Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Το ελληνικό επιχειρείν στο πλευρό της Ουκρανίας

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και άλλα επικοινωνιακά παρόμοια, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους ανθρώπους της Ουκρανίας

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Το ελληνικό επιχειρείν συνεπώς, δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχο στα δράματα που προκαλεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη, 77 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945).
Το ελληνικό επιχειρείν συνεπώς, δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχο στα δράματα που προκαλεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη, 77 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945).

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Για το ελληνικό επιχειρείν, το σοβαρό και υπεύθυνο βέβαια, ο άνθρωπος δεν είναι μια λέξη κενή περιεχομένου. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει και αυτό το διακρίνει κανείς σε πολλές περιπτώσεις. Το ελληνικό επιχειρείν συνεπώς, δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχο στα δράματα που προκαλεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη, 77 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945).

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός. Αποτελεί πρόκληση για το ελληνικό επιχειρείν. Πολλές ελληνικές εταιρείες το αποδεικνύουν. Μέσω της παροχής ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων, ρούχων και χρημάτων με τη μορφή δωρεάς, προσπαθούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα.

Το efood, μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης Love Delivered, στηρίζει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με στόχο να ενισχύσει τις δράσεις που αναλαμβάνει ο οργανισμός για την προστασία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Όλες οι δωρεές που πραγματοποιούνται μέσα από τις παραγγελίες των χρηστών του efood θα δοθούν για την ενίσχυση των οικογενειών και των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι χρήστες της πλατφόρμας του efood μπορούν κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας τους να κάνουν δωρεά 1 ευρώ, προσφέροντας οικονομική βοήθεια, που θα μετατραπεί σε είδη και υπηρεσίες για την κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων. Μάλιστα, η efood έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει όλες τις δωρεές των χρηστών.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Wolt δημιούργησε έναν ειδικό χώρο στην εφαρμογή της όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν μια δωρεά από 5 έως 50 ευρώ, θέλοντας να διευκολύνει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ανθρωπιστική κρίση της Ουκρανίας. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα μεταφερθεί από τη Wolt στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός, συνδράμοντας τους πληγέντες σε όλη τη χώρα. Με τη σειρά της η l’artigiano προχωρά στη στήριξη του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο πλαίσιο των ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης "Share the Love", δίνοντας στο Κοινό τη δυνατότητα να προσφέρει το ποσό της επιλογής του (0,50 - 1 - 2 ευρώ) μέσα από κάθε παραγγελία από το site και το app της εταιρείας. Μετά το πέρας της πρωτοβουλίας. n tartigiano δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί.

Αξιοσημείωτος είναι και ο ρόλος των ταχυδρομικών φορέων

Ο όμιλος Ελληνικών Ταχυδρομείων συμμετείχε στην Εκστρατεία Συγκέντρωσης Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τα παιδιά της Ουκρανίας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μέχρι τις 11 Μαρτίου, τα καταστήματα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier σε όλη τη χώρα δέχονταν δωρεάν δέματα βάρους έως 20 κιλών. Ταυτόχρονα, η ACS, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Οι Γιατροί του Κόσμου», απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα να συγκεντρώσουν στο δίκτυο των καταστημάτων της συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα μακράς διάρκειας και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στο ίδιο πλαίσιο, το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση και ανάπτυξη εναλλακτικών ταχυδρομικών λύσεων που θα βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό, ενώ προτρέπει όλους τους ταχυδρομικούς φορείς στην Ευρώπη να αναλάβουν περαιτέρω δράση. Για το λόγο αυτό, το ERGP καλεί τους ταχυδρομικούς φορείς να μειώσουν ή να καταργήσουν τα τέλη που χρεώνουν για την αποστολή δεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεμονωμένων ταχυδρομικών αντικειμένων τα οποία περιέχουν φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Βοήθεια κάθε είδους

Με τη σειρά του και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, ο Όμιλος Εύρηκα προσέφερε αντιβακτηριδιακά - απολυμαντικά προϊόντα αξίας 50.000 ευρώ στους πολίτες της Ουκρανίας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους προκειμένου να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ακόμα, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, συνεχίζοντας τις ενέργειες αλληλεγγύης και έμπρακτης υποστήριξης των ανθρώπων που πλήττονται καθημερινά από τον συνεχίζει πόλεμο στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΕΒ) προς τα μέλη του σε συνεργασία με τους «Φαρμακοποιούς του Κόσμου». τΟ Ουκρανικό Προξενείο και με την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων του, κατάφερε να συγκεντρώσει και να στείλει μια μεγάλη ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης.

Συμμετέχοντας στη σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου. Υγείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) απέστειλε περισσότερες από 250.000 συσκευασίες φαρμάκων πρώτης γραμμής για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων στην Ουκρανία Τα φάρμακα που απεστάλησαν είναι αντιικά, αντιβιοτικά αναλγητικά, αντισηψίας, αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη καρδιολογικά, ηλεκτρολύτες και διάφορα αναλώσιμα Επιπρόσθετα, η Agrino, σε συνεργασία με το ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων, προσέφερε 2 τόνους φασόλια γίγαντες που ισοδυναμούν με 20.000 μερίδες, στους πληγέντες κατοίκου της Ουκρανίας, αποτελώντας κρίκο μιας ευρύτερης ανθρωπιστικής αλυσίδας. Ειδικότερα, διέθεσε τη σημαντική αυτή ποσότητα, η οποία προορίζεται για την περιοχή των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη.

Αντίστοιχα, ο κ. Πίττας, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού και πρόεδρος της Αττική-Πίττας, απηύθυνε πρόσκληση εθελοντικής συνεισφοράς προς τα μέλη της Οργάνωσης, και έτσι συγκεντρώθηκαν συνολικά τρεις τόνοι μέλι, με το μέλι Αττική να συνεισφέρει σημαντικά στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Άλλη μια εταιρεία που στηρίζει έμπρακτα τον ουκρανικό λαό είναι η Generati. Ειδικότερα, η ασφαλιστική ανακοίνωσε το κλείσιμο των υπηρεσιών της στη Μόσχα, την παραίτησή της από τις θέσεις που κατέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ρωσικής ασφαλιστικής εταιρείας Ingosstrakh -στην οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο επενδύσεων ύψους 38,5%- και το κλείσιμο της Europ Assistance, που δραστηριοποιείται στη χώρα. Μάλιστα, προχώρησε στη δημιουργία Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης, μέσω του οποίου προσφέρει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων και ταυτόχρονα πραγματοποίησε και δωρεά προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σημαντική είναι και η προσφορά της TUV AUSTRIA Hellas που σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έστειλε βρεφικά γάλατα & κρέμες καθώς και είδη υγιεινής, ενώ και η Eurocert ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του οργανισμού συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», απέστειλε φάρμακα για την άμεση φροντίδα του εκτοπισμένου άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας. Στο ίδιο πλαίσιο η Pharmathen προσέφερε απευθείας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και τρόφιμα. Αξίζει να αναφερθεί και η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ το οποίο και διανεμηθεί σε πληγέντες της ρωσικής εισβολής.

?Ομαλή ένταξη των προσφύγων

Όπως είναι φυσικό, η επόμενη μέρα των «ξεριζωμένων» απασχολεί τις επιχειρήσεις. Η πρόεδρος και CEO των φαρμακοβιομηχανιών Uni-Pharma & InterMed και πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, Ιουλία Τσέτη, μαζί με την αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin, δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν από κοινού δράσεις με στόχο τόσο τη βοήθεια των προσφύγων, όσο και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, τους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Στην ίδια γραμμή. η Coco-Mat ενώνει τις δυνάμεις της με το Ουκρανικό Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της ουκρανικής πρεσβείας της Ελλάδας και της ουκρανικής διασποράς στην χώρα, προσφέροντας φιλοξενία και θέσεις απασχόλησης σε ανθρώπους που καταφθάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες και ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης. Αφουγκραζόμενη το πρόβλημα το οποίο όλο και μεγιστοποιείται και κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», η bwin αποφάσισε να συνεισφέρει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός σύγχρονου ξενώνα φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες /ή τις συνοδούς τους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron