Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

1 στις 3 συμφωνίες Ε&Σ στην Ελλάδα αφορά εταιρείες τεχνολογίας

Πρωταγωνιστής των επιχειρηματικών εξελίξεων στην Ελλάδα αναδείχθηκε - και - το 2021 ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Τεχνολογίας (ΤΜΤ)

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022

Πρωταγωνιστής ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας: αντιπροσώπευε το 26,8% της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2021.
Πρωταγωνιστής ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας: αντιπροσώπευε το 26,8% της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2021.

της Νατάσας Φραγκούλη

Πρωταγωνιστής των επιχειρηματικών εξελίξεων στην Ελλάδα αναδείχθηκε - και - το 2021 ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Τεχνολογίας (ΤΜΤ). Σχεδόν 1 στις 3 επιχειρηματικές συμφωνίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ), που έγιναν στη χώρα το περασμένο έτος, αφορούσε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της PwC, έγιναν το 2021, 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις, με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα €4,3 δισ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης των €200 εκατ. σε σύγκριση με το 2020. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 26,8% της συνολικής αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων αφορούσε τον κλάδο ΤΜΤ.

“Η άνοδος στον κλάδο των TMT υποστηρίχθηκε από τις συναλλαγές εταιρειών τεχνολογίας και νεοφυούς καινοτομίας, οι οποίες είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των ψηφιακών αναγκών που υπάρχουν την μετα-πανδημική εποχή”, τονίζει η μελέτη της PwC.

Δεύτερος επικρατέστερος κλάδος, όσον αφορά τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, ήταν αυτός των Τροφίμων και Ποτών με τις συναλλαγές να αντιστοιχούν στο 15,5% της αξίας, ακολουθούμενος από τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (15.2%) και τις Υπηρεσίες (14%).

“Το 2021 χαρακτηρίστηκε από έντονη δυναμική στο σύνολο της αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της τεχνολογίας, καθώς και αυτού των τροφίμων και ποτών, που συνολικά αντιστοιχούν σε πάνω από 40% της συνολικής αξίας των συναλλαγών”, σχολιάζει η PwC.

 

 

Χρονιά ρεκόρ και το 2022

Αναφορικά με το 2022, η μελέτη της PwC προβλέπει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους, μπορούν να ξεπεράσουν τα €6,3 δισ., με επιπλέον €2,3 δισ. να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Τεχνολογίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συνεχίσει να προσελκύει και το 2022 τα φώτα της επιχειρηματικής δημοσιότητας. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, η κινητικότητα πέριξ του κλάδου είναι έντονη, με συνολική αξία των εξαγορών του τομέα να εκτιμάται ότι θα υπερβεί το €1 δισ.

Η απόκτηση της Wind Hellas από την United Group, που ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 , με το τίμημα να ανέρχεται στην ζώνη του €1 δισ. είναι μία ενδεικτική τάση αυτής της κινητικότητας. Παράλληλα, η εξαγορά του 100% της ελληνικής start-up Accusonus, με τίμημα να προσεγγίζει τα €100 εκατ. από την αμερικανική Meta Platforms, μητρική εταιρία του Facebook, επίσης υπογραμμίζει την έντονη επιχειρηματική κινητικότητα πέριξ της τεχνολογίας.

Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mantis από τη γερμανική Ecovium έναντι €60 εκατ., η εξαγορά των εταιριών Αρχειοθήκη Α.Ε και mod IT Services GmbΗ από το EOS Capital Partners αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα. Οι υπόλοιπες έως τώρα συμφωνίες του κλάδου περιλαμβάνουν την εξαγορά της CSA από την Epsilon Net, της Logon από την Entersoft και της Regate στη Softone.

 

 

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Δύση χρειάζεται υπαρξιακά την Ελλάδα

Από: EBR

Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης. Η φράση του Κ. Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» εξελήφθη από μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης ως διαπίστωση μίας ιδιοκτησιακής σχέσης αποικιοκρατικού χαρακτήρα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Πώς μπορεί να οργανωθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου από την ΕΕ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, παρουσίασε με πολλές φανφάρες το σχέδιο REPowerEU ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027

Οικονομία

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Φραγκάκης: Στόχος να διευρύνουμε τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες

Τι είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron