Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Πληθωρισμός και πόλεμος «φρενάρουν» την αγορά τεχνολογίας στην Ευρώπη

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αρχίζει να έχει ο υψηλός πληθωρισμός, που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022

Αυξημένη, στο μεταξύ, θα παραμείνει και η ζήτηση υποδομών και υπηρεσιών cloud, καθώς προχωρά η διαδικασία μετάβασης στο cloud.
Αυξημένη, στο μεταξύ, θα παραμείνει και η ζήτηση υποδομών και υπηρεσιών cloud, καθώς προχωρά η διαδικασία μετάβασης στο cloud.

της Νατάσας Φραγκούλη

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αρχίζει να έχει ο υψηλός πληθωρισμός, που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο.

Παρά το δυσμενές κλίμα, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη αναμένεται να διευρυνθεί το 2022, με την αξία της να αυξάνεται κατά 3,5% και να ξεπερνά το ορόσημο του 1δισ.ευρώ. Αν και η αγορά θα διατηρήσει φέτος θετικό πρόσημο, η ανάπτυξη υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης που είχε επιτευχθεί το 2021, όταν η αξία της αγοράς τεχνολογίας ενισχύθηκε με -σχεδόν- διπλάσιο ρυθμό, 6,9%.

Σύμφωνα με το νέο “Worldwide Black Book: Live Edition” της International Data Corporation (IDC), το μεγαλύτερο «βαρίδιο» για τον κλάδο κατά το τρέχον έτος θα είναι η κατηγορία των συσκευών, η οποία αναμένεται και τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων. Ενώ η συνολική ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ θα αναπτυχθεί, η κακή απόδοση στις πωλήσεις συσκευών θα συγκρατήσει τον κλάδο από μια πιο δυναμική ανάπτυξη.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τιμών ενέργειας, καθώς και το αυξανόμενο κόστος ζωής, θα οδηγήσουν σε μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet από πλευράς καταναλωτών.

Ο ρόλος του πολέμου

Την ίδια στιγμή, άλλα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με τα lockdowns στην Κίνα, καθώς και το υψηλό κόστος μεταφοράς, επίσης περιορίζουν την ανάπτυξη στην αγορά των συσκευών και στη συνολική αγορά ΤΠΕ τουλάχιστον για φέτος.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης προκαλεί ελλείψεις και επηρεάζει την τα προϊόντα στην κατηγορία των συσκευών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις συσκευών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) αναμένεται να μειωθούν με διψήφιο ποσοστό φέτος.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID, οι καταναλωτές δαπανούσαν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε συσκευές. Στην περίοδο μετά την πανδημία, ωστόσο, παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά των συσκευών» αναφέρει η IDC.

Εξαίρεση το λογισμικό

Σε ό,τι αφορά στις άλλες κατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ, το λογισμικό θα είναι και φέτος ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου. Ειδικότερα, παρά τις αναμενόμενες αρνητικές τάσεις στις αγορές λογισμικού τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, οι συνολικές δαπάνες για λογισμικό στην Ευρώπη θα παραμείνουν σχετικά σταθερές τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται επίσης να αυξηθεί ως μέρος των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιπρόσθετα, η σημασία των λύσεων ασφαλείας θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με την αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών, τη διαχείριση διαδικασιών συμβάντων και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυξημένη, στο μεταξύ, θα παραμείνει και η ζήτηση υποδομών και υπηρεσιών cloud, καθώς προχωρά η διαδικασία μετάβασης στο cloud. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμη και η αγορά της Ρωσίας θα κινηθεί ανοδικά σε αυτό τον τομέα.

Η ισχυρή ανάπτυξη στη Ρωσία θα υποστηριχθεί από τοπικούς παρόχους υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν πρόκληση λόγω έλλειψης υποδομής και επαρκών διακομιστών για τον εξοπλισμό των κέντρων δεδομένων τους.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron