Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Η επιστήμη του κλίματος συναντά τη γεωπολιτική

Όλη η ανθρωπότητα χάνει εάν το κλίμα της Γης αλλάξει ριζικά

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

«Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν περισσότερα για να παραμείνουν μπροστά τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις γεωπολιτικές αλλαγές».
«Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν περισσότερα για να παραμείνουν μπροστά τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις γεωπολιτικές αλλαγές».

του Boccaletti Giulio*

Η επιστήμη του κλίματος έχει σημασία με περισσότερους τρόπους από ό,τι νομίζετε. Εχει θέσει τον ρυθμό και τους στόχους για τον πιο φιλόδοξο οικονομικό μετασχηματισμό από τη Βιομηχανική Επανάσταση: τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ίδρυσαν τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) το 1988, τα κλιματικά δεδομένα και τα μοντέλα αποτελούν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό – ένα όργανο οικονομικής ισχύος με αυξανόμενη κανονιστική αξία. Οι κλιματικοί στόχοι κατοχυρώνονται όλο και περισσότερο στη νομοθεσία και αναφέρονται στη νομολογία.

Η επιστήμη του κλίματος είναι επίσης ένας αναγκαστικά παγκόσμιος κλάδος, επειδή χρησιμοποιεί τη μαθηματική φυσική για να προβλέψει τη συνδυασμένη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας και του ωκεανού του πλανήτη – δύο κοινά που δεν γνωρίζουν σύνορα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το πεδίο έχει επεκταθεί για να ενσωματώσει την υδρολογία, την οικολογία και τη βιογεωχημεία σε μια διεπιστημονική επιστήμη των συστημάτων της Γης που απαιτεί ουσιαστική υποδομή – από συστήματα παρατήρησης για την παρακολούθηση της κατάστασης ολόκληρου του πλανήτη μέχρι τεράστιους υπολογιστικούς πόρους για να ενσωματωθούν όλο και περισσότερα εξελιγμένα μοντέλα.

Είναι μια επιστήμη κατάλληλη για έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και οι επιστήμονες του κλίματος έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους εδώ και πολύ καιρό στην ατζέντα που έχουν θέσει διεθνή ιδρύματα – από τον WMO και την IPCC έως τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (που δημιουργήθηκε το 1992) – για καθοδήγηση της ανθρωπότητας προς την απανθρακοποίηση.

Όλη η ανθρωπότητα χάνει εάν το κλίμα της Γης αλλάξει ριζικά. Αλλά δεν θα είναι όλες οι αλλαγές ίδιες. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο να βγάλουν τους ανθρώπους από τη φτώχεια. Οι επιστήμονες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν περισσότερα για να παραμείνουν μπροστά τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις γεωπολιτικές αλλαγές. Η ιστορία της επιστήμης του κλίματος αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της έρευνας που κατευθύνεται από το κράτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν ότι, ανάλογα με τις επενδύσεις του 20ού αιώνα, η έρευνα και οι επιχειρησιακές ικανότητες με επίκεντρο το κλίμα γίνονται θέμα εθνικής ασφάλειας. Η επιστήμη που μας βοηθά να κατανοήσουμε τα κοινά της Γης δεν είναι πλέον απλώς ένα εργαλείο για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Οσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουμε αυτή τη μετατόπιση τόσο πιο εύκολο θα είναι να προετοιμαστούμε για αυτό που θα ακολουθήσει.

*επίτιμος ερευνητής του Smith School of Enterprise and the Environment, του University of Oxford
**πρώτη δημοσίευση: www.ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εγκλεισμοί και νέα αίσθηση του χρόνου

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η πανδημία και οι συνακόλουθοι εγκλεισμοί, έφεραν θεαματικά στο προσκήνιο τη νέα εποχή της σχέσης του ανθρώπου με το χρόνο και τη γνώση

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Η πανδημία και η απαίτηση για... κοινωνικό marketing

Η πανδημία και η απαίτηση για... κοινωνικό marketing

Περισσότερο από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή και σοβαρό περιεχόμενο στο κοινωνικό μάρκετινγκ

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron