Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Μισός αιώνας παρά δύο έτη

«Να υψωθεί η ενωμένη δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου»

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022

ΚΑΝΕΙΣ από τους υποστηρικτές, τους διαπραγματευτές ή ανεχόμενους έστω τον εμπαιγμό, ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ, δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια, να δώσει ένα αδρό περίγραμμα αυτής της χιμαιρικής λύσης.
ΚΑΝΕΙΣ από τους υποστηρικτές, τους διαπραγματευτές ή ανεχόμενους έστω τον εμπαιγμό, ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ, δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια, να δώσει ένα αδρό περίγραμμα αυτής της χιμαιρικής λύσης.

του Δρ. Νίκου Ερρ. Ιωάννου

Ξαφνικά ένιωσα ότι το παράκανα με το να μην παρακολουθώ δελτία ειδήσεων γιατί δεν αντέχω την τόση παρουσία και άκουσμα της Τουρκικής γλώσσας, καθώς και τις αμέτρητες επαναλήψεις. Να μου διαφύγει όμως, να μην πάρω είδηση ότι υπάρχει «Ενωμένη Δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου» και πως μόνη εκκρεμότης για να «Υψωθεί», είναι το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία, δεν το περίμενα. Περιττό να διαβεβαιώσω όποιον προς στιγμήν πίστεψε την υπόθεση για έλλειψη ενημερώσεως, ότι τέτοιο μόρφωμα δεν υπάρχει!

Για δεκαετίες, διεξήγοντο συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πάνω στη βάση των δικοινοτικών διαφορών με επιδίωξη, να προκύψει κάτι εντελώς ασαφές, που θα εστεγάζετο υποτίθεται κάτω από τα περιβόητα γράμματα ΔΔΟ (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία).

ΚΑΝΕΙΣ από τους υποστηρικτές, τους διαπραγματευτές ή ανεχόμενους έστω τον εμπαιγμό, ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ, δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια, να δώσει ένα αδρό περίγραμμα αυτής της χιμαιρικής λύσης. Εδώ και λίγα χρόνια, η Τουρκία, βασικός και κυρίαρχος παίκτης, ξεκαθάρισε ότι η μόνη λύση για την οποία μπορεί να συζητήσει είναι τα δύο κράτη. Βλέπε επόμενη στάση...κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

Θυμήθηκα επί τη ευκαιρία αφήγηση του φίλου μου, αείμνηστου Μάριου Τόκα. Εδέχθη τηλεφώνημα από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος του είπε ότι επίκειται λύση, θα χρειαστεί νέος Εθνικός Ύμνος και επιθυμία του ήταν να τον συνθέσει ο Μάριος.

Ήταν τέτοια η ταραχή του, που ζήτησε 24 ώρες για δώσει την απάντηση «Λυπούμαι κ. Πρόεδρε, γεννήθηκα, μεγάλωσα, πολέμησα με το Σε γνωρίζω από την κόψη... και δεν μπορώ να φανταστώ άλλον Εθνικό Ύμνο για την Κύπρο»

Μετά από λίγους μήνες ευτυχώς, απεσοβήθη η Τουρκοποίηση χάρις στο συντριπτικό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004. Μήπως και τώρα υπάρχει κάτι ανάλογο το οποίο κυοφορείται και είναι θέμα χρόνου να επιβληθεί για να «Υψωθεί»; Δικαίως ο Πρωθυπουργός της Μητρός Πατρίδος χαρακτηρίζει απαράδεκτη την παρουσία του τείχους, αλλά αυτό δεν προέκυψε από εσωτερικές διαμάχες και «μοίρασμα». Είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Τουρκίας.

Η έννοια της ΔΔΟ μάς επεβλήθη εκβιαστικά. Αφ’ ής στιγμής οι «συνομιλητές» την απορρίπτουν δεν έχουμε κανένα λόγο να την επικαλούμεθα.

Είναι καιρός να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στη βάση των πραγματικών γεγονότων της εισβολής-κατοχής-εποικισμού και εθνοκάθαρσης και της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η Τουρκία όπως άλλες αναθεωρητικές χώρες.

Το πρώτο βήμα οφείλει να γίνει από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ελληνική για να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Να σταματήσουν πλέον να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

*Καρδιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εποχές μεγάλων ανατροπών

Από: EBR

Την ώρα που οι περισσότεροι είναι διακοπές και  η θερινή ραστώνη είναι πανταχού παρούσα, ο Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, συνήθιζε να λέει ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022

Παρά τη συνολική πρόοδο, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι ΜΜΕ και τα δίκτυα 5G υστερούν

Οικονομία

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Δημόσιες δαπάνες ανάμεσα στην πανδημική κρίση και τη διαφαινόμενη ύφεση

Η Ευρώπη έκλεισε το προηγούμενο έτος με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών να καταγράφουν δημοσιονομικά ελλείμματα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron