Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ο αρκουδιάρης και η αρκούδα

«Καλύτερο παράλληλο δεν θα μπορούσα να φανταστώ για τη σχέση της Ευρώπης (αρκουδιάρης) με τη Ρωσία (αρκούδα)»

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022

«Με τις κυρώσεις, η ΕΕ πίστεψε ότι είχε βάλει γερό χαλκά για να τραβάει την αρκούδα από τη μύτη, ώστε να ικανοποιεί τις επιθυμίες της».
«Με τις κυρώσεις, η ΕΕ πίστεψε ότι είχε βάλει γερό χαλκά για να τραβάει την αρκούδα από τη μύτη, ώστε να ικανοποιεί τις επιθυμίες της».

του Θανάση Φροντιστή*

Στα παιδικά μας χρόνια, μία από τις λίγες "ατραξιόν", που περιόδευαν στα πανηγύρια στα χωριά ήταν η αρκούδα. Το δύστυχο ζώο, με το χαλκά στη μύτη, σερνόμενο από τον αρκουδιάρη με αλυσίδα, εκτελούσε τις επιθυμίες του και έκανε διάφορα προς τέρψιν των θεατών που έριχναν κανένα ψιλό στο ντέφι του. "πώς κοιμάται ο παππούς με τη γιαγιά; πώς βάφει τα χείλη της η κυρία στον καθρέφτη; " ήταν μερικές από τις παραστάσεις. Κι αν η αρκούδα δεν εκτελούσε σωστά, ο αρκουδιάρης τραβούσε την αλυσίδα που προκαλούσε πόνο στο δύστυχο το ζώο που επαναλάμβανε τις κινήσεις.

Καλύτερο παράλληλο δεν θα μπορούσα να φανταστώ για τη σχέση της Ευρώπης (αρκουδιάρης) με τη Ρωσία (αρκούδα). Με τις κυρώσεις, η ΕΕ πίστεψε ότι είχε βάλει γερό χαλκά για να τραβάει την αρκούδα από τη μύτη, ώστε να ικανοποιεί τις επιθυμίες της. Να όμως που με αδέξιες κινήσεις η αλυσίδα μπλέχτηκε στα χέρια του αρκουδιάρη και η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε στην αρκούδα, η οποία τώρα χορεύει τον αρκουδιάρη ....στο ταψί!

Θέλετε αέριο; βγάλτε το χαλκά από τη μύτη μου λέει η αρκούδα! Βγάλτε τις κυρώσεις και θα έχετε αέριο. Κι αυτό βέβαια συνέβη και θα έχει μέχρι και μοιραίες συνέπειες για τη ανόητη Ευρώπη, που, παίζοντας το παιχνίδι των ΗΠΑ, προχώρησε βεβιασμένα στις κυρώσεις χωρίς να υπολογίσει τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, οι οποίες θα είναι οδυνηρές. Η κυρία με το ζακετάκι "διατάσσει" να μη χρησιμοποιούμε καλοριφέρ και κλιματιστικά! Μήπως κι αυτή, μαζί με τους άλλους νάνους ηγετίσκους είχαν σταθμίσει τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής κίνησης να βάλουν κυρώσεις στη Ρωσία; κι όχι μόνο αυτό, αλλά πίστευαν ότι η συνέχιση του πολέμου ήταν προς όφελός τους. Τώρα που βλέπουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο επιφυλάσσοντας έναν θανατηφόρο χειμώνα στην Ευρώπη, συνειδητοποιούν ότι ήταν η Ρωσία που είχε κάνει καλούς λογαριασμούς και όχι η Δύση, με εξαίρεση τις ΗΠΑ.

Ακούστε με λοιπόν, ηγετίσκοι της ΕΕ. Έχετε μόνο μία διέξοδο: ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΝΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ! ναι να τα βρείτε με τη Ρωσία και μάλιστα ΑΜΕΣΑ. Δε σας παίρνει να περιμένετε μέχρι τον χειμώνα, ο οποίος θα μας καταστρέψει όλους. Και γιατί αυτό; χάρη του γελοίου Ζελένσκυ ή έστω της Ουκρανίας που έχουν τεράστια ευθύνη για ό, τι γίνεται;

ΑΚΟΥΣΤΕ με λοιπόν, γιατί δεν θα έχετε παρόμοια ευκαιρία στο μέλλον:

1. επιδιώξτε ανακωχή
2. η Ρωσία να υποβάλει τους όρους της για να σταματήσει τον πόλεμο
3. διαπραγματευθείτε, όχι όμως από θέσεως ισχύος που πλέον αποδείχτηκε ότι δεν διαθέτετε
4. καταργείστε τις κυρώσεις προς την Ρωσία. με όρους
α. τη σύναψη ενός συμφώνου ασφαλείας/μη επιθέσεως και στρατηγικής συμμαχίας
β. επάνοδο της παροχής ενέργειας όπως πριν αλλά και για το μέλλον
γ. μαζέψτε την όρεξη του ΝΑΤΟ, και δεσμευτείτε με πρακτικά εφαρμόσιμο τρόπο, ότι δεν θα απειλήσει τη Ρωσία
δ. αφήστε τη θύρα ανοιχτή για μια πιο μόνιμη σύνδεση της Ρωσίας με την ΕΕ

Θα μου πείτε, ότι αυτά δεν μπορείτε να τα κάνετε λόγω ΗΠΑ. Αν δεν μπορείτε ΤΩΡΑ, δεν θα μπορέσετε ΠΟΤΕ στο μέλλον, γιατί τώρα είναι ευκαιρία. Το μέλλον της ΕΕ με τη Ρωσία εχθρό, διαγράφεται σκοτεινό. Το μέλλον στην αγκαλιά των ΗΠΑ διαγράφεται επίσης σκοτεινό. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση ο αρκουδιάρης ΗΠΑ θα σας σέρνει μονίμως από τη μύτη. και μάλιστα με πολύ χονδρή αλυσίδα, που ,μάλιστα, θα σας βάλει να την επιλέξετε εσείς!

Αυτά με απλά όσο και σκληρά λόγια από έναν μη ειδικό!

*Δρ. Οικονομολόγος-Συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron