Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Καταφύγιο έσχατης ανάγκης

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής με βίαιη εσωτερική υποτίμηση στη ζωή μας

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

«Εκ κατασκευής το νομισματικό σύστημα της ΕΕ είχε όρια επιρροής στις αγορές αφού έπρεπε πάντα να φρακάρει πάνω στις δημοσιονομικές περιφράξεις και στις βαθμολογήσεις των κρατών μελών».
«Εκ κατασκευής το νομισματικό σύστημα της ΕΕ είχε όρια επιρροής στις αγορές αφού έπρεπε πάντα να φρακάρει πάνω στις δημοσιονομικές περιφράξεις και στις βαθμολογήσεις των κρατών μελών».

του Ηλία Καραβόλια

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής με βίαιη εσωτερική υποτίμηση στη ζωή μας.

Να κοπούν οι συντάξεις και τα εισοδήματα των Ελλήνων, να εκτιναχθεί η ανεργία στις χώρες του Νότου, να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και να χρεωθούν περισσότερο οι ελλειμματικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Έπρεπε να γεννηθεί πόλεμος στα ευρωπαϊκά εδάφη, να εκτιναχθεί ο πληθωρισμός, να κινδυνεύσει από αέριο και ενέργεια η ΕΕ ώστε σήμερα (πολλά χρόνια μετά την ελληνική κρίση χρέους αλλά μπροστά στην πιθανότητα για μεγάλη κρίση χρέους της Ιταλίας, όπου έπεσε ο Ντράγκι) το ευρώ να έχει επιτέλους έναν μόνιμο διαθέσιμο αγοραστή κρατικών ομολόγων (ΕΚΤ) με διακριτική πάντως ευχέρεια παρέμβασης.

Από σήμερα, με την αντιπληθωριστική άνοδο 0,5% των επιτοκίων μετά από πολλά χρόνια και αφού πήγε στο 1:1 η ισοτιμία με το δολάριο, το ευρώ ως εμπόρευμα-χρέος θα έχει στο καπιταλιστικό ασυνείδητο ένα έσχατο καταφύγιο ανάγκης που θα καλείται Transmission Protection Mechanism - Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (σημ: η ποσοτική χαλάρωση τελείωσε, ζήτω η νέα ευέλικτη ποσοτική χαλάρωση).

Εκ κατασκευής το νομισματικό σύστημα της ΕΕ είχε όρια επιρροής στις αγορές αφού έπρεπε πάντα να φρακάρει πάνω στις δημοσιονομικές περιφράξεις και στις βαθμολογήσεις των κρατών μελών.

Έχουμε μια σημαντική αλλαγή στην αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης : μεταφέρεται σε ’’δημόσιο’’ ευρωπαϊκό φορέα η χρηματοπιστωτική αξιολόγηση των κρατών μελών.

Πλέον ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός αποκτά νέα μορφή. Τα κράτη υποτίθενται ότι δεν θα άγονται και θα φέρονται από την βαθμολόγηση των Big 4 για να εκδώσουν χρέος και να δανειστούν από τις αγορές.

Το χρήμα-χρέος (ομόλογα) που θα κυκλοφορεί στη δευτερογενή αγορά δεν θα έχει αποδόσεις μόνο με όρους δυναμικής των αγορών.

Θα έχουμε για πρώτη φορά έναν δυνητικό μηχανισμό εξισορρόπησης των ανισορροπιών από το πώς βλέπουν οι αγορές την κατάσταση της οικονομίας και του χρέους των διαφορετικών χωρών της Ευρωζώνης.

Περιορίζεται δηλαδή ο κίνδυνος να υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις, και άρα εκτίναξη των spreads όπως και αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου, ιδίως εάν αρχίσει να τίθεται θέμα βιωσιμότητα χρέους μιας χώρας, εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Μην βιαστούμε πάντως να πούμε ότι ξεπερνάμε σε παρεμβατική ισχύ, ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο την Fed και τις ΗΠΑ.

Ας κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά το τελικό δυνητικό τείχος προστασίας των οικονομιών από τα παίγνια των ισχυρών κερδοσκόπων.

Δεν έφθασε η στιγμή που η Πολιτική θα ελέγχει την Οικονομία και η Εξουσία τις Αγορές.

Και δεν θα φθάσει ποτέ φυσικά. Ειδικά όσο η ’’ανολοκλήρωτη’’ ΕΕ συνεχίζει να ’’τροφοδοτεί’’ με αποκλίσεις και ανισότητες τις κοινωνίες των χωρών μελών της.
Όσο επιμένει να μην εκδίδει ευρωομόλογα για αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Έπρεπε πρώτα να θανατωθεί βάναυσα ο ασθενής Ελλάδα, ενώ τώρα φαίνεται ότι κινδυνεύει περισσότερο η παγκόσμια οικονομία με μόλυνση από τον μεγάλο ασθενή, την καταχρεωμένη Ιταλία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μόνo το βαθύ κράτος μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: EBR

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι "μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη’’

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

Στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία, η οποία μετρά πλέον 20 χρόνια ύπαρξης, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Alpha Bank: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση την αγορά κατοικίας

Η αγορά ακινήτων στη χώρα μας συνεχίζει να ανακάμπτει, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να καταγράφουν αύξηση σταθερά από το πρώτο τρίμηνο του 2018

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2023. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron