Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία θα αυξηθούν κατά 3% το 2022

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθούν φέτος οι παγκόσμιες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές δαπάνες

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

Οι αυξήσεις των τιμών και η αβεβαιότητα στις παραδόσεις προϊόντων, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση από την αγορά και κατοχή του εξοπλισμού και των υπηρεσιών στο μοντέλο “as a service”.
Οι αυξήσεις των τιμών και η αβεβαιότητα στις παραδόσεις προϊόντων, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση από την αγορά και κατοχή του εξοπλισμού και των υπηρεσιών στο μοντέλο “as a service”.

της Νατάσας Φραγκούλη

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθούν φέτος οι παγκόσμιες τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές δαπάνες. Κόντρα στο γενικότερο κλίμα οικονομικής αστάθειας, οι δαπάνες για ΤΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2022 συνολικά σε $4,5 τρισ., καταγράφοντας αύξηση 3% από το 2021, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner, Inc.

Ενώ οι δαπάνες για τεχνολογία θα κινηθούν ανοδικά το τρέχον έτος, ο ρυθμός αύξησης υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ πιο αργός έναντι του 2021, λόγω των περικοπών δαπανών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και εκτυπωτές από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για συσκευές να συρρικνωθούν κατά 5%.

“Ο πληθωρισμός είναι στο μυαλό όλων. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στην καταπολέμησή του, με τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού να μειώνεται, ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2023. Πάντως, τα τρέχοντα επίπεδα αστάθειας που παρατηρούνται τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεν αναμένεται να αποτρέψουν τα επενδυτικά σχέδια των Chief Information Officers (CIOs) για το 2022”, σημειώνει η Gartner.

“Οι οργανισμοί, που δεν επενδύουν βραχυπρόθεσμα, πιθανότατα θα υστερήσουν μεσοπρόθεσμα και θα κινδυνεύσουν να μην υπάρχουν μακροπρόθεσμα”, προσθέτει.

Η δυναμική των data centers

Οι αυξήσεις των τιμών και η αβεβαιότητα στις παραδόσεις προϊόντων, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν επιταχύνει τη μετάβαση από την αγορά και κατοχή του εξοπλισμού και των υπηρεσιών στο μοντέλο “as a service”. Αυτή η στροφή ώθησε τις δαπάνες για cloud σε αύξηση 18,4% το 2021 και αναμένεται να φέρει νέα άνοδο κατά 22% το 2022.

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση υπηρεσιών cloud αναδιαμορφώνει τον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής, ταυτόχρονα οδηγεί τις δαπάνες για servers σε αύξηση 16,6% το 2022.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες για συστήματα κέντρων δεδομένων προβλέπεται να παρουσιάσουν την ισχυρότερη ανάπτυξη από όλα τα τμήματα της αγοράς το 2022 στο 11,1%. Η παροχή συμβουλών και η εφαρμογή cloud και οι υπηρεσίες διαχείρισης cloud αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,2% το 2022, από $217 δισ. το 2021 σε $255 δισ. το 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση του συνολικού τμήματος υπηρεσιών πληροφορικής σε 6,2% το 2022.

Το έλλειμα ταλέντων επηρεάζει τις δαπάνες

Η κρίσιμη έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής, που γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2023, όταν η ολοκλήρωση των προγραμμάτων εταιρικού ψηφιακού μετασχηματισμού θα επιβραδυνθεί, οπότε και θα υπάρξει χρόνος για αναβάθμιση και επανεκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι CIOs θα αναγκαστούν να αναλάβουν δράση για να εξισορροπήσουν την αυξημένη ζήτηση στελεχών στο ΙΤ και τη μείωση των διαθέσιμων στελεχών με τα κατάλληλα προσόντα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, σήμερα οι CIOs χρησιμοποιούν περισσότερες υπηρεσίες ΙΤ για να αντισταθμίσουν στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού πληροφορικής. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των δαπανών σε λογισμικό και υπηρεσίες τόσο το 2022, όσο και το 2023.

Οι παγκόσμιες δαπάνες λογισμικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,6% στα $806,8 δισ. το 2022 και οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ προβλέπεται να φτάσουν το $1,3 τρισ.

*πρώτη δημοσίευση: www.sepe.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έξυπνη σκέψη για δύσκολους και πολύπλοκους καιρούς

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Η άσκηση της κριτικής σκέψης αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Κάποιοι “σύμμαχοι” θεωρούν ότι η Ελλάδα θα συρθεί σε συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία

Διπλωμάτης μεγάλης δυτικής χώρας, μιλώντας προ ημερών με πρώην υπουργό της Ελλάδας, του είπε ότι η Αθήνα θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για όλα τα θέματα, που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα

Οικονομία

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην χρηματοδότηση της καινοτομίας

Στο διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» με τίτλο «The role of innovation : Past , Present, Future “ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2022. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron