στην κυριαρχία του «εθνικού κράτους», το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι πιο δημοκρατικό και πιο κοντά στις λαϊκές τάξεις. Ο Σ. Ντυράν θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση απετέλεσε μία «προληπτική αντεπανάσταση», στόχος της οποίας ήταν και είναι η διεύρυνση των ελευθεριών του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των δυνατοτήτων παρέμβασης των ευρωπαϊκών λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Ντυράν και οι άλλοι συγγραφείς του βιβλίου θεωρούν «αναχρονιστική» την σημερινή πολιτική οργάνωση της Ευρώπης, ενισχυτική του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και απομακρυσμένη από τους λαούς, οι οποίοι όλο και περισσότερο ωθούνται προς την περιθωριοποίηση. Από την πλευρά τους, οι Κ.Λαπαβίτσας και Στ.Κουβελάκης –αγγλοτραφείς καθηγητές– επιδίδονται στον γνωστό επίπεδο αντιγερμανισμό, αποδίδοντας έτσι τα ολέθρια λάθη του ευρωπαϊκού Νότου στην γερμανική πολιτική του σκληρού ευρώ. Προτείνουν την έξοδο των χωρών της περιφέρειας από την ευρωζώνη, με στόχο την μετέπειτα δημιουργία μιας «αριστερής» ευρωζώνης, ευνοϊκότερης προς τα πιο αδύναμα ευρωπαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι, από τις παραπάνω θέσεις και απόψεις, δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου και οι προτάσεις της γαλλικής άκρα δεξιάς, ήτοι του Εθνικού Μετώπου της κυρίας Μαρίν Λεπέν. Αν η πρόεδρός του δεν έδινε και ρατσιστικό χρώμα στον πολιτικό της λόγο, τότε οι θέσεις της θα ήταν ταυτόσημες με τις θέσεις της τροτσκίζουσας άκρας αριστεράς.

Στην Ελλάδα, τις θέσεις της γαλλικής άκρας αριστεράς επεξεργάζεται ο σύμβουλος του κ. Αλ. Τσίπρα και καθηγητής-οικονομολόγος κ. Γιάννης Μηλιός, βουλευτής, ο οποίος είναι και πρώην εκδότης του θεωρητικού ακροαριστερού περιοδικού «Θέσεις». Ο κ. Γ. Μηλιός θεωρεί ότι οι θέσεις που εκφράζονται στο προαναφερόμενο βιβλίο μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά ενόψει των ευρωεκλογών και να αποτελέσουν ταυτοχρόνως και εύπεπτη «τροφή» για σκέψη για τους νέους και δήθεν «σκεπτόμενους» οπαδούς του.

Εξάλλου, ορισμένες από τις πιο πάνω αντιλήψεις για την Ευρώπη προβάλλονται και από τις σελίδες της κυριακάτικης Αυγής –η οποία έχει επίσης συνεργασία και με την γαλλική τριτοκοσμικού προσανατολισμού «νεοκομμουνιστική» εφημερίδα Monde Diplomatique.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα υπάρξει στην Ευρώπη ολομέτωπη φαιοκόκκινη ιδεολογική επίθεση, απέναντι στην οποίαν οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις αποτελούν –δυστυχώς– ισχνή μειονότητα.

Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, όπου στις ευρωεκλογές το φαιοκόκκινο μέτωπο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό έως και 65%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης που θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2-3 φιλοναζί ευρωβουλευτές.

Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει πρωτοτυπία, δεδομένου ότι από το 1981 εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο και το μοναδικό σταλινικό κόμμα της Ευρώπης, το ελληνικό ΚΚΕ. Με την Χρυσή Αυγή απλώς ο κύκλος θα κλείσει.

Γνώμη

Η Ν.Δ. και η μεσότητα του Αριστοτέλη

Από: EBR

Την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ. την ξεκίνησε ο ιδρυτής της. Έτσι, η Ν.Δ. έγινε κόμμα συγκατοίκησης της παραδοσιακής Δεξιάς, των (κεντρώων) φιλελεύθερων και κάποιων ακροδεξιών

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συζητά με την Κίνα για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγεία, εκφράζοντας ανησυχίες για συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οικονομία

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η άνοδος των σιτηρών και το ψωμί

Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια έρχεται κάπως όψιμα, με δεδομένο ότι εγκαίρως, εδώ και καιρό, έχουμε αναφερθεί στο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, πετρέλαιο, φρούτα, πρόβειο γάλα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2021. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron