Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Ποιοι και γιατί καίνε τα δάση;

Φωτιές καίνε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο τμήμα του δάσους παραδίδεται στις φλόγες. Στο ερώτημα τι προκαλεί αυτές τις πυρκαγιές ακούμε ποικίλες και ενίοτε αντιφατικές απαντήσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Οι άνθρωποι όμως οφείλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν...».
«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Οι άνθρωποι όμως οφείλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν...».

του Τάσου Παπαδόπουλου

Φωτιές καίνε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο τμήμα του δάσους παραδίδεται στις φλόγες. Στο ερώτημα τι προκαλεί αυτές τις πυρκαγιές ακούμε ποικίλες και ενίοτε αντιφατικές απαντήσεις.

Φταίνε τα καλώδια της ΔΕΗ μας λένε. Φταίνε οι δαιμονισμένοι άνεμοι που φτάνουν τα 12 μποφόρ, φταίνε οι υψηλές θερμοκρασίες και τέλος Φταίνε οι εμπρησμοί.

Το πιο πιθανό είναι να ευθύνεται ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Δηλαδή ο άνεμος που αποτελεί τον κύριο παράγοντα εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς και μια αμέλεια ενός επιπόλαιου ή μια κακόβουλη ενέργεια ενός εμπρηστή.

Βεβαίως κρίσιμο ρόλο παίζει και η κλιματική αλλαγή που επιφέρει παρατεταμένη ξηρασία κρίσιμη μάζα για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

Στην Ελλάδα μετά το Μάτι και την Βόρεια Εύβοια ήρθε η ώρα της Δαδιάς. Ένα μοναδικό δάσος απείρου κάλους στολίδι της Θράκης που επισκέπτεται πολλοί ξένοι για να δουν από κοντά τους γύπες, τους αγριόγυπες και το πάμπολλα άγρια πουλιά που είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην Δάδια συναντά κανείς 36 από τα 38 είδη σπάνιων πουλιών που υπάρχουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται η αποψίλωση των ελληνικών δασών δημιουργεί άπειρα προβλήματα. Από την απώλεια ζωών και περιουσιών μέχρι δραστηριοτήτων όπως κτηνοτροφία, μελισσοκομία, συλλογή ρητίνης κλπ.

Όμως και οι πολίτες πέρα από το κράτος οφείλουν να συνδράμουν το κράτος με πράξεις συγκεκριμένες και να μην το δουν απλά ως υπεύθυνο αποποιούμενοι κάθε ευθύνης.

Από τις φωτιές που προκαλούν οι ίδιοι όταν επιχειρούν να κάψουν ξερά κλαδιά μέχρι το καθάρισμα των οικοπέδων τους από τα ξερά χόρτα που αποτελούν μιας πρώτης τάξεως εύφλεκτη ύλη.

Παράλληλα όσοι καλώς ή κακώς κτίζουν μέσα ή διπλά στο δάσος οφείλουν να ασφαλίζουν ακίνητο τους από πυρκαγιά.

Η άναρχη δόμηση οι εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις η απουσία πολεοδομικών σχεδιασμών δημιουργούν προϋποθέσεις μιας πυρκαγιάς που δύσκολα αντιμετωπίζει.

Μετά από πολλά χρόνια κρατικής αδράνειας επιτέλους ολοκληρώνεται δασικοί χάρτες χρήση γης και κτηματολόγιο. Είναι ένα κάποιο πρώτο βήμα. Τέλος και το σημαντικότερο οι εμπρησμοί. Είναι καιρός η Πολιτεία να εντοπίσει τους εμπρηστές με την χρήση και δορυφορικών συστημάτων προκειμένου να πέσει επί της κεφαλής τους ο πέλεκυς της δικαιοσύνη.

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Οι άνθρωποι όμως οφείλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron