Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Άτυπος συνασπισμός άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς για την διάλυση της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014. Ποιος ρόλος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

μέγεθος [–] [+]

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Με αφετηρία το Λονδίνο και το Παρίσι η άκρα αριστερά περνά στην αντεπίθεση, με στόχο, όπως απροκάλυπτα δηλώνουν οι εκπρόσωποί της, την διάλυση της Ευρώπης. Αυτό είναι και το αντικείμενο ενός βιβλίου που κυκλοφόρησε ταυτοχρόνως στις δύο πρωτεύουσες, με τίτλο «Να Τελειώνουμε με την Ευρώπη». Συγγραφείς του είναι ο 35χρονος Γάλλος οικονομολόγος Σεντρίκ Ντυράν και οι δικοί μας καθηγητές Κ. Λαπαβίτσας και Στ. Κουβελάκης, φιλικά προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γάλλος συγγραφέας, χωρίς περιστροφές, χαρακτηρίζοντας τις ευρωπαϊκές θεσμικές δομές «ταξικές» και φιλικές προς μία μονομερή «συσσώρευση» κεφαλαίου, στην ουσία προτείνει την κατάργησή τους. Συνιστά, έτσι, την επιστροφή στην κυριαρχία του «εθνικού κράτους», το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι πιο δημοκρατικό και πιο κοντά στις λαϊκές τάξεις. Ο Σ. Ντυράν θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση απετέλεσε μία «προληπτική αντεπανάσταση», στόχος της οποίας ήταν και είναι η διεύρυνση των ελευθεριών του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη αποδυνάμωση των δυνατοτήτων παρέμβασης των ευρωπαϊκών λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Ντυράν και οι άλλοι συγγραφείς του βιβλίου θεωρούν «αναχρονιστική» την σημερινή πολιτική οργάνωση της Ευρώπης, ενισχυτική του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και απομακρυσμένη από τους λαούς, οι οποίοι όλο και περισσότερο ωθούνται προς την περιθωριοποίηση. Από την πλευρά τους, οι Κ.Λαπαβίτσας και Στ.Κουβελάκης –αγγλοτραφείς καθηγητές– επιδίδονται στον γνωστό επίπεδο αντιγερμανισμό, αποδίδοντας έτσι τα ολέθρια λάθη του ευρωπαϊκού Νότου στην γερμανική πολιτική του σκληρού ευρώ. Προτείνουν την έξοδο των χωρών της περιφέρειας από την ευρωζώνη, με στόχο την μετέπειτα δημιουργία μιας «αριστερής» ευρωζώνης, ευνοϊκότερης προς τα πιο αδύναμα ευρωπαϊκά κοινωνικά στρώματα.

Σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι, από τις παραπάνω θέσεις και απόψεις, δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου και οι προτάσεις της γαλλικής άκρα δεξιάς, ήτοι του Εθνικού Μετώπου της κυρίας Μαρίν Λεπέν. Αν η πρόεδρός του δεν έδινε και ρατσιστικό χρώμα στον πολιτικό της λόγο, τότε οι θέσεις της θα ήταν ταυτόσημες με τις θέσεις της τροτσκίζουσας άκρας αριστεράς.

Στην Ελλάδα, τις θέσεις της γαλλικής άκρας αριστεράς επεξεργάζεται ο σύμβουλος του κ. Αλ. Τσίπρα και καθηγητής-οικονομολόγος κ. Γιάννης Μηλιός, βουλευτής, ο οποίος είναι και πρώην εκδότης του θεωρητικού ακροαριστερού περιοδικού «Θέσεις». Ο κ. Γ. Μηλιός θεωρεί ότι οι θέσεις που εκφράζονται στο προαναφερόμενο βιβλίο μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά ενόψει των ευρωεκλογών και να αποτελέσουν ταυτοχρόνως και εύπεπτη «τροφή» για σκέψη για τους νέους και δήθεν «σκεπτόμενους» οπαδούς του.

Εξάλλου, ορισμένες από τις πιο πάνω αντιλήψεις για την Ευρώπη προβάλλονται και από τις σελίδες της κυριακάτικης Αυγής –η οποία έχει επίσης συνεργασία και με την γαλλική τριτοκοσμικού προσανατολισμού «νεοκομμουνιστική» εφημερίδα Monde Diplomatique.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα υπάρξει στην Ευρώπη ολομέτωπη φαιοκόκκινη ιδεολογική επίθεση, απέναντι στην οποίαν οι φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις αποτελούν –δυστυχώς– ισχνή μειονότητα.

Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, όπου στις ευρωεκλογές το φαιοκόκκινο μέτωπο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό έως και 65%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης που θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2-3 φιλοναζί ευρωβουλευτές.

Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει πρωτοτυπία, δεδομένου ότι από το 1981 εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο και το μοναδικό σταλινικό κόμμα της Ευρώπης, το ελληνικό ΚΚΕ. Με την Χρυσή Αυγή απλώς ο κύκλος θα κλείσει.

Ευρώπη

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τριπλό εμπορικό σοκ

Εν μέσω των διασταυρούμενων εμπορικών πυρών ΗΠΑ-Κίνας η ΕΕ, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο άτακτου Brexit. Η στάση της Γερμανίας και τι μπορεί να θωρακίσει τη Γηραιά Ηπειρο

Οικονομία

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

Η Ελβετία για ακόμη μια φορά κατέχει την πρώτη θέση στον πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας - έναν τίτλο που κατέχει από το 2011

Γνώμη

Το γερμανικό «λαχάνιασμα»

Από: Athanase Papandropoulos

Οι γερμανικές εξαγωγές υποχωρούν, η βιομηχανική παραγωγή είναι στάσιμη, οι επιχειρήσεις ανησυχούν και ο λαϊκισμός παραμονεύει στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)