Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Η ΔΕΔΔΗΕ των 6000 υπαλλήλων

Δεν έχουν γίνει έλεγχοι στην οικονομική της διαχείριση από το 2011

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

«Επί δύο τουλάχιστον χρόνια καθυστερεί την ηλεκτροδότηση του έργου υδροδότησης της περιοχής του Δήμου Μάνδρας, η οποία καταστράφηκε πέρυσι από τις πυρκαγιές και από την έλλειψη νερού που το έπαιρναν τα ελικόπτερα από τριτοκοσμικές πλαστικές δεξαμενές!».
«Επί δύο τουλάχιστον χρόνια καθυστερεί την ηλεκτροδότηση του έργου υδροδότησης της περιοχής του Δήμου Μάνδρας, η οποία καταστράφηκε πέρυσι από τις πυρκαγιές και από την έλλειψη νερού που το έπαιρναν τα ελικόπτερα από τριτοκοσμικές πλαστικές δεξαμενές!».

του Δημήτρη Στεργίου

Μην εκπλαγείτε αν (ο μη γένοιτο!) δείτε κι εφέτος αυτές τις τριτοκοσμικές δεξαμενές δασοπυρόσβεσης στη φωτογραφία, που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι (από τις 16 Αυγούστου) για την κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή του απέραντου Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας (Βίλια, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλιοκούνδουρα, Αγία Σωτήρα κ.λπ.). Δηλαδή, πέρυσι, τα ελικόπτερα πυρόσβεσης δεν πήγαιναν προς τις εστίες με τις πύρινες γλώσσες αλλά … ανάποδα! Πήγαιναν στη θέση Καραούλι του Δήμου πρώτα, όπου έχουν εγκατασταθεί δεξαμενές, που γέμιζαν από δημοτικές ή ιδιωτικές υδροφόρες (παίρνουν νερό από τη Μάνδρα που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα!!!), για να ανεφοδιάζονται τα ελικόπτερα, τα οποία μετά πήγαιναν για ρίχνουν το νερό αυτό που έπαιρναν από τις δεξαμενές!

Κι όμως όλα αυτά γίνονται σε αυτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ενώ εκεί κοντά, στον εντός σχεδίου οικισμό «Πανόραμα» υπάρχει έτοιμο, από το 2018, καινούργιο, αλλά «νεκρό», δίκτυο ύδρευσης και τεράστια σύγχρονη δεξαμενή με διάσπαρτους κόκκινους κρουνούς πυρόσβεσης στην περιοχή, που καταδεικνύουν γιατί η χώρα μας είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε κόστος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών σε καμένες εκτάσεις…

Και, δυστυχώς, η ίδια διαδικασία ίσως επαναληφθεί κι εφέτος, όπως προκύπτει από την ενημέρωση στις 18 Μαίου 2022 του αντιπρόεδρου του συλλόγου «Οικιστών Πανοράματος» Κώστας Καλλιαντάς, της γραμματέως Χριστίνας Μπέκα και του μέλους, Θεόδωρου Καραντινού από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας Δημήτρη Ραφτόπουλο στα γραφεία του δήμου, αναφορικά με την υδροδότηση του οικισμού και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Από την ενημέρωση αυτή κράτησα τις ακόλουθες σημειώσεις:

Πρώτον, το έργο υδροδότησης της περιοχής μπήκε στην τελική ευθεία το 2020, δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά η καθυστέρηση λειτουργίας του οφείλεται στη ΔΕΔΔΗΕ, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασίας έγκρισης της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων!

Δεύτερον, στα δύο αυτά χρόνια (το έργο έχει ολοκληρωθεί από το 2018!) η κρατική εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ ευδόκησε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ηλεκτροδότησης μόνο δύο από τα τρία αντλιοστάσια, με του τρίτου, που είναι έτοιμο (υπάρχει και το … κτίριο!) στο Βιλιαρί ακόμα να είναι σε εκκρεμότητα! Κι όμως, ο κ. Ραφτόπουλος απέφυγε να πει αυτό που πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ πυρπολούνταν η περιοχή από τις φωτιές στα δάση, ότι δηλαδή αντιδρά στο … Δασαρχείο σαν «κράτος εν κράτει», σαν να μην υπάρχει Εκτελεστική Εξουσία στη χώρα αυτή!!!

Τρίτον, χωρίς την έγκριση της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ, όπως τόνισε ο κ. Ραφτόπουλος ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων, δηλαδή της λειτουργίας του έργου, διότι πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία ελέγχου λειτουργίας των αντλιοστασίων, η οποία απαιτεί την ύπαρξη ρεύματος για τις δοκιμές.

Τέταρτον, αναφορικά με την έναρξη των εργασιών των συνδέσεων από τον ανάδοχο, ο κ. Ραφτόπουλος ενημέρωσε ότι έχει σταλεί η σύμβαση του εργολάβου για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο εδώ και ένα μήνα, επισημαίνοντας ότι η μέγιστη προθεσμία έγκρισης της είναι δύο μήνες. Κατόπιν έγκρισης από τον Ελεγκτικό Συνέδριο, ο εργολάβος οφείλει να προσκομίσει επικαιροποημένα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υπογραφή της σύμβασης. Σημειώνεται, ότι η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι έξι μηνών.

Δηλαδή, για ένα βασικό έργο δημόσιων και κοινωνικών υποδομών, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι η υδροδότηση μιας περιοχής, για το οποίο δύο φορές έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την κατασκευή του και το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο από το 2018, έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να εγκρίνει η ΔΕΔΔΗΕ την ηλεκτροδότηση δύο εκ των τριών αναγκαίων αντλιοστασίων, να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση με τον εργολάβο για τις εσωτερικές συνδέσεις και να αναμένεται η απόφαση του για τον προσυμβατικό έλεγχο επί ακόμα έξι μήνες.

Και το εύλογο ερώτημα ενός δημότη, ενός Έλληνα πολίτη, ενός Έλληνα φορολογούμενου και ενός Έλληνα καταναλωτή – πελάτη της ΔΕΔΔΗΕ προβάλλει πελώριο: Τι έκαναν όλοι αυτοί θεσμοί, που πληρώνονται αλμυρά από τους Έλληνες πολίτες επί τρία χρόνια;

Τι κάνει η ΔΕΔΔΗΕ των 6.000 υπαλλήλων;

Και το ερώτημα αυτό αφορά κυρίως την ΑΕ «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΔΔΗΕ), η οποία κατά 51% ανήκει στο κράτος, όταν:

-Στο 2020 απασχολούσε 5.820 τακτικό προσωπικό και άλλα 500 περίπου έκτακτο!!!
-Στο 2020 προσέλαβε 158 άτομα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διαφόρων κατηγοριών.
-Στο 2020 αποχώρησαν 410 μισθωτοί με την απόφαση έγκριση χορήγησης, ως οικειοθελούς παροχής, αποζημίωσης ποσού 15.000 ευρώ στους εργαζόμενους που παραιτούνται μετά από 25ετή τουλάχιστον συνολική συνεχή υπηρεσία στον Όμιλο ΔΕΗ, ανεξαρτήτως της συγκατάθεσης της εταιρείας..
-Δίνεται ως κίνητρο αποχώρησης το καθαρό ποσό των 20.000 ευρών για αποχώρηση άλλων 289 ατόμων, όπως εκτιμάτο, για το 2021
-Εξακολουθεί (για τους άλλους θνητούς στον ιδιωτικό κυρίως τομέα έχουν καταργηθεί τέτοιες παροχές ή κοινωνικές επιβαρύνσεις) να ισχύει το ειδικό τιμολόγιο του προσωπικού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσό που να μην υπερβαίνει το 30%!
- Οι αμοιβές εκτελεστικών μελών το 2020 ανήλθαν σε 134,3 εκατ. ευρώ.
- Οι αμοιβές μη εκτελεστικών μελών σε 154,0 εκατ. ευρώ
- Οι αποζημιώσεις/έκτακτες αμοιβές σε 54,6 εκατ. ευρώ.
-Οι εργοδοτικές εισφορές σε 64,3 εκατ. ευρώ
-Οι αμοιβές γενικών διευθυντών: τακτικές αποδοχές σε 325,7 εκατ. ευρώ, αποζημιώσεις – έκτακτες αμοιβές σε 140,1 εκατ. ευρώ, εργοδοτικές εισφορές σε 99,2 εκατ. ευρώ.
-Οι αμοιβές προσωπικού σε 280,4 εκατ. ευρώ
-Οι έλεγχοι των ετήσιων οικονομικών ετήσιων έχουν σταματήσει το 2011 (γιατί; Διότι είναι κρατική εταιρεία;), ενώ ακόμα δεν έχει αναρτηθεί η ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Ανάπτυξη ίσον μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία κατέκτησε σημαντικούς στόχους τα τελευταία χρόνια

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron