Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Τα οικονομικά οφέλη από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Είναι γεγονός ότι τα πολιτικά και στρατηγικά οφέλη της χώρας μας μετά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον υπερκαλύπτουν τα δυνητικά οικονομικά οφέλη

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

«Η μακρόχρονη οικονομική κρίση, οι ολιγωρίες και αδεξιότητες των περασμένων ετών έχουν αδρανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα».
«Η μακρόχρονη οικονομική κρίση, οι ολιγωρίες και αδεξιότητες των περασμένων ετών έχουν αδρανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα».

του Ναπολέοντος Μαραβέγια

Είναι γεγονός ότι τα πολιτικά και στρατηγικά οφέλη της χώρας μας μετά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον υπερκαλύπτουν τα δυνητικά οικονομικά οφέλη. Προφανώς, το μείζον ζήτημα είναι η ενίσχυση της θέσης της χώρας μας σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία, σε μια κρίσιμη ιστορική φάση, όπου αναπτύσσονται αναθεωρητικές απόψεις στις διεθνείς σχέσεις. Όμως, και η ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μετά τη λαίλαπα της πανδημίας αποτελεί εξίσου σημαντικό στόχο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συσσωρευμένη απώλεια εισοδήματος της χώρας μας από το 2009 μέχρι το 2020 έφθασε το 30%, πράγμα που υποβάθμισε την Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 20 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο από το 2021 η χώρα μπήκε σε ταχύρρυθμη αναπτυξιακή τροχιά με καλές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα οικονομικά οφέλη συνεπώς από την αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ έχουν την ίδια σημασία με τα πολιτικά και τα στρατηγικά. Έτσι, η ανάδειξη, με αμερικανική ενίσχυση της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο τροφοδότησης με φυσικό αέριο (με τη νέα μονάδα αποθήκευσης και αεοιοποίησης του υγροποιημένου αερίου) της Βουλγαρίας και των άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί μια μεγάλης σημασίας επένδυση σε γνώση και τεχνολογία.

Παράλληλα, η προοπτική συνεργασίας της αμερικανικής Lockheed με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αν πραγματοποιηθεί και επεκταθεί, μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για την κατασκευή σύγχρονων οπλικών συστημάτων στη χώρα μας. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σημαντικός παράγοντας βελτίωσης, όχι μόνο στο στρατηγικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της μεταφοράς αμερικανικής τεχνολογίας στη χώρα μας.

Η σημαντικότερη ωστόσο ωφέλεια από τη στενότερη, στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι η δημιουργία ενός φιλικού κλίματος ασφάλειας για τους αμερικανούς επιχειρηματίες, που βλέπουν στη χώρα μας σταθερότητα και προοπτικές βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε διάφορους τομείς και τη θεωρούν αξιόπιστο εφαλτήριο προς τη Μ. Ανατολή.

Βεβαίως, από την ελληνική πλευρά δεν αρκεί η επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, η οποία δημιούργησε το κατάλληλο πλαίσιο πολλαπλών συνεργασιών, απαιτείται και η ενεργός δραστηριοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικής κοινότητας για την υλοποίηση των καλών προθέσεων και των πολιτικών διακηρύξεων.

Στο ζήτημα αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Η μακρόχρονη οικονομική κρίση, οι ολιγωρίες και αδεξιότητες των περασμένων ετών έχουν αδρανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα. Η σημερινή δύσκολη συγκυρία της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού παγκοσμίως δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο κερδοσκοπίας στην ελληνική ιδιωτική οικονομία, ούτε εφησυχασμό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης. Το «κακό» σιασιμοπληθωριστικό παρελθόν της χώρας μας δεν πρέπει να επανεμφανισθεί με νέα μορφή. Ένας ρυθμός πληθωρισμού στη χώρας μας σταθερά υψηλότερος από τον μέσο όρο πληθωρισμού της ευρωζώνης «ροκανίζει» τη διεθνή ανταγωνιστικότητά μας και μπορεί να καταστρέφει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ας μην επιστρέφουμε στα ίδια λάθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron