Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η λύση για τον στασιμοπληθωρισμό

Μόλις δύο χρόνια μετά τον Covid-19 που προκάλεσε τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής οικονομία βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Αυτήν τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα.
Αυτήν τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα.

του Malpass David*

Μόλις δύο χρόνια μετά τον Covid-19 που προκάλεσε τη βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η διεθνής οικονομία βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο. Αυτήν τη φορά αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα. Ακόμη και αν αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο πόνος του στασιμοπληθωρισμού θα μπορούσε να επιμείνει για αρκετά χρόνια, με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος – εκτός εάν επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις της προσφοράς.

Η Covid-19 είχε επιφέρει ήδη μια σημαντική οπισθοδρόμηση στην αύξηση του εισοδήματος και στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδεινώνουν τις προκλήσεις για πολλούς από αυτούς. Αναμένεται να επιτύχουν ανάπτυξη 3,4% το 2022 – μόλις το ήμισυ του ρυθμού το 2021 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο μεταξύ 2011 και 2019. Ομοίως, η πρόβλεψη ανάπτυξης για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος το 2022 έχει υποβαθμιστεί απότομα, χάνοντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση στις προβλέψεις Ιανουαρίου.

Η μείωση του κινδύνου στασιμοπληθωρισμού θα απαιτήσει στοχευμένα μέτρα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως. Σε μια εξαιρετική εποχή αλληλεπικαλυπτόμενων παγκόσμιων κρίσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παντού θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε πέντε βασικούς τομείς.

Πρώτον, πρέπει να περιορίσουν τη ζημιά στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεύτερον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο εφοδιασμός βασικών προϊόντων διατροφής και ενέργειας.

Τρίτον, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους. Οι ευπάθειες του χρέους ήταν έντονες για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ακόμη και πριν από την πανδημία. Καθώς το χρέος εξαπλώνεται σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία θα αυξηθούν ελλείψει ταχείας, συνολικής και σημαντικής ελάφρυνσης.

Τέταρτον, οι αξιωματούχοι πρέπει να ενισχύσουν την ετοιμότητα για την υγεία και τις προσπάθειες για τον περιορισμό του Covid-19.

Πέμπτον, η μετάβαση σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα πρέπει να επιταχυνθεί.

Η αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης ευημερίας εξαρτάται από την επανάληψη της ταχύτερης ανάπτυξης και ενός πιο σταθερού, βασισμένου σε κανόνες περιβάλλοντος πολιτικής. Υπάρχει καλός λόγος να περιμένουμε ότι, μόλις σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της ουκρανικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα διπλασιαστούν. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να μετριάσουν τις άλλες απειλές για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο: ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, επίμονη στασιμοπληθωριστική πίεση, ολοένα και πιο επικίνδυνες υπερβάσεις χρέους, αυξανόμενη ανισότητα και αστάθεια και τους μυριάδες κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

*πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
**πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έχουμε δόγμα εξωτερικής πολιτικής;

Από: EBR

Τι στόχους μπορεί να έχει σήμερα η Ελλάδα;

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022: Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2022 με τίτλο «Διασύνδεση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο»

Οικονομία

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

e-government: Όφελος €270 εκατ. στην οικονομία τη διετία 2020-2022

Όφελος €270 εκατ. στην ελληνική οικονομία έφερε τη διετία 2020 - 2022 η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική - end-to-end - εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του gov.gr

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron