Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η κλιματική κρίση επιταχύνει τον κύκλο του νερού, όπως αποκαλύπτουν τα δορυφορικά δεδομένα

Η κλιματική κρίση κάνει τον κύκλο του νερού να περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022

Η κλιματική κρίση επιταχύνει φυσικά αυτή τη διαδικασία, επειδή οι θερμότερες θερμοκρασίες προκαλούν ταχύτερη εξάτμιση του νερού.
Η κλιματική κρίση επιταχύνει φυσικά αυτή τη διαδικασία, επειδή οι θερμότερες θερμοκρασίες προκαλούν ταχύτερη εξάτμιση του νερού.

της Olivia Rosane*

Η κλιματική κρίση κάνει τον κύκλο του νερού να περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports τον περασμένο μήνα βρήκε δορυφορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κύκλος του νερού επιταχύνεται, καθώς το γλυκό νερό των ωκεανών γίνεται πιο φρέσκο και το αλμυρό νερό των ωκεανών γίνεται πιο αλμυρό.

Επιπτώσεις ενός επιταχυνόμενου κύκλου του νερού

«Η επιτάχυνση του κύκλου του νερού έχει επιπτώσεις τόσο στον ωκεανό όσο και στην ήπειρο, όπου οι καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο έντονες», δήλωσε σε δελτίο τύπου η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Estrella Olmedo του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) στη Βαρκελώνη.

Ο κύκλος του νερού είναι ο όρος για το πώς το νερό αρχικά εξατμίζεται από τη Γη, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα για να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια πέφτει ξανά ως βροχή ή χιόνι, όπως εξηγεί η NASA. Η κλιματική κρίση επιταχύνει φυσικά αυτή τη διαδικασία, επειδή οι θερμότερες θερμοκρασίες προκαλούν ταχύτερη εξάτμιση του νερού, εξηγεί το δελτίο Τύπου.

Είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν η διαδικασία αυτή επιταχύνεται με τη μέτρηση της αλατότητας του επιφανειακού νερού των ωκεανών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μέρος του νερού των ωκεανών γίνεται πιο αλμυρό καθώς το γλυκό νερό εξατμίζεται, ενώ το ήδη πιο φρέσκο νερό αραιώνεται περαιτέρω από τις έντονες βροχοπτώσεις, εξηγεί το ScienceAlert. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μετρηθεί αυτό με τις ωκεάνιες σημαδούρες, επειδή τείνουν να μετρούν το νερό λίγο κάτω από την επιφάνεια. Οι δορυφόροι, ωστόσο, μετρούν στην επιφάνεια και μπορούν να παρέχουν μια σταθερή ροή δεδομένων από όλα τα μέρη του ωκεανού, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή την κατάσταση, σύμφωνα με τη μελέτη και το δελτίο τύπου.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία της χρήσης δορυφόρων για την αποκάλυψη κρίσιμων αλλαγών στις ροές ωκεανών-ατμόσφαιρας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα κλιματικά μοντέλα έχουν προβλέψει ότι ο κύκλος του νερού θα μπορούσε να ενταθεί κατά επτά τοις εκατό για κάθε βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι υγρές περιοχές θα γίνουν επτά τοις εκατό πιο υγρές και οι ξηρές περιοχές επτά τοις εκατό πιο ξηρές, αναφέρει το ScienceAlert.

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ισχυρές καταιγίδες και η ξηρασία, ένας ταχύτερος κύκλος του νερού θα μπορούσε να συμβάλει στο λιώσιμο των πολικών πάγων.

«Αυτή η υψηλότερη ποσότητα νερού που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την αύξηση των βροχοπτώσεων που ανιχνεύονται σε ορισμένες πολικές περιοχές, όπου το γεγονός ότι βρέχει αντί να χιονίζει επιταχύνει το λιώσιμο», δήλωσε ο Olmedo στο δελτίο τύπου.

Οι αλλαγές στον κύκλο του νερού θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τη μείωση του ανέμου σε ορισμένα τμήματα του ωκεανού.

«Όπου ο άνεμος δεν είναι πλέον τόσο ισχυρός, το επιφανειακό νερό θερμαίνεται, αλλά δεν ανταλλάσσει θερμότητα με το νερό από κάτω, επιτρέποντας στην επιφάνεια να γίνει πιο αλμυρή από τα χαμηλότερα στρώματα και επιτρέποντας την παρατήρηση του φαινομένου της εξάτμισης με δορυφορικές μετρήσεις», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο συν-συγγραφέας της μελέτης Antonio Turiel, επίσης του ICM.

*Ανεξάρτητη Δημοσιογράφος, Ecowatch

**πρώτη δημοσίευση: www.weforum.org 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron