Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Παπαλεξόπουλος: Χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη από κράτος και επιχειρήσεις

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022

Ο  Πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι σήμερα το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων -η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι σήμερα το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων -η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές.

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «είναι μικρή παρηγοριά ότι αυτή τη φορά τα αιτία της κρίσης (όπως και της πανδημίας) είναι εξωγενή, με κύρια αφετηρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι οι επιπτώσεις της δεν αφορούν ασύμμετρα την Ελλάδα».

Όπως τόνισε όμως τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και πρώτων υλών που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που πλήττουν καίρια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής, αλλά και γενικά της ευρωπαϊκής, παραγωγής να υποχωρεί, την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική να απειλείται, και με τις δημοσιονομικές αντοχές μας να δοκιμάζονται εκ νέου.

Για αυτό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα» και επέμεινε ότι «η έμφαση στο πως μπορούμε να μεγαλώσουμε την πίτα μπορεί να τονώσει την πληγωμένη μας συλλογική αυτοπεποίθηση, να μας δώσει νέα πνοή, να μας βοηθήσει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Για αυτό όπως τόνισε στον ΣΕΒ «πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης μιας ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής και αναπτυξιακής ατζέντας».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαλεξόπουλος περιέγραψε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την χώρα, όπως είναι:

• η ανάδειξη ενός μικρού, αλλά ζωτικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (που από σχεδόν μηδενική κεφαλαιοποίηση πριν 10 χρόνια, σήμερα αγγίζει τα €8 δισ.), που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της χώρας να καινοτομεί,

• τα σημαντικά βήματα προσέγγισης πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,

• η έμπρακτη απόδειξη ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημοσίας διοίκησης, και των ψηφιακών υποδομών, είναι απόλυτα εφικτή,

• οι διεθνείς προβλέψεις, που είναι θετικές και το brand name της Ελλάδας που έχει βελτιωθεί θεαματικά, και

• ότι η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας.

«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα δεν ήρθε τυχαία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν μας».

Όμως σήμερα καλούμαστε να αναμετρηθούμε με πιο δύσκολους, διαχρονικούς «δαίμονες» -τόνισε χαρακτηριστικά- για αυτό και οφείλουμε να συνεχίσουμε στην πορεία οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε τα επόμενα χρόνια, βάζοντας τον πήχη πιο ψηλά, κράτος και επιχειρήσεις». Ο κ. Παπαλεξόπουλος κατέγραψε στη συνέχεια τους τομείς που χρειάζεται να γίνει συντονισμένη προσπάθεια, όπως είναι:

• στις εργοδοτικές εισφορές, που παραμένουν υψηλές, μειώνοντας τόσο το εισόδημα των εργαζόμενων, όσο και την ανταγωνιστικότητα των οργανωμένων επιχειρήσεων,

• στη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης, στην απλοποίησή της, και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η πολυνομία και οι αργοί ρυθμοί αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα, ενώ το ένστικτο για υπέρ-ρύθμιση κάθε λεπτομέρειας παραμένει πανταχού παρόν,

• Στην αδειοδότηση, όπου ενώ έχει γίνει αρκετή δουλειά βάσης, με μια ιστορικής σημασίας προσπάθεια απλοποίησης και δυνατότητας προβλέψιμης αδειοδότησης παραγωγικών επιχειρήσεων, σήμερα στην Ελλάδα λιγότερο ακόμη από το 25% της έκτασης έχει σαφώς προσδιορισμένες χρήσεις γης, και παρά το κυβερνητικό σχέδιο για το χωρικό σχεδιασμό, η υλοποίησή του έχει ακόμα δρόμο.

• Στην ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για να υλοποιηθεί ένα τόσο κρίσιμο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές σε ενεργειακά, μεταφορικά και άλλα δίκτυα και διασυνδέσεις, συνθέτουν τις κρίσιμες προϋποθέσεις και για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

• Μια κρίσιμη και επείγουσα εκκρεμότητα αφορά στις παρεμβάσεις και τις επενδύσεις εκείνες που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά ενέργειας. Πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. Η πράσινη μετάβαση επίσης θα προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος για αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής μεταβατικής περιόδου -τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος- εγείρονται πολλά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κατ΄ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα.

Αντίστοιχα, σημαντική Ευρωπαϊκή, και συνάμα Ελληνική, πρόκληση είναι και η νομοθέτηση κανόνων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, δηλαδή της μεταφοράς παραγωγής εκτός Ευρώπης σε αναζήτηση πιο χαλαρών περιβαλλοντολογικών κανόνων. Τα διλήμματα του τρίπτυχου -αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας – και ανταγωνιστικότητα της παραγωγής, προϋπήρχαν. Η κρίση όμως, άλλαξε τα δεδομένα προς το χειρότερο και η Ελλάδα, στο πλαίσιο βέβαια των ευρωπαϊκών πολιτικών, πρέπει να αναζητήσει τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης.»

Επισήμανε ότι σήμερα το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων -η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές. Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα, που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έστρεψε τη ματιά του και στο τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις τις εποχής. Όπως σημείωσε «σίγουρα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν επενδύουν όσο χρειάζεται στην καινοτομία και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ούτε όμως επενδύουν όλες οι επιχειρήσεις επαρκώς στους ανθρώπους τους.

Παράλληλα, σε όρους εταιρικής διακυβέρνησης έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε από την τυπική συμμόρφωση προς την ουσιαστική. Το ίδιο και στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην ισότητα και στην αξιοποίηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των γυναικών.

«Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε: «Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας, και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρεία οφέλη».

*πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron